Međimurje Press
Grad Prelog

Događanja u Gradu Prelogu od 20.-27. listopada 2021.

DOM KULTURE

22. DO 24.10.2021., PETI DANI SMIJEHA U DOMU KULTURE GRADA PRELOGA

Već petu godinu zaredom, Kerekesh Teatar, u suradnji sa Gradom Prelogom, poziva na Dane smijeha. Ove će se godine Dani smijeha održati od 22. do 24. listopada. Evo i programa ovogodišnjih Dana smijeha:

22.10.2021. PETAK U 20 SATI, „JA, TATA“
Tekst: Bjarni Haukur Thorsson; Režija: Boris Kovačević Igra: Rakan Rushaidat

JA, TATA! – urnebesna je i dirljiva ispovijed čovjeka bačenog u avanturu donošenja novog života na svijet. Kada ga jednog zimskog dana žena, mašući mu testom za trudnoću ispred nosa, upita: “Dragi, koje je boje trudnoća?”, njegov savršeno uređeni život okreće se naglavačke.Ako ne znate: “Što to danas znači biti tata?” i “Zašto uopće imamo djecu?”, ako niste sigurni “Kakav porod želite?” ili “Kako izgleda nijemi vrući seks nakon poroda?”, JA, TATA! dat će vam odgovore na sva ta i mnoga druga pitanja.Predstava je namijenjena svima koji tek planiraju postati roditelji, onima koji to ni pod koju cijenu ne žele biti, ali i onima koji roditelji već jesu.

23.10.2021. SUBOTA U 20 SATI, „JA, TRUDNICA“
Tekst: Đina Jakir; Režija: Jan Kerekeš

Igraju: Ana Begić Tahiri, Jan Kerekeš
“I, kad će djeca?” , “Jeste trudni? Radite uopće na tome?”, “Gdje je zapelo?”. Tu su samo neka od pitanja koja se ne bi trebala pitat, a naša Ivona Ljubić sluša ih svakodnevno. U ovoj komediji s trudovima ispričat ćemo vam neobičnu ljubavnu priču koja počinje pišanjem na tester, zahuktava se pogrešnim riječima podrške apsolutno svih drugih likova, no uz velike napore ipak ima sretan završetak. Upravo zbog onoga što dolazi na kraju sve drugo postaje manje važno. To može potvrditi svaka majka. No onaj koji tvrdi da je trudnoća blaženo stanje, sigurno nije bio žena.

24.10.2021. NEDJELJA U 20 SATI, „SUSJEDI”
Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš
Igraju: Ljubomir Kerekeš, Darko Janeš, Tamara Šoletić, Antonija Stanišić Šperanda

DOGAĐANJA U GRADU PRELOGU20.10.2021. 

Najpoznatiji susjedi došli su na kazališne daske i za vas su pripremili nešto gotovo izvedivo kao nemoguća misija, a to je – realizirati dvije ženidbe u isto vrijeme. Na putu punom prečaca i zavrzlama, još će nekoliko puta provjeriti i odanost tj. vjeru u pravu ljubav kod svojih “boljih polovica”. Poznato je da prava ljubav ne treba provjeru, a još je poznatije da su žene inteligentnija bića od muškaraca. Pogotovo od našeg dvojca. Ferdo, Jura, Lili i Bela nasmijat će vas do suza, podsjetiti vas na najbolja vremena i ostaviti trag
u vašim srcima – zauvijek.
Cijena ulaznice: 50 kuna za svaku od predstava
BROJ MJESTA OGRANIČEN!
PRETPRODAJA ULAZNICA: OD 13. LISTOPADA, BLAGAJNA DOMA KULTURE,
SVAKOG DANA OD 8 DO 11 I OD 17 DO 19 SATI!

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

DO 5.11.2021., RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA SLIKA ĐURE MLINARCA

Slikar Đuro Mlinarec (1944., Prelog – 2005., Zagreb) preloškoj likovnoj sceni dao je veliki značaj, visokom kvalitetom radova u koje je prenosio dravske pejzaže, vizure mjesta, upečatljive ljude…motivima je uvijek bio vezan uz rodni mu Prelog. Nakonosnovne škole, životni put Đuru Mlinarca odveo je u Sloveniju kako bi izučio zidarski zanat. Međutim, osnovnoškolski učitelji koji su prepoznali njegovu sklonost ka likovnosti pomogli su mu da školovanje nastavi u Zagrebu gdje počinje njegov slikarski nauk. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, Pedagošku akademiju i studirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Radio je kao profesor likovne kulture u Osnovnoj školi u Podturnu, u Badelu, Dekoru i Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na mjestu majstora slikarske radionice. Izlagao je u domovini i inozemstvu. Prvu samostalnu izložbu imao je u Prelogu 1968. godine, nakon toga uslijedio je niz od 30-tak samostalnih i preko 40 skupnih izložbi. Bio je član LUDM-a Prelog. Bavio se restauracijom i fresko slikarstvom, a svoj trag ostavio je ponajviše na sakralnoj arhitekturi Međimurja, Podravine i Prigorja. Apstraktnoj umjetnosti bio je priklonjen za vrijeme studija, te sa grupom slikara istomišljenika osnovao udrugu. Istinska veza s prirodom obilježila je
njegov slikarski opus, s naglaskom na lirske pejzaže Međimurja, Prigorja i podsljemenskih motiva s visine Graduša, na samom rubu Zagreba. U bogatom opusu rijetko će se pronaći portreti, nalazimo tek obiteljske, koji ukazuju na intimni pristup i kvalitetu njegova slikarstva. Retrospektivna izložba slika Đure Mlinarca se može razgledati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga (Stalni postav), a ostaje otvorena do 5. studenog 2021. godine.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

15.10. DO 15.11.2021. MJESEC HRVATSKE KNJIGE U KIČ PRELOG

Mjesec hrvatske knjige ove će se godine održati u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. Odlučeno je da se u fokus ovogodišnje manifestacije stave hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom! Nacionalni kviz za poticanje čitanja ove godine nosi naziv 6 autora traži čitatelja, a detaljne informacije o kvizu su objavljene na mrežnoj stranici https://www.mhk.hr/kviz/. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga se uključuje u obilježavanje manifestacije svojim projektom IZVAN GRANICA te nudi pregršt raznih aktivnosti za sve dobne skupine korisnika i članova. Sve aktivnosti se odvijaju uživo. Osim za grupne posjete, prethodna najava dolaska nije potrebna.

Program manifestacije:
15.10.2021. Besplatna članarina (cijeli dan)
19.10.2021. u 10:00 Senior trivija kviz
20.10.2021. u 10:00 Mala slobodna knjižnica u Otoku – otvorenje
20.10. 2021. u 18:00 Bajkaonica s DND
03.11.2021. u 18:00 Bajkaonica s DND
05.11.2021. u 13:00 Fantastične žene – književna tribina za srednjoškolce
09.11.2021. u 10:00 Senior trivija kviz
15.10. – 15.11.2021.
o Književni natječaj – Koji si ti lik?
o Tematska izložba knjiga – Ajmo hrvati se s knjigom!
o Grupni posjeti i nastava u knjižnici – prema dogovoru
o Književna šetnja Prelogom – samostalno ili prema dogovoru
Za više informacija pratite Facebook stranice organizatora:
https://www.facebook.com/kicgprelog

25.10. DO 31.10.2021.

OBILJEŽAVANJE GLOBALNOG TJEDNA INFORMACIJSKE I MEDIJSKE PISMENOSTI

Manifestaciju Global Media and Information Literacy Week (MIL), pokrenutu 2012. godine, vodi UNESCO u suradnji s UNESCO savezom za MIL, Sveučilišnom mrežom UNESCO-UNAOC MIL i Interkulturnim dijalogom (MILID) te drugim partnerima. Manifestacija je prilika da dionici pregledaju i proslave napredak postignut prema „Medijskoj i informacijskoj pismenosti za sve“. Deseti Tjedan globalne medijske i informacijske pismenosti (MIL) obilježava se od 24. do 31. listopada 2021., a domaćin mu je Južna Afrika. U sklopu Globalnog tjedna MIL -a 2021. održat će se i jedanaesta po redu konferencija o MIL -u i međukulturnom dijalogu te šesti Forum Agende mladih. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga MIL obilježava online radionicom s temom o digitalnom otisku i sigurnosti na internetu. Radionica pod nazivom Dana Detox Kit, održat će se u četvrtak, 28. listopada, s početkom u 14 sati.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja