medjimurjepress@gmail.com

Događanja u Prelogu do 20.studenog 2019.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 15.11.2019., PETAK U 18 I 20 SATI

 • Dom kulture Grada Preloga ugostit će u petak 15.11.2019. godine, Zagreb film festival, u programu pod nazivom ZFF putuje 2019. Ulaz je besplatan, a moći će se pogledati dva filma: Eia i Sove (Eia joulud tondikakul) u 18 sati te Alis i gradonačelnik (Alise et la Maire) u 20 sati. I ove godine program Zagreb Film Festivala bit će prikazan u nizu gradova diljem Hrvatske u okviru programa ZFF putuje. Za istinske ljubitelje sedme umjetnosti Zagreb Film Festival pripremit će dugometražne naslova iz ovogodišnje utrke za Zlatna kolica koje će, paralelno sa zagrebačkom, gledati i publika izvan glavnog grada. Također, ZFF će u svoj putni kovčežić pospremiti nešto i za najmlađe filmofile.

 • 16.11.2019., SUBOTA U 17 SATI

 • Gospodarica zla 2 (Maleficent: Mistress of Evil)

Horor, triler; Uloge/Glasovi: Jelena Miholjević, Nika Barišić, Marko Petrić, Frano Mašković, Ksenija Pajić

U Disneyevoj Gospodarici zla 2, nastavku globalnog hita o priči o Trnoružici iz 2014., Zlurada (Angelina Jolie) i njeno kumče Aurora (Elle Fanning) počinju preispitivati kompleksne odnose unutar obitelji kojih ih vežu. Dok se razvijaju u različitim smjerovima zbog Aurorine nadolazeće svadbe, na svom se putu susreću s neočekivanim saveznicima i novim mračnim silama. Godine su bile blagonaklone prema Zluradoj i Aurori. Njihov odnos, stvoren na temelju slomljenog srca, osvete i na kraju ljubavi, sada je procvao. Unatoč tome, mržnja između ljudi i vila i dalje postoji. Aurorino nadolazeće vjenčanje s princom Phillipom razlog je slavlja u kraljevstvu Ulstead i susjednom Moorsu s kojim se kraljevstvo zbog svadbe povezuje. Kad neočekivani susret donese moćnog novog saveznika, Zlurada i Aurora zauzmu suprotne strane u Velikom ratu zbog čega počinju preispitivati svoju odanost i sposobnost da uopće budu u istoj obitelji.

 • 16.11.2019., SUBOTA U 19 SATI

 • Izazivač: Le Mans ´66 (Ford vs Ferrari)

Akcijski, biografija, drama; Uloge: Christian Bale, Matt Damon, Jon Bernthal

Temeljeno na istinitoj priči o borbi između Forda i Ferrarija u utrci Le Mans 1966. godine. Film je fokusiran na događaje koji su prethodili povijesnom Fordovom trijumfu, dakle na događaje vezane uz stvaranje trkaćeg Forda GT40. Film snimljen prema istinitom događaju o trostrukoj pobjedi Forda s modelom GT40 1966. godine, nakon šestogodišnje dominacije Ferrarija na čuvenoj utrci izdržljivosti 24 sata Le Mansa. Matt Damon je u ulozi konstruktora Carrolla Shelbyja, a Christian Bale je u ulozi vozača Kena Milesa, koji su s trkaćim modelom GT40 stvorili sve preduvjete za Fordov trijumf na legendarnoj francuskoj pisti.

DOGAĐANJA

 • 13. DO 15.11.2019. OD SRIJEDE DO PETKA, „PRILOČKI VELIKANI“

Budućnost jednog mjesta, jednog naroda, svoje početke ima u pisanoj riječi koju su stvarali pojedinci. Književni krug Prelog okuplja upravo takve pojedince, koji svojim pisanim stvaralaštvom nastoje otrgnuti od zaborava ne samo događaje već i riječi kojih danas više nema. Svatko na svoj način. Neki pjesništvom, neki prozom, neki dramskim pismom. Svoje misli i promišljanja stavljaju na papir. Prije njih i prije samog osnutka Udruge postojali su neki drugi čija imena ne smijemo zaboraviti jer su obilježili vrijeme u kojem su živjeli ali i svojim djelovanjem izašli izvan granica Preloga i Međimurja. Nositelj projekta „Priločki velikani“ je Književni krug Prelog, voditeljica projekta je profesorica Mirjana Hržić, a pokrovitelji projekta su Grad Prelog, Međimurska županija te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Ovim projektom organizatori žele dati priliku živim ljudima da predstave svoje stvaralaštvo, ali i obilježiti i sjetiti se značajnih imena iz prošlosti.

13.11.2019. (SRIJEDA) u 19,00 sati

  • Multimedijalna dvorana Muzeja Croata insulanus Grada Preloga

  • predstavljanje 7. Zbornika radova članova Književnog kruga Prelog

14.11.2019. (ČETVRTAK) u 19,00 sati

  • Pastoralni centar Blaženog Alojzija Stepinca

  • obilježavanje 230. obljetnice smrti Venancija Glavine uz predavanje prof. Anice Čerepinko

  • obilježavanje 90. obljetnice rođenja Milivoja Slavičeka uz predavanje prof. Marijana Lazara

  • u programu sudjeluju učenici Srednje škole Prelog

15.11.2019. (PETAK) u 19,00 sati

  • Multimedijalna dvorana Muzeja Croata insulanus Grada Prelog

  • predstavljanje knjige Ivanke Novak „Život u uspomenama“

 • 15.11.2019., PETAK U 19 SATI, PREDSTAVLJANJE IZDANJA MERIDIJANA

U povodu 100. godišnjice povratka hrvatskih mučenika u Domovinu (1919. – 2019.) te 1600. godišnjice smrti sv. Jeronima, održat će se u dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca u Prelogu predstavljanje pet novih knjiga o Međimurju, u izdanju izdavačke kuće Meridijani. Tako će se predstaviti monografija „Zrinski i Frankopani“, čiji su autori Dragutin Feletar, Hrvoje Petrić i Nevio Šetić, zatim „Prinosi za povijest Štrigove“, autora Josipa Bedekovića, Dragutina Feletara, Matije Berljaka i Leonarda Logožara, zatim djela „Zebrani versi“ i „Iz povijesti splavarstva na Dravi“, autora Dragutina Feletara te studija „Dvije donjodubravske rukopisne pjesmarice Matije Feletara“, čiji je autor Ivan Zvonar. Kroz program predstavljanja će voditi dr.sc. Petar Feletar, a govorit će župnik Antun Hoblaj, gradonačelnik Ljubomir Kolarek, recenzent dr.sc. Mario Kolar te autori dr.sc. Hrvoje Petrić, akademik Dragutin Feletar i mr.sc. Ivan Zvonar. Promocija će se održati u petak 15. studenog 2019. godine, s početkom u 19 sati. Program promocije uljepšat će „priločki tamburaši“, Tamburaški sastav Udruge umirovljenika Prelog.

 • 18.11.2019. OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARU

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studeni, predstavnici Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Preloga, učenici Osnovne škole Prelog te Srednje škole Prelog obilježit će 18. studenog 2019. godine (PONEDJELJAK) u 17 sati. Obilježavanje će se održati ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu. U jutarnjim satima, za sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata, služit će se sveta misa u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu, u 7 sati. Paljenjem svijeća ispred spomenika Domovinskom ratu, odat će se počast hrvatskom gradu heroju, Vukovaru te braniteljima koji su svoj život predali na oltar Domovine. Pozivamo Vas da se odazovete ovom događaju kako bi dostojno obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • IZLOŽBA NENADA OPAČIĆA „SKULPTURE 2016. – 2019.“

Izložba skulptura Nenada Opačića ‘Skulpture 2016. – 2019.’ može se pogledati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, a priređuje se u povodu 70 godina umjetnikova života i 55 godina od prvog samostalnog izlaganja. Izložba se priređuje u prostoru stalnog postava Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

Nenad Opačić, slikar i kipar (r. 1949., Varaždin), diplomirao je 1972. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Raula Goldonija. Profesori su mu bili Ljubo Ivančić, Ferdinand Kulmer, Ivo Šebalj, Matko Peić i drugi. Od 1972. do 1975. bio je suradnik u majstorskoj radionici prof. Krste Hegedušića. Ostvario je više od 80 samostalnih i sudjelovao na više od 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radi kao samostalni umjetnik, aktivan je na hrvatskoj kulturnoj sceni te je dobitnik brojnih nagrada i priznanja. U svojoj galeriji i atelijeru u Varaždinu priređuje vlastite izložbe i promovira glazbenike, pjesnike i filozofe. Godine 2009. o njegovu stvaralaštvu objavljena je monografija autora Zdenka Rusa i Đuke Opačića. Izložba je otvorena do 18.11.2019. godine.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • 15.10. DO 15.11.2019. MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima.  Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, a moto je „U ritmu čitanja!“. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba. Domaćin svečanog otvaranja Mjeseca hrvatske knjige 2019., koje će se održati 15. listopada, bit će Narodna knjižnica i čitaonica Buzet. U obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige uključuje se bogatim programom i ove godine Knjižnica i čitaonica Grada Preloga.

PROGRAM DOGAĐANJA

 • IZLOŽBA

Likovi iz bajke Smiljane Strahije – izložba 15.10. – 15.11.2019.

 • ANKETA

Vaše mišljenje nam je važno Anketa 15.10.2019. – 15.11.2019. 

 • AKCIJA

Besplatan upis 15.10.2019.

Vratite knjige bez brige  15.11.2019.

 • KVIZ

Ritam odrastanja: Nacionalni kviz za poticanje čitanja 15.10.2019. – 15.11.2019.

Glazbena trivija za seniore kviz 15.10.2019. 10:00 sati

Nacionalni kviz za poticanje čitanja nosi naziv Ritam odrastanja, a čitat će se knjige Jasminke Stepanić – Tihi, Ivane Kuman Guljašević te Vlaste Golub.

 • PROJEKT

The Old Tortoise’sTreasureTales – Grupni posjet predškolaca 15.10.2019. – 08.11.2019.

The Old Tortoise’sTreasureTales vol. 2 – Grupni posjet učenika osnovne škole 15.10.2019. – 08.11.2019.

 • GRUPNI POSJETI KNJIŽNICI

Vrtić, osnovna škola, srednja škola, umirovljenici, turisti

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*