Događanja u Prelogu do 10. listopada 2018.

DOM KULTURE – FILMSKI POGRAM

  • 6. I 7.10.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • Tajni život mačaka (Cats)

Animirani; Uloge/Glasovi: Goran Malus, Ana Ćapalija, Zoran Pribičević, Ivana Rushaidat, Ranko Tihomirović, Sandra Hrenar

Tom je debeo i lijen mačak koji često sjedi zamišljen na prozoru. Živi sa sinom Tinom u svom udobnom gradskom stanu gdje je rođen i u čijoj udobnosti uživa. Radi trauma iz prošlosti, vanjskog se svijeta boji i ne želi izlaziti van stana. S druge strane, iako nikad nije izašao iz stana, aktivnog i bistrog sina Tina vanjski svijet neodoljivo privlači. Ipak, jednog dana, otac i sin moraju napustiti stan i tada kreće sjajna avantura i potraga za legendarnom Breskvotopijom.

  • 6. I 7.10.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • Kuća magičnog sata (The House with a Clock in Its Walls)

Obiteljski, komedija, fantazija; Uloge: Jack Black, Cate Blanchett, Owen Vaccaro, Kyle MacLachlan, Colleen Camp

Desetogodišnji Lewis Barnavelt počinje živjeti sa svojim ujakom u staroj i tajanstvenoj kući. U toj je kući prije njih živio bračni par koji je pokušao uništiti svijet. Neposredno prije smrti, izradili su sat koji je skriven unutar zidova, a svaki njegov otkucaj označava da je apokalipsa sve bliže. Vrlo brzo će se ispostaviti da je i Lewisov ujak vještac i dječak će se naći okružen magijom i opasnošću, pogotovo kada otkrije sat unutar zidova kuće koji je kreiran da prizove sudnji dan.

  • 8. DO 11.10.2018., DANI FRANCUSKIH FILMOVA U DOMU KULTURE

Dom kulture Grada Preloga, u mjesecu listopadu, organizira besplatne projekcije francuskih filmova, koje donosi Festival Rendez – vous, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža. U ponedjeljak, 08. listopada 2018. godine, s početkom u 17,00 sati, prikazivati će se film Veliki Zli Lisac i druge priče/Grand méchant renard et autres contes, dugometražni animirani film za mladu publiku, a u terminu od 19,00 sati film Iz sve snage/De toutes mes forces, suvremeni, dugometražni igrani film, film za mlađu publiku. U četvrtak, 11. listopada 2018. godine, u 19,00 sati prikazati će se film Oči bez lica/Les yeux sans visage, klasik, dugometražni igrani film, redatelja Georgesa Franjera sa Alidom Valli u naslovnoj ulozi. Pozivamo Vas u ugodan ambijent Doma kulture Grada Preloga na Rendez – vous Festival. Ulaz je besplatan.

DOM KULTURE

  • 5.10.2018., PETAK U 19,00 SATI, PREDSTAVA „ZA UMRIJET OD SMIJEHA“

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada, od 1994. godine, kada ga je proglasio UNESCO, ukazujući na važnost Preporuke o statusu učitelja, potpisane istoga datuma 1966. godine. Uz Svjetski dan učitelja, pogledajte, u petak 5. listopada, u Domu kulture Grada Preloga, predstavu „Za umrijet od smijeha“. Početak je u 19 sati. Dramski tekst Laughing Wild (Za umrijet od smijeha), nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga nastao je 1987. godine, a kao ishodište mu je poslužio vlastiti stand up comedy nastup prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdestih godina prošloga stoljeća. U hrvatskom uprizorenju, nastalom u koprodukciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, koje je režirao Mario Kovač, a adaptirao Marko Torjanac, radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas. Predstava također ima originalno i atraktivno žanrovsko određenje koje možemo nazvati SF-om: satiričkom fantazijom koja nam uz mnogo humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnost iz zamišljene budućnosti. Glavni junaci ove predstave, u interpretaciji Gordane Gadžić i Marka Torjanca, na ovom putovanju u budućnost tragaju za odgovorima na pitanja iz sadašnjosti.

Cijena ulaznice jest 40,00 kuna. Pretprodaja ulaznica (od 1. listopada): Turistička zajednica Grada Preloga, Trattoria Rossa. Sve dodatne informacije potražite na brojevima telefona: 099/3344-417 ili 040/638-694.

DOGAĐANJA

  • 6.10.2018., SUBOTA OD 8 SATI „DANI KRUHA I ZAHVALE“

Turistička zajednica Grada Preloga, u sklopu 23. Tjedna župnog Caritasa, organizira Dane kruha i zahvale uz sudjelovanje brojnih udruga s područja Preloga. Cilj ove manifestacije je pokazati bogatstvo tradicije i baštine našeg kraja sa izložbom plodova zemlje te degustacijom kruha i kolača, uz sudjelovanje škola, udruga te poljoprivrednih proizvođača našega kraja. I ove godine održat će se kuhanje bograča u kotliću, gdje će se uključiti brojne udruge s područja Preloga. Danima kruha i zahvale priključit će se i Oldtimer klub Classic Prelog, organizacijom izložbe oldtimer automobila. Dani kruha i zahvale, održat će se na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu, u subotu 6. listopada od 8 sati ujutro, u organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga.

  • 7.10.2018., NEDJELJA U 17 SATI , KONCERT ZBORA „CHORUS ANGELICUS“

Posljednjeg dana Tjedna župnog Caritasa, održat će se, u crkvi sv. Jakoba u Prelogu, koncert zbora „Chorus Angelicus“ iz Varaždina. Koncert započinje, u nedjelju 7. listopada, u 17 sati. Mješoviti pjevački zbor Chorus angelicus osnovan je 1999. godine od strane dirigenta maestra Anđelka Igreca, iskusnog zborovođe, dirigenta i kompozitora, isprva kao zbor varaždinske katedrale. Chorus angelicus je danas „punoljetan“ mješoviti pjevački zbor koji je svoju najveću snagu pokazao na velikim i zahtjevnim projektima – izvedbama cjelovitih remek-djela svjetske glazbene baštine. Dovoljno je reći da je zbor dobio Nagradu „Ivan Lukačić“ na 46. Varaždinskim baroknim večerima za izvedbu oratorija „Muka po Ivanu“ skladatelja J. S. Bacha. Iste su godine Angelicusi izveli i Händelov oratorij „Mesija“, a sljedeće su se godine upustili u izvedbu Haydnovog oratorija „Stvaranje svijeta“, koji je ujedinio austrijske, mađarske i domaće glazbene snage. Angelicusi su veliki glazbeni entuzijasti, ljubitelji ozbiljne glazbe, mahom amateri, no s odličnom vještinom čitanja partitura i poznavanja nota, te nekim oblikom glazbenog obrazovanja osnovnoškolske ili srednjoškolske razine.

Zbor pjeva na mnogim koncertima najviše u Varaždinu, njegovoj okolici i ostalim dijelovima Hrvatske, a iza njega su i mnoge inozemne turneje (Austrija, Mađarska, Izrael). Za suradnju kod većih koncerata zbor je zahvalan i brojnim vokalnim solistima te pratnji instrumentalista, najčešće Varaždinskog komornog orkestra. Iako zbor baroknog Varaždina, osim najčešće izvođene glazbe upravo ovog stilskog razdoblja (Händel, J. S. Bach, Ph. E. Bach, Vivaldi),  Chorus angelicus pjevao je i renesansna djela (Monteverdi), djela bečke klasike (Mozarta, Haydna), ali i djela skladatelja romantizma (Mendelssohn, Bruckner, Beethoven) te moderniste i suvremene glazbene stvaratelje (Rutter, Ramirez, Orff, Igrec). Članovi zbora priznaju da im je najzahtjevnije, ali i najdraže pjevati iz partitura skladateljskog pera njihovog zborovođe – maestra Anđelka Igreca.

  • 4.10.2018., ČETVRTAK U 17 SATI, OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HODANJA

Svjetski dan hodanja u Međimurju će se ove godine obilježiti, u četvrtak 4. listopada, na prostoru Sportsko rekreacijske zone Marina u Prelogu, na stazi od 3 kilometra, koja će se do kraja 2019. godine urediti u sklopu projekta „Živjeti zdravo“. Organizatori akcije „Hodanjem do zdravlja“ su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Grad Prelog, a u akciju će se uključiti Udruga umirovljenika Prelog te Društvo naša djeca Prelog, KLA Prelog te druge zainteresirane ustanove, udruge i pojedinci. Okupljanje sudionika je predviđeno u 16,45h ispred Caffe bara Marina Prelog, a za prvih 50 sudionika su osigurane i promotivne majice. Cilj je akcije organiziranim aktivnostima promicanja zdravlja informirati i senzibilizirati građane Republike Hrvatske svih dobnih skupina o pozitivnim učincima redovite tjelesne aktivnosti na zdravlje. Provedba aktivnosti je predviđena da se potakne sve građane, prije svega one koji posljednjih godina nisu našli vremena za tjelesnu aktivnost, da se u slobodno vrijeme, na otvorenom, unutar sigurnog okruženja uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine velik korak prema unapređenju vlastitog zdravlja na pristupačan i zabavan način.

Obilježavanje Svjetskog dana hodanja je pokrenula vodeća međunarodna organizacija za rekreaciju (Sport za sve) – TAFISA (engl. The Association For International Sport for All) 1991. godine. Od te je godine prijedlog da se svaki prvi vikend u listopadu taj dan obilježi diljem svijeta. Povodom obilježavanja Svjetskog dana hodanja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo, suradnika na razini lokalne zajednice i brojnih volontera planira provedbu javnozdravstvene akcije „Hodanjem do zdravlja“ u svim županijama Republike Hrvatske. Akcija „Hodanjem do zdravlja“ održat će se u svim županijama, na već dogovorenim hodačkim stazama, u sklopu projekta „Živjeti zdravo“, koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.

(žs)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*