Međimurje Press
Grad Prelog

Događanja u Prelogu do 29.rujna

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • FESTIVAL RENDEZ – VOUS, REVIJA FRANCUSKIH FILMOVA

Dom kulture Grada Preloga, u mjesecu rujnu, organizira besplatne projekcije francuskih filmova, koje donosi Festival Rendez – vous, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža. U subotu i nedjelju (14. i 15. rujna 2019. godine), s početkom u 18,00 sati, prikazivati će se Crvena kornjača/The Red Turtle/La Tortue Rouge ; animirani film koji prati život jednog brodolomca koji završi na pustom tropskom otoku naseljenom samo crvenim kornjačama. U subotu i nedjelju (21. i 22. rujna 2019. godine), s početkom u 18,00 sati, pak će se prikazivati film Zazie u Metrou/Zazie dans le metro; komedija o 10-godišnjoj djevojčici sa sela koja kreće u istraživanje Pariza. Ulaz na projekcije je besplatan.

 • 21. i 22.9.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

 • Zazie u Metrou (Zazie dans le métro)

Komedija; Uloge: Catherine Demongeot, Philippe Noiret

Ova zabavna komedija prikazuje satirični pogled na francusko društvo: desetogodišnja Zazie mora ostati dva dana kod rodbine u Parizu kako bi majka mogla provesti neko vrijeme s ljubavnikom. No Zazie izbjegne ujakovo skrbništvo i krene sama istražiti Pariz…

 • 21. i 21.9.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

 • Ad Astra (Ad Astra)

SF, triler; Uloge: Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland

Radnja je fokusirana na inženjera vojne jedinice koji pretražuje galaksiju kako bi pronašao svog oca koji je nestao na misiji pronalaženja izvanzemaljskog života prije 20 godina. Inženjera tumači Tommy Lee Jones, a Brad Pitt je u ulozi njegovog sina koji kreće putevima svog oca ne bi li saznao što se točno dogodilo prije 20 godina kada se njegov otac zaputio na Neptun.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • 18.9.2019., SRIJEDA U 18,00 SATI, IZLOŽBA I PREDAVANJE O BIJELOJ RODI

Javna ustanova za zaštitu prirode – Međimurska priroda u suradnji s Općinom Kotoriba proglasila je 2019. godinom bijele rode. Kotoriba je mjesto u Međimurskoj županiji u kojoj se bilježi najviše aktivnih gnijezda s najviše mladunaca. U jednom gnijezdu prstenovano je čak pet mladunaca! Kako bi bijele rode bile što više u fokusu Međimuraca proveden je natječaj za najbolju fotografiju bijele rode čije rezultate možete doživjeti na putujućoj izložbi. U sklopu otvorenja izložbe koje u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga počinje u srijedu, 18. rujna, u 19 sati, pripremljeno je kratko predavanje o životu i izazovima bijelih roda. Svakom posjetitelju biti će uručena i knjiga posvećena upravo ovoj predivnoj ptici. Izložba se može razgledati do 25. rujna 2019.

DOGAĐANJA

 •  21.9.2019., SUBOTA OD 10,00 SATI, „POZDRAV LJETU U PRELOGU“

Završetak ljeta u Prelogu, Turistička zajednica Grada Preloga, obilježit će prigodnim druženjem na prostoru Sportsko rekreacijske zone u Prelogu. Pripremat će se ukusni dravski fiš, priprema se bogata ponuda domaćih poljoprivrednih gospodarstva, sportsko zabavne igre, a neće nedostajati bogata ugostiteljska ponude Marine d.o.o. te bogat glazbeni program.

 • 24.9.2019., UTORAK OD 8,30 DO 10,00 SATI, OPEN STREETS DAY

Čakovec, Prelog i Mursko Središće bit će jedni od desetak hrvatskih i više od 200-tinjak europskih gradova koji će obilježiti Open Streets Day. Riječ je o paneuropskom projektu kojeg je pokrenula ISCA – Međunarodna organizacija za sport i kulturu. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije već duži niz godina provodi projekte koje osmišljava ISCA, a ovogodišnji Dan otvorenih ulica (Open Streets Day) sastojat će se od biciklijade koja će povezati tri međimurska grada te brojnih drugih aktivnosti u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću. Biciklija će startati u 9 sati u Prelogu te će preko Murskog Središća stići do Čakovca u 12 sati. U sva tri grada bit će organizirani različiti popratni eventi, a središnji u Čakovcu pripremila je Zajednica sportskih udruga Čakovca. Tako će na zatvorenoj Športskoj ulici profesorica Ivana Nikolić, zajedno sa svojim studentima s Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Čakovcu,  pripremiti desetak različitih igara (pikado za slijepe i slabovidne osobe, sportske igre za starije osobe te prezentacija sportova: tenisa, košarke, nogometa, streličarstva i džuda). I u Čakovcu, Murskom Središću te Prelogu bit će organizirane bicklijade za najmlađe te druge sportsko-rekreativne aktivnosti. Policijska uprava međimurska će osigurati i službenu policijsku pratnju sudionicima biciklijade od Preloga preko Murskog Središća do Čakovca.

Program aktivnosti u Gradu Prelogu, od 8,30-10,00 sati

prostor ispred Osnovne škole Prelog te Školska ulica

 • 8,30-8,45h – okupljanje sudionika

 • 8,45h – pozdravi organizatora i pokrovitelja

 • 8,50h – prigodni igrokaz (4. razred OŠ Prelog)

 • 8,55h – zagrijavanje biciklista i svih sudionika (voditelj Vladimir Belić, mag.cin., BK Prelog)

 • 9h – odlazak biciklista prema Murskom Središću

 • 9-10 – sportsko-rekreativne i druge aktivnosti u organizaciji Grada Preloga i TZ, Biciklističkog kluba Prelog, Društva naša Djeca Prelog i Udruge mladih Efekt, Udruge umirovljenika Prelog i Policijske uprave Međimurske na kojima će sudjelovati djeca iz Dječjeg vrtića Vesela loptica i Dječjeg vrtića Fijolica, učenici OŠ Prelog, umirovljenici, članovi Udruge Duga te korisnici Doma za odrasle osobe Orehovica

  • Biciklijada za najmlađe“ – poligon za djecu vrtićke dobi uz edukaciju „Sigurno u prometu“

  • Pikado i viseća kuglana za odrasle i starije osobe

  • Graničari, igre s loptama i druge aktivnosti

  • Tradicionalne igre za djecu

 • 20. DO 27.9.2019., DANI KALMANA MESARIĆA

I ove godine Kazališna scena Kalmana Mesarića i Dom kulture Grada Preloga organiziraju Dane Kalmana Mesarića, manifestaciju čiji je cilj promocija lika i djela Kalmana Mesarića. Voditeljica projekta je profesorica Mirjana Hržić, a cijeli se projekt odvija pod pokroviteljstvom Grada Preloga, Međimurske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Ove godine Dani Kalmana Mesarića trajat će od 20. do 27. rujna. U sklopu manifestacije organiziraju se razna događanja, kako za odrasle tako i za djecu. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Kalman Mesarić, hrvatski književnik i redatelj (Prelog, 17.9.1900. – Zagreb, 29.1.1983). Radio u Zagrebu kao činovnik, novinar i pomoćni redatelj u HNK-u, studirao dramaturgiju u Berlinu. Do kraja II. svjetskog rata režirao je i prevodio u HNK-u, poslije je bio ravnatelj drame i redatelj u nekoliko hrvatskih i bosanskih kazališta. Režirao je velik broj djela, u rasponu od klasike do suvremene drame. U početku književnog i kazališnog djelovanja blizak avangardnim umjetničkim pokretima (ekspresionistička novela Divlji ples, 1921; zbirka avangardističkih pjesama Tragigroteske, 1923; drame tiskane u knjizi Kozmički žongleri, 1925). Na prijelazu iz 1920-ih u 1930-e odredio se za »socijalnu umjetnost« (brošura Smjerovi moderne umjetnosti, 1929). U zagrebačkome HNK-u 1931. izveden mu je pučki igrokaz Joco Udmanić te potom nekoliko komedija iz zagrebačkoga društvenog života (objavljene u knjizi Među nama, 1937). Njegova komedija Gospodsko dijete, što ju je 1936. postavio u zagrebačkome HNK-u, jedna je od najboljih i najpopularnijih hrvatskih komedija između dvaju svjetskih ratova. U 1950-ima i 1960-ima objavljivao je dramaturške i teatrološke studije u tuzlanskome časopisu Pozorište. Objavio je i pučki roman Dravom zlato plovi (1973), a posmrtno mu je objavljen roman Poker Baltazara Bodora ili Dugme na Fortune kapi (2000).

PROGRAM 6. DANA KALMANA MESARIĆA

20.09.2019. – PETAK

 • 18:00, Dom kulture Grada Preloga

Svijet bez smeća prava je sreća“ – predstava za djecu (Bjelovarsko kazalište)

21.09.2019. – SUBOTA

 • 19:00, Kazališno književne večeri po mjesnim odborima

DOM KULTURE ČEHOVEC

Književni krug Prelog

„Gjezdo je ostalo prazno“ – KUD „Katruže“ Ivanovec

DOM KULTURE HEMUŠEVEC

Pak ti povedam“ – Štefica Kolarić, Kazališna scena Kalmana Mesarića

Književni krug Prelog

„Savršeni poklon za godišnjicu“ – KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“

DOM KULTURE ČUKOVEC

„Otprte oči“ – Priločka amaterska scena

Književni krug Prelog

„Svi imamo problem“ – KUD „Goričan“

23.09.2019. – 25.09.2019., PONEDJELJAK DO SRIJEDE

 • 17:00 Mala dvorana na katu Doma kulture Grada Preloga

Čarolija predstave – kazališna radionica za djecu u suradnji s Dejanom Novakom iz Priločke amaterske scene, najboljim amaterskim dramskim glumcem u Hrvatskoj 2019.

25.09.2019. – SRIJEDA

 • 13:00 Osnovna škola Prelog

Upoznajmo Ka Mesarića – PUB Kviz u suradnji sa Srednjom školom Prelog, voditeljica prof. Željka Ivančok Varga

 • 19:00 Mala dvorana na katu Doma kulture Grada Preloga

Čarolija predstave – prezentacija kazališne radionice

26.09.2019. – ČETVRTAK

 • 17:00 Multimedijalna dvorana muzeja Croata insulanus Grada Preloga

Joco harambaša, hrvatski Robin Hood – predavanje prof. Marijana Lazara

GastroKul – predstavljanje jela iz romana Dravom zlato plovi, stručna učiteljica kuharstva Anica Naranđa

27.09.2019. – PETAK

 • 17:00, Dvorana Srednje škole Prelog

Joco Udmanić“ – promocija knjige Kalmana Mesarića

„Predstava o predstavi“ – Kazališna scena Kalmana Mesarića

NAJAVE

 • 29.9.2019., NEDJELJA U 19,00 SATI, VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. Varaždinske barokne večeri zasnovane su 1968. godine na bogatoj tradiciji varaždinske barokne glazbe. Prvi festival održan je 1971. godine. Od tada se u mnoštvu dvoraca i crkava krajem rujna i početkom listopada, razliježe barokna glazba hrvatskih i svjetskih glazbenika i ansambala. Od 1992. taj je državni festival pod pokroviteljstvom predsjednika države, a organizira ga Koncertni ured Varaždin.

Programski su Barokne večeri usmjerene prema istraživanju i izvođenju europske i hrvatske barokne glazbe, a uz to predstavljaju i likovno i književno i gastronomsko barokno blago u doba berbe grožđa u ovoj vinorodnoj regiji. Osim glazbenih umjetnika Varaždinaca koji su bili ili jesu europska glazbena imena: Ruža Pospiš Baldani, Nada Puttar Gold, Sena Jurinac, Jurica Murai, Rudolf Klepač, Višnja Mažuran, na koncertima Varaždinskih baroknih večeri pojavljuju se i Varaždinski komorni orkestar, istaknuti dirigent i ravnatelj zagrebačke Opere Vladimir Kranjčević, Karl Richter, Leopold Hager, William Christie, virtuoz Berlinske filharmonije, Kings Consort, Münchenska filharmonija i dr. Varaždinske barokne večeri su neprestano rasle priređujući i 30 koncerata godišnje.

Ove je godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri Švedska, a Prelog Varaždinske barokne večeri ugošćuje u nedjelju, 29. rujna, s početkom u 19 sati. U Prelogu će se ove godine predstaviti zbor Kristus Konungens Vokalensemble (Vokalni ansambl Krista Kralja) iz Göteborga, uz dirigenta Samuela Erikssona. Ulaz je slobodan.

 • 11. – 13.10.2019. 3. DANI SMIJEHA – KEREKESH TEATAR

 • 11.10.2019. PETAK U 19 SATI, „BOGI IVAČ ZNOVA“

Redatelj, autor adaptacije te kostimograf: Ljubomir Kerekeš; Uloge: Jan Kerekeš, Sunčana Zelenika Konjević, Ljubomir Kerekeš, Marija Krpan, Igor Baksa

Jedna od najpoznatijih, najbolje posjećenih i najdugotrajnijih predstava HNK-a u Varaždinu, vraća se u punom sjaju. Naravno, radi se o predstavi Bogi Ivač – Znova. Ljubomir Kerekeš okupio je glumačku ekipu koja će obnoviti kajkavsku erotsku komediju Bogi Ivač i opravdati dodatak Znova u sklopu kojeg se nalazi niz novih, aktualnih i duhovitih situacija. Predstava je svakako za odrasle jer obiluje lascivnim scenama. Jan Kerekeš utjelovljuje novog Bogog Ivača, Sunčana Zelenika Konjević Miciku, Ljubomir Kerekeš i Marija Krpan glume roditelje Bogog Ivača, a Fičfirič je Igor Baksa. Redateljsku palicu čvrsto drži Ljubomir Kerekeš. Glumica Sunčana Zelenika Konjević na VII. Gumbekovim danima dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu (Micika).

 • 12.10.2019. SUBOTA U 19 SATI, „POD HITNO NA HITNU“

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš; Uloge: Jan Kerekeš, Goran Koši, Darko Janeš, Draško Zidar, Ljubomir Kerekeš

U ovoj hitnoj prevladavaju manje hitni slučajevi. Više se radi o bukvalnim slučajevima hitnosti, baziranih na vlastitom mišljenju tumačenja bolesti. Iznenadni napadaji bolesti kao i nedefinirana stanja organizma, zajedno sa nepoželjnim nuspojavama klijentele, razlogom su odigravanja ovog više milog nego nemilog događaja. S medicinskog aspekta, korisnici koji se zatiču u prostoriji hitne medicinske skrbi, ne raspolažu poviješću bolesti, već raspolažu vlastitom dijagnozom, samo-uvjerenjem i dozom razočaranja u zdravstveni sustav.

 • 13.10.2019. NEDJELJA U 19 SATI, „SVE U TRI…“

Redateljica: Iva Ilakovac; Uloge: Katarina Baban, Sanja Drakulić, Matija Kačan/Frano Novljan

Komedija Kerekesh Teatra u kojoj dvije cimerice muku muče sa susjedom koji se objesio točno kod njihovog prozora. Sofija i Marlena uspijevaju uvući visećeg susjeda u svoj stan i nakon nekoliko neuspjelih pokušaja oživljavanja, uz sve komplikacije, pokojni susjed ima još iznenađenja. Velikih.

Pretprodaja ulaznica: Turistička zajednica Grada Preloga, Tratorria Rossa

Cijena: Paket 3 predstave – 111 kuna; Pojedinačna ulaznica – 55 kuna

BROJ PAKETA OGRANIČEN, PRODAJA ULAZNICA OD 24. RUJNA!

(Željko Sokač)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja