Međimurje Press
Grad Prelog

Događanja u Gradu Prelogu do 27. travnja 2022. i najave do sredine svibnja!

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • DO 27. TRAVNJA IZLOŽBA „MEĐIMURSKI KOKOT“

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog i Kulturno društvo „Međimurje“ Velenje suradnju ostvaruju posljednjih nekoliko godina kroz likovne kolonije i skupne izložbe. Na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji koju je organiziralo KD „Međimurje“ Velenje u Šmartinskim Cirkvicama kod Velenja sudjelovalo je nekoliko članova LUDM čija su djela najprije izložena na izložbi u Velenju, a sada i u Prelogu. Tema likovne kolonije bila je „međimurski kokot“ koja je sudionike potakla na razmišljanje o simbolici i značaju pijetla. Izložbu „Međimurski kokot“, može se razgledati, u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, do 27. travnja 2022. godine.

Kulturno društvo „Međimurje“ Velenje djeluje dvadesetak godina i broji oko 200 članova, a cilj društva je ujediniti kajkavsko narječje u Velenju. Svake godine Društvo koje se sastoji od folklorne, tamburaške, dramske i kulinarske skupine, nadopunjuje svoje djelovanje novim programima koji se prezentiraju članovima udruge ili prijateljima Međimurja u obliku nastupa, susreta ili putem pisane riječi u časopisu „Štrekar“.

 • DO 22. TRAVNJA, IZLOŽBA DORE BAKEK „TRI PLAVA GRADA“

Uroniti ispod površine, evocirati uspomene, okrenuti se oko sebe, utkati fragmente života na podlogu koja oživljava bezbroj priča, osjećaja, mirisa… Sadržano je to u djelima Dore Bakek. U svom umjetničkom putu zaokružila je koordinate koje su je definirale i gradile. Odrasla u Donjoj Stubici, studirala u Rijeci, živi u Varaždinu. Različite faze života, od djetinjstva, mladosti, odrastanja, propituje kroz identitet gradova, ali i osobni identitet. Princip gradnje ciklusa radova su kolaži sjećanja, fotografski i umno zabilježeni. Izdvojene fotografije printa na prozirnicu za grafoskop i obrađuje je kao grafičku matricu (radira, greba, šmirgla, dodaje, oduzima, igra se pozitivom i negativnom). Tako obrađenu fotografiju skenira i printa, a rezultat toga je pikselizirana, nejasna slika, lišena detalja, mjestimice izgrebena i uništena, baš kao i sjećanja pohranjena u njenoj memoriji. U tehničkom procesu izrade rada propitkuje granice grafike te spaja tradicionalni način obrade i otiskivanja matrice sa suvremenom tehnologijom. Samostalna izložba Dore Bakek pod nazivom „Tri plava grada“ ostaje otvorena do 22. travnja 2022. godine.

DOGAĐANJA

 • 22. DO 24.4., PETAK DO NEDJELJE, 21. SAJAM CVIJEĆA U PRELOGU 

Turistička zajednica Grada Preloga ove se godine organizacijom vraća svojoj najpopularnijoj i najposjećenijoj manifestaciji, Sajmu cvijeća. Ove će se godine Sajam cvijeća održati od 22. do 24. travnja, na tradicionalnoj lokaciji, iza gradske uprave Grada Preloga, na prostoru budućeg Trga Franje Tuđmana. Sajam cvijeća je i ove godine dio obilježavanja Dana Međimurske županije. Ovom manifestacijom, koja će se ove godine održati dvadeset i prvi put, Grad Prelog postao je prepoznatljiv u cijeloj Međimurskoj županiji. Cilj Sajma cvijeća je potaknuti ljude i animirati ih na uređenje svojih okućnica i balkona, dvorišta, vrtića i škola. Cilj je također stvoriti kulturu uređenja mjesta, privući što više posjetitelja te pružiti zanimljiv popratni zabavni program. Sajam traje tri dana kroz koja se isprepliće bogat kulturno – umjetnički program, etno program i običaji, gostujuće kulturne udruge i glazbeni izvođači. Na pozornici Sajma cvijeća izmijenit će se i ove godine mališani iz dječjih vrtića, udruge s područja Grada Preloga te glazbeni gosti. Svečanost otvorenja Sajma cvijeća uljepšat će i članovi Zrinske garde Čakovec.  

Program:

 1. travnja (petak) – 17.00 sati 

Dječji vrtić „Vesela loptica“

Dječji vrtić „Fijolica“

Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog

Puhački orkestar Grada Preloga

Predstavljanje knjige „Vodič za uzgoj povrća“ Renata Obadića

Martin Srpak 

 1. travnja (subota) – 16.00 sati 

Dixieland band Čakovec 

 1. travnja (nedjelja) – 16.00 sati 

Pjevački zbor Grada Preloga

Plesno scenska skupina Udruge umirovljenika Prelog

Udruga Potkalnički plemenitaši

 • 22. DO 24.4., PETAK DO NEDJELJE, FESTIVAL KAZALIŠNIH AMATERA

Dom kulture Grada Preloga, i ove će godine, ugostiti Festival kazališnih amatera Međimurja. Festival kazališnih amatera organizira Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, a ove će se godine održati od 22. do 24. travnja.

Raspored izvođenja predstava na Festivalu Kazališnih Amatera Međimurja 2022.

PETAK 22. travnja 2022. 

          16:00  Otvorenje Festivala

            16:15  DJEČJE GRADSKO KAZALIŠTE ČAKOVEC

                       „ BODLJIKAVI  RAJ“  30  min

          17:15  DRAMSKA SEKCIJA KUD-a  „SVETI JERONIM“ ŠTRIGOVA

                    „ EVA,VURA,RAJ  I  ADAMOV KRAJ   35  min

          18:15  DRAMSKA DRUŽINA KUD-a STRAHONINEC

                  „AFRIČKA ŠLJIVA Z NAŠEG VRTA“   30 min

          19:15 KAZALIŠNA DRUŽINA KUU „SELJAČKA SLOGA“ NEDELIŠĆE                      

                   „AFERA“   75  min

          21:00  OKRUGLI STOL           

SUBOTA 23. travnja 2022.

         14:30  DRAMSKA DILETANTSKA DRUŽINA  KUD-a „KAŠTEL“  PRIBISLAVEC

                 „MOJ RATNI PUT“   60  min

         16:00  DRAMSKA SEKCIJA KUU „DRUŠTVO ŽENA GORNJI KRALJEVEC“

                        „ČIŠĆEJU JE DOŠEL KRAJ“   35  min

         17:15  DRAMSKA SEKCIJA KUD-a „MURA“ MURSKO SREDIŠĆE

                        „KANAL“   40  min

       18:30  KUU „LIPA“ GORNJI MIHALJEVEC

                     „ČISTI ZMEŠARAJ“    35  min

       19:30 OKRUGLI STOL 

NEDJELJA 24. travnja 2022.           

         14:00 DRAMSKI STUDIO DADA ČAKOVEC

                       „JULIJA & JULIJA“  55  min

       15:30  DRAMSKA SEKCIJA KUD ŽIŠKOVEC

                  „ KATICA I MARICA“  45 min

             16:45 DRAMSKA SEKCIJA KUD-a  OPĆINE DONJI KRALJEVEC

                  „PUDER OBRVE“  30 min

       18:00 . DRAMSKI STUDIO DADA I  KAZALIŠNA DRUŽINA ŠTOLCER

                  „MALA SEOSKA PRIREDBA“ 65 min

       19:30  OKRUGLI STOL

       21:00 PROGLAŠENJE REZULTATA      

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • DO 29.4., NOĆ KNJIGE U KNJIŽNICI I ČITAONICI GRADA PRELOGA 

MOJA KNJIŽNICA, MOJA SLOBODICA 

Jedanaesta Noć knjige, koja se organizira povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) za cilj ima skretanje pozornosti na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet. Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore. 

Tema Noći knjige 2022. godine temelji se na pojmu slobode odnosno knjizi kao prostoru slobode. Manifestacijom se istražuje pojam slobode, u čitavoj lepezi njezinih mogućih značenja i prikaza (pravo na slobodu samoodređenja, mišljenja, izražavanja, kretanja i u konačnici življenja na način koji odabiremo).

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga svojim cjelokupnim djelovanjem i radom pomaže širiti granice unutarnjeg i vanjskog svijeta svojih korisnika i članova, stoga se i ove godine uključuje u obilježavanje spomenute manifestacije. S obzirom na dinamiku školske godine i uskrsne praznike, „radno vrijeme“ Noći knjige 2022. je produljeno. U razdoblju od 22. do 25. travnja, u dnevnim i večernjim satima organizira se sljedeći program za razne korisničke skupine: 

Petak 22.04.2022. u 9:00 sati GLAZBENA BAJKA 

Pripovjedačica, profesorica sociologije i njemačkog jezika, plesačica i velika ljubiteljica bajki, Kristina Hlebec održat će pričaonicu i bajkaonicu uz glazbene dionice i kreativno pripovijedanje za djecu mlađu od 6 godina. 

Petak 22.04.2022. u 10:00 sati MI NISMO SAMI 

Pričaonica i edukativna radionica o napuštenim životinjama koju vodi autorica Alma Pongrašić uz pomoć svoje pseće pomoćnice Gili. Uz radionicu predstavit će se i Almina slikovnica “Mi nismo sami” izdavačke kuće Kreativna Mreža. Aktivnost se odvija u sklopu manifestacije Noć knjige i festivala Pazi knjiga! https://www.facebook.com/Pazi-knjiga-105623664142821 

Radionica je primjerena za djecu stariju od 10 godina. 

Ponedjeljak 25.04.2022. u 18:00 sati 

Druženje s blogerom i kolumnistom Domagojem Kneževićem koji stoji iza stranice www.takeabreak.com.hr 

Nakon više od stotinu i pedeset objavljenih kolumni izdao je svoju prvu knjigu naslova „Ma bit će ok“ u kojoj opisuje teme s kojima se svi mogu poistovjetiti: obitelj, djeca, brak, odgoj, svakodnevica, godišnji odmor, krediti, hipoteke … Autor će na druženju predstaviti svoju knjigu i blog, a publiku očekuje ugodno ćaskanje, opuštena atmosfera i sve to bez epidemioloških restrikcija. Događanje je prigodno za teen i odraslu publiku. 

Petak 29.04.2022. u 10:00 sati 

Otvaranje šeste po redu, male slobodne knjižnice – kućice za knjige u Oporovcu. 

Ulaz na sve aktivnosti je slobodan, nije potrebna prethodna najava dolaska, a sve epidemiološke restrikcije su ukinute. 

Dodatne informacije potražite na: 

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga

Glavna ulica 33, 40323 Prelog

040/646-753

knjiznica.prelog@gmail.com

http://knjiznice.nsk.hr/prelog

https://www.facebook.com/kicgprelog

NAJAVE 

 • 01. 5.2022., NEDJELJA, PRVOMAJSKA BICIKLIJADA

I ove vas godine, Turistička zajednica Grada Preloga, poziva na Prvomajsku biciklijadu, ulicama Grada Preloga. Pozivaju se svi ljudi dobre volje, a pogotovo obitelji s djecom, da se pridruže Prvomajskoj biciklijadi. Biciklijada prolazi gotovo svim naseljima Preloga, nije natjecateljskog karaktera i lijepa je prilika za pravo obiteljsko druženje. Prvomajska biciklijada Grada Preloga okuplja bicikliste rekreativce, ljubitelje vožnje, kao i obitelji s djecom. Start Prvomajske biciklijade je u centru Preloga, u nedjelju 1. svibnja, točno u 9 sati, ispred župne crkve sv. Jakoba, a cilj i druženje na prostoru Sportsko rekreacione zone Marina u Prelogu. Na cilju se za sve sudionike manifestacije sprema osvježenje i okrijepa te zabavni dio gdje će sve posjetitelje zabavljati band „Dobre vibracije“. Na prostoru Marine, moći će se razgledati i izložba slika Lidije Jurčec iz Čehovca. Dođite i pridružite se, razgibajte se, razveselite, budite u dobrom društvu i na ovogodišnjoj Prvomajskoj biciklijadi Turističke zajednice Grada Preloga. 

 • 01. 5.2022., IZLOŽBA NA OTVORENOM LIDIJE JELENE JURČEC 

U sklopu obilježavanja 1. svibnja, na šetnici Marine Prelog održati će se jednodnevna izložba slika na otvorenom, slikarice Lidije Jelene Jurčec iz Čehovca. Lidija se likovnim radom bavi veći dio svog života, autorica je 6 samostalnih izložbi i sudionica više od 50 grupnih aktivnosti u likovnim programima Republike Hrvatske i inozemstva. Na izložbi će se moći razgledati slike prepoznatljivog reljefnog anđela , a istup su veći formati apstraktnih kolorističnih figuracija u strukturi i reljefu. 

Lidijin likovni rad prati Barbara Hegeduš, mag. hist.art.: “Slikarstvo Lidije Jelene Jurčec u kombiniranim tehnikama akrila , ispunjeno je bojama, emocijama, dinamikom i nježnošću. Vječiti istraživač novog, nemirnog i gladnog duha, slikar pustolov kroz likovni rad obrađuje ljudski lik, elemente i ambijent prirode te emotivnu komunikaciju koju prikazuje u obliku anđela. Anđeli su  naslikani su na reljefnoj podlozi koja zbog strukture podsjeća na kamen koji se stapa s plavetnilom mediterana, a glavni kolorit čine komplementarne boje, plava i narančasta boja. Slikarica zastupa figuralni, romantičarski i neoekspresionistički izraz u tehnici mix medije na platnu kojom koloristički pomiruje apstrakcije i figuracije motiva. Na apstraktnim pak su slikama svoje su mjesto pronašle dinamične linije i boje primarnog i sekundarnog reda spektra. Takvo slikarstvo rezultat je čistih i jednostavnih emocija .”

 • 07. 5.2022., SUBOTA, AUTOMOBILISTIČKI SPEKTAKL „FLETNI I STEKLI“

Kao što je najavljeno prije nekoliko mjeseci, početkom mjeseca svibnja, na ulice Preloga vraćaju se „Fletni i stekli“. U organizaciji Auto karting kluba „DS RACING“ iz Preloga, a uz pomoć Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga, u subotu 28, u Prelogu nas čeka „2. FLETNI I STEKLI AUTOSLALOM PRELOG 2022.“. Ovo se natjecanje boduje ove godine za Prvenstvo Hrvatske u autoslalomu, Centralno europsko zonsko prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Zagreba u autoslalomu. Natjecanje će se održati na stazi, cesti, između Preloga i Otoka, podloga na stazi je asfaltna, a dio za vožnju biti će označen s čunjevima, dok je staza dugačka 1.500 metara. Za sve građane i posjetitelje, važno je napomenuti, da će toga dana u Prelogu vrijediti posebna regulacija prometa te će sam centar Preloga (između Srednje škole Prelog te skretanja prema groblju) biti zatvoren za sav promet. Zatvorena će biti i cesta između Preloga i Otoka dok će se promet kroz Ludbrešku ulicu, tijekom same utrke, posebno regulirati te povremeno također zatvarati. Nakon što je prošle godine na prvoj utrci sudjelovalo četrdesetak posada, ove se godine očekuje da će se taj broj udvostručiti. Ne propustite ovaj istinski spektakl u Prelogu! 

 • 13. DO 15.5., PETAK DO NEDJELJE, 13. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA „AGRO ARCA“ U PRELOGU

Udruga inovatora Hrvatske poziva na 13. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji, koji će se održati drugi puta u Gradu Prelogu, od 13. do 15. svibnja 2022. godine u SRC DG SPORT Prelog. Organizatori sajma su Grad Prelog i Udruga inovatora Hrvatske. Domaći i inozemni sudionici sajma AGRO ARCA  prepoznali su vrijednost i korisnost projekta  jer im on otvara prostor za kvalitetan iskorak prema tržištima zemalja u okruženju, a nadasve tržištu Europske unije. Svake godine na izložbenom prostoru izlagači promoviraju domaćoj i inozemnoj poslovnoj javnosti 200-tinjak inovacija, eko ideja, proizvoda i novih proizvoda, mehanizaciju i tehnologiju u poljoprivredi. Uz potporu i  pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede nad ovim nadasve važnim gospodarskim projektom, ujedno će se predstaviti i brojna lokalna obiteljska i poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice. Na prostoru sajma AGRO ARCA 2022 bit će organizirano nekoliko tematskih skupova vezanih uz poljoprivredu i prehrambenu industriju kao i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Predviđeno je da se u okviru pojedinih tema promoviraju programi i projekti  pokrovitelja, supokrovitelja, sponzora, iz područja poduzetništva, obrtništva, zadrugarstva. AGRO ARCA 2022 bit će obogaćena i brojnim popratnim sadržajima. „Samo zajedništvom možemo stvoriti okruženje za inovativno  i konkurentno gospodarstvo u kojem će znanje, iskustvo i kreativnost poljoprivrednog potencijala Hrvatske doći do punog izražaja“ poručuju iz Udruge inovatora Hrvatske.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja