Događanja u Prelogu do 29.svibnja

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 25. i 26.5.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Aladin (Aladdin)

Akcija, avanturistički; Uloge: Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad, Billy Magnussen, Numan Acar

Uzbudljiva i dinamična adaptacija Disneyjevog animiranog klasika “Aladin” zanimljiva je priča o šarmantnom sitnom lopovu Aladinu, hrabroj i samozatajnoj princezi Jasmini te duhu iz svjetiljke koji je potencijalni ključ njihove budućnosti. Talentirani redatelj Guy Ritchie donosi nam romantičnu i glazbenu avanturu smještenu u fiktivni lučki grad Agrabah. U glavnim ulogama nalaze se duh koji se pojavljuje iz čarobne svjetiljke (Will Smith), šarmantna bitanga Aladin (Mena Massoud) te Jasmina (Naomi Scott), skromna i odlučna prinzeza slobodnog duha. Njihovoj pustolovini pridružuju se i magični čarobnjak Jafar (Marwan Kenzari), Sultan (Navid Negahban) koji je zabrinut za dobrobit i budućnost svoje kćeri Jasmine, Jasminina najbolja prijateljica (Nasim Pedrad) Dalia, zgodni i arogantni udvarač Princ Anders (Billy Magnussen) i Haskim (Numan Acar) kao Jafarov prvi pomoćnik i kapetan straže.

  • 25. i 26.5.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Stockholmski sindrom (Stockholm)

Krimi komedija, drama; Uloge: Noomi Rapace, Ethan Hawke, Mark Strong

Film se temelji na istinitoj priči o talačkoj krizi i pljački koja se odvila u Stockholmu 1973. godine, a koja je objavljena godinu dana kasnije u članku New Yorkera pod nazivom The Bank Drama, autora Daniela Langa. Dvojica naoružanih pljačkaša su 1973. godine u Stockholmu, u razdoblju od pet dana, držali četvero zaposlenika kao taoce. Tijekom tog vremena žrtve su se dobro upoznale s pljačkašima, a po završetku talačke krize su bili toliko emocionalno povezani da su čak stali u njihovu obranu. Događaj je izazvao pažnju tadašnje cjelokupne svjetske javnosti jer su se taoci zbližili sa pljačkašima i okrenuli protiv predstavnika vlasti, što je dovelo do psihološkog fenomena danas poznatog kao Stockholmski sindrom..

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 24.5.2019., PETAK U 19 SATI, PROMOCIJA KNJIGE MARIJE NOVAK

U petak, 24. svibnja, s početkom u 19 sati, u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, održat će se promocija knjige „Priče iz življeja međimorskoga čoveka“ autorice Marije Novak te prigodna izložba međimurske tradicijske odjeće. Knjiga “Priče iz življeja međimurskoga čoveka” sadrži priče iz nekoliko međimurskih obitelji, stara vjerovanja, detaljan opis važnih zanata i slijed međimurske svadbe Turčišća, Dekanovca, Domašinca te okolnih sela i donjeg Međimurja. O knjizi je prof.dr.sc. Đuro Blažeka zapisao: „knjiga Marije Novak vrijedan je doprinos istraživanju međimurske povijesti, etnografije i dijalektologije i poticaj i drugim znalcima te tematike da ono što znaju stave na papir jer brzo će doći vrijeme da će im ta sjećanja nestati“.

DOGAĐANJA

  • 25.5.2019., SUBOTA U 20 SATI, 70. GODINA ANSAMBLA LADO

Publika u Prelogu ponovno će imati priliku gledati nastup najpoznatijeg folklornog ansambla u Hrvatskoj – Ansambla LADO. Dvosatnim programom „Neka sjaji sunce svima“, Ansambl LADO će se Prelogu predstaviti u subotu, 25. svibnja, s početkom u 20,00 sati, u Sportskoj dvorani Osnovne škole Prelog. Ulaz na ovaj izuzetan događaj je besplatan, a sve posjetitelje očekuje uistinu prekrasan program čuvara hrvatske kulture i tradicije, Ansambla LADO.

U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja Ansambl LADO je pripremio dvosatni program sastavljen od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećima žive u iseljeništvu. Samim nazivom programa žele se pozivati svi narodi, a osobito oni u zemljama koje nastanjuju Hrvati, na ljubav, mir, toleranciju, uvažavanje i građenje mostova između naroda i njihovih kultura. U 70 godina postojanja, iza Ansambla LADO je više od 5000 nastupa u Hrvatskoj i diljem svijeta za koje su osvojili brojne nagrade i nailazili na nepodijeljeno oduševljenje publike i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*