Međimurje Press
Grad Prelog

Događanja u Prelogu do 21. kolovoza 2019.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 17. I 18.8.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Angry Birds film 2 (The Angry Birds Movie 2)

Animirani; Uloge/Glasovi: Luka Bulić, Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec

Najdraži neprijatelji ljute ptice i zelene svinje vraćaju se u nastavku animiranog hita iz 2016. godine – Angry birds film 2. Ovog puta neprijateljstvo između ptica i svinja se, pod utjecajem novih okolnosti, mijenja iz temelja. S pojavom nove prijetnje koja dovodi u opasnost i ptice i svinje, naši poznati likovi moraju oformiti svima neugodan savez. Crveni, Žuti, Bomba i Veli Orao regrutiraju Sonju, sestru od Žutog, i formiraju savez sa svinjama Leonardom, njegovom pomoćnicom Nives i svinjom-hakerom Gojkom kako bi uspostavili krhko primirje i formirali nevjerojatni super tim koji će spasiti njihove domove.

  • 17. I 18.8.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Bilo jednom u …Hollywoodu (Once Upon a Time in …Hollywood))

Komedija, drama; Uloge: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Kurt Russell, Al Pacino

Bilo jednom…u Hollywoodu“ priča je o glumcu i njegovom dvojniku koji kreću na put kako bi pronašli svoje mjesto pod suncem u filmskoj industriji daleke 1969. godine. Radnja filma se odvija u Los Angelesu 1969. na vrhuncu hippie Hollywooda. Glavni likovi u filmu Rick Dalton (Leonardo DiCaprio), bivša zvijezda jedne western TV serije i njegov dugogodišnji dvojnik Cliff Booth (Brad Pitt) u vrijeme zadnjih trzaja zlatnog Hollywooda bore se za svoj uspjeh u svjetskoj prijestolnici filmske industrije koju više ne prepoznaju. Ali Rick ima poznatu susjedu – Sharon Tate (Margot Robbie)…

DOGAĐANJA

  • 13.8. DO 16.8. 2019., „ROKOVO U MEĐIMURJU“, U DRAŠKOVCU

I ove će se godine, u Draškovcu održati manifestacija „Rokovo u Međimurju“. Ove će se godine ovaj blagdan obilježiti od 13. do 16. kolovoza. Svakoga će se dana služiti sveta misa od 19,00 sati uz molitvu krunice i litanije sv. Roka. Trodnevnicu uoči Rokova predvodit će svakoga dana vlč. Antun Štefan, ravnatelj Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Na sam blagdan sv Roka moći će se razgledati izložba Kate Dolenec, „Anđeli u liku i slici“. Na Rokovo, u petak 16. kolovoza, jutarnja misa biti će u 7,30 sati, sveta misa uz poseban blagoslov bolesnika služit će se u 9,00 sati. U 10.40 sati kreće svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka, a središnje misno slavlje predvodit će monsinjor Josip Mrzljak, varaždinski biskup, uz blagoslov hodočasnika, pješaka i bolesnika, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka. Otkrit će se i bista umjetnici Kati Dolenec. U popodnevnim satima, s početkom u 14,00 sati, održat će se „Draškovski sejem“, uz izložbu cvijeća i suvenira. Vjerska slavlja završit će večernjom misom, s početkom u 17,00 sati.  U večernjim satima održat će se humanitarna modna revija „Od Roka do našega doba“, a sav prihod darovat će se Udruzi slijepih Međimurske županije. Također će se održati i prodajna izložba parfema Tomislava Vrbanca, glavnog parfumera u Hrvatskoj parfemskoj kući.

Za organizaciju ovog događanja velike su zasluge sadašnjeg župnika u Draškovcu, velečasnog Matije Vonića, koji Rokovo u Međimurju, najvećim dijelom organizira uz pomoć župljana Župe sv. Roka, kojih je dio okupljen i u udrugu Prijatelji svetog Roka Draškovec. Duga je tradicija hodočašća svetom Roku. Sve su župe iz Međimurja hodočastile na Rokovo u Draškovec, no drugim svjetskim ratom to je prestalo. Jedina župa koja je ustrajala u obnavljanju toga zavjeta svetom Roku je župa Goričan, koja neprekinuto dolazi na Rokovo u Draškovec svake godine. Zavjet sv. Roku se obnavlja svake godine i primjetno je povećanje broja hodočasnika iz cijeloga Međimurja.

  • 16.8.2019. PETAK U 20,00 SATI, HUMANITARNA MODNA REVIJA

Udruga “Prijatelji svetog Roka”, pak u sklopu ove manifestacije poziva na humanitarnu modnu reviju pod nazivom “Od Roka do našega doba” koja će se održati u petak, 16. kolovoza, s početkom u 20.00 sati, u Sportskoj dvorani Osnovne škole Draškovec. Modele na Modnoj reviji nosit će članovi Udruge “Prijatelji svetog Roka” uz glazbenu pratnju Eric Vidović Acoustic. Suorganizatori modne revije su Župa “Sveti Rok” Draškovec i Hrvatsko društvo skladatelja te stručna služba za Zaštitu autorskih muzičkih prava (HDS ZAMP) Zagreb. Sav prikupljeni dobrovoljni dar kod ove Modne revije namijenjen je za potrebe fizioterapeutskih vježbi i društveno-kulturni život djece, članova Udruge slijepih Međimurske Županije iz Čakovca. Za ovu namjenu otvoren je žiro račun Humanitarne akcije IBAN broj HR35 2340 0091 5110 2437 4 kod “Privredne banke Zagreb” d.d. na koji se mogu uplatiti donacije i dobrovoljni novčani prilozi. Humanitarna akcija završava 15. studenoga 2019. godine.

  • 18.8.2019., PROŠTENJE U ČEHOVCU, BLAGDAN SV. ROKA

Svetog Roka štuju i mještani Čehovca. Blagdan svog mjesta, svoje mjesno proštenje, proslavit će u nedjelju, 18. kolovoza, prigodnim druženjima i misnim slavljima u Kapeli sv. Roka u Čehovcu. Mjesto Čehovec se do 1789. godine nalazilo u sastavu župe Prelog, a onda je preustrojem župa Zagrebačke biskupije pripalo župi Sveti Juraj u Trnju. Kapela sv. Roka u Čehovcu sagrađena je 1822. godine, a 1845. godine kapela je pregrađena i povećana. Novi svod podigao je Mihael Steinklauber 1870. godine, a sva nova oltara (sv. Roka i sv. Florijana) podignuta se 1892. godine. 1915. godine B. Škarda iz Brna u Češkoj izradio je nove prozore od obojenog stakla, od kojih se posebno ističe onaj kraj glavnog oltara koji prikazuje sv. Roka. Nogometni klub ČSK – a iz Čehovca pobrinut će se i za tradicionalnu zabavu, druženje stanovnika Čehovca i njihovih gostiju, uz glazbu Aquarius banda.

  • 18.8.2019., 9. DIVLJI TRIATLON U PRELOGU

Želite li se upustiti u malu sportsku avanturu, dođite i ove godine na Divlji triatlon u Prelog. Deveti po redu Divlji triatlon održava se u blizini Preloga (na šoderici pokraj Cirkovljana), u supersprint distanci (375 m plivanja, 10 km vožnje biciklom, 2,5 km trčanja) i to u nedjelju, 18. kolovoza 2019. s početkom u 10:00 sati. Osim puno dobre volje, za sudjelovanje je potrebno imati više od 16 godina, bicikl i biciklističku kacigu. Nakon utrke druženje se nastavlja na Marini Prelog uz proglašenje najboljih, dodjelom nagrada i ručkom za sve sudionike. Divlji se triatlon održava u organizaciji Društva sportske rekreacije Sportikus iz Preloga. Prijaviti se možete putem on-line obrasca:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQWmF79sBCPaedLWATWaDd5phmc0oKQuPMqObcUd09nCHeug/viewform

NAJAVE

  • 27.8. DO 29.8. 2019., DJEČJI BICIKLISTIČKI KAMP

U organizaciji Biciklističkog kluba Prelog, na sportskim terenima Sportsko rekreacijskog centra DG Sporta, od 27. kolovoza do 29. kolovoza, održat će se osmi dječji biciklistički kamp. Nakon prošlogodišnjeg kampa, u sklopu projekta Happy Bike, ove godine se opet organiatori vraćaju u stari model organizacije kampa. Tijekom kampa će biti postavljeno nekoliko zanimljivih poligona na kojima će djeca moći, uz stručno vodstvo trenera, usavršiti tehniku vožnje bicikla i naučiti ponešto o biciklizmu. Kamp svaki dan započinje u 18,00 sati i traje do 19,30 sati. Djeca starija od 10 godina posjet će XC stazu Berek i terenski proći osnovnu obuku brdskog biciklizma te će na taj način usavršiti svoje vozačke sposobnosti. Važno je napomenuti da je kamp besplatan i da će, kroz tri dana, koliko traje kamp, djeci biti osigurana okrepa. Posljednjeg dana kampa, u četvrtak 29. kolovoza dodijelit će se pohvalnice svim sudionicima kampa.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja