Međimurje Press
Grad Prelog

Događanja u Prelogu do 4. prosinca

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 30.11. i 1.12.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

 • Everest: Mladi Jeti (Abdominable)

Animirani; Uloge/Glasovi: Amanda Prenkaj, Mateo Videk, Adrijan Popović, Jasna Bilušić, Goran Malus, Branka Cvitković, Csilla Barath Bastajić

Zašto li kako je Elsa rođena s čarobnim moćima? Odgovor na ovo pitanje progoni junakinju Snježnog kraljevstva i prijeti njenom domu. Zajedno sa sestrom Anom, Kristofom i Olafom započinje opasno ali izvanredno putovanje. U prvom nastavku Snježnog kraljevstva Elsa se pribojavala jesu li njene moći prejake za ovaj svijet, a u novom nastavku filma nada se da su one dovoljne.

 • 30.11. i 1.12.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

 • Nož u leđa (Knives Out)

Krimi drama, misterija; Uloge: Daniel Craig, Katherine Langford, Ana de Armas, Chris Evans

Kompletna postava filma, iza i ispred kamere, više nego obećava izvrsnu akciju i zaplete. Daniel Craig (James Bond), Chris Evans (Kapetan Amerika) i Jamie Lee Curtis (Istinite laži) su u glavnim ulogama, dok je na redateljsko mjesto zasjeo Rian Johnson kojeg znamo kao redatelja i scenarista filma Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi i Looper. Radnja filma Nož u leđa vrti se oko obiteljskog okupljanja koje krene po krivu nakon smrti 85-ogodišnjeg Harlana Thrombeyja (Chistophera Plummera), glave obitelji. U njihov obiteljski dom dolaze dva detektiva (Daniel Craig i Lakeith Stanfield) kako bi istražili smrt i otkrili skrivene obiteljske tajne. Svaki član obitelji postaje sumnjiv, pa čak i sporedni likovi koji se pojavljuju tijekom filma. Sam redatelj Johnson usporedio je ovaj film s misterioznim filmovima Agathe Christie, dodajući da film ima „Hitchcockov zaplet“.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • 27.11.2019., SRIJEDA U 18,00 SATI, GODIŠNJA IZLOŽBA LIKOVNE UDRUGE DONJEG MEĐIMURJA

Već tradicionalno, uoči Dana Grada Preloga, svoju će godišnju izložbu održati članovi Likovne udruge Donjeg Međimurja. Ova vrijedna udruga obilježava 30 godina rada i djelovanja. Prva kolektivna izložba slika skupine slikara iz Preloga održala se je u Knjižnici i čitaonici u Prelogu, sadašnjem Domu kulture, a nekada „Kinu Kalnik“. Između ostalih izlagali su Ivan Haramija Hans, Božidar Žegarac, Franjo Ružman i Dragutin Blažinčić, u suradnji s Vinkom Mlinarcom koji je tada pomagao skupini tadašnjih omladinaca. Franjo Ružman sa svojim kolegama slikarima iz donjeg Međimurja, prvenstveno Damirom Šalarijem i Franjom Mustačom, osnovao je udrugu, Likovnu udrugu Donjeg Međimurja Prelog. Otvorenje godišnje izložbe će se održati u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, u srijedu 27. studenog, s početkom u 18 sati, a izložba ostaje otvorena do 4. prosinca 2019. godine.

DOGAĐANJA

 • 29.11.2019., PETAK, GOSPODARSKI FORUM 2019.

Grad Prelog i ove godine tradicionalno održava Susret gospodarstvenika pod nazivom „Gospodarski forum Grada Preloga 2019.“. Gospodarski forum Grada Preloga 2019. održat će se 29. studenog 2019. godine (petak) u Hotelu Panorama – DG Sport u Prelogu. Ovogodišnji Gospodarski forum Grada Preloga sastoji se od dva dijela. U prvom dijelu održat će se nekoliko zanimljivih predavanja i radionica. U ovom dijelu partneri Grada Preloga su HAMAG BICRO, Hrvatska gospodarska komora, Ženski poduzetnički centar, a održat će se i radionica „Ideje i idealizacije“ europskog projekta ENES-CE – „Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji sa građanima“. U drugom dijelu održat će se završna svečanost uz panel diskusiju te prikazivanje kratkog dokumentarnog filma o gospodarstvu Grada Preloga. Nakon završne svečanosti slijedi i tradicionalno druženje svih poduzetnika s područja Grada Preloga.

 • 30.11.2019., SUBOTA, PALJENJE I. ADVENTSKE SVIJEĆE, IZLOŽBA FRANJE MUSTAČA MEDAROVA

 • PALJENJE I. ADVENTSKE SVIJEĆE – 17.30 sati

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba.

 • OTVORENJE IZLOŽBE „BILO JEDNOM SELO“ FRANJE MUSTAČA MEDAROVA – Pastoralni centar „Bl. Alojzije Stepinac“ – 19.00 sati

Uz paljenje prve adventske svijeće, u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, otvorit će se izložba pod nazivom „Bilo jednom selo“, Franje Mustača Medarova. U glazbenom programu sudjelovat će glazbenica Doris Karamatić na harfi.

Svoju prvu sliku Franjo Mustač Medarov naslikao je davne 1973. godine. Imao je svega petnaest godina i od tada neprekidno traje njegovo druženje s likovnom umjetnošću. Velikih 45 godina slikarskog trajanja (bolje rečeno – ustrajnosti) jedne autorske likovne ideje, Franjo Mustač Medarov nosi u srcu i njeguje kao svoju emotivnu lirsku domovinu. To kao da je predodređeno, umjetnički rad prisutan je u više generacija obitelji Mustač, što nije nevažno.“

Rodio se 29.3.1958. u Svetoj Mariji kao najmlađe od devetero djece. Tu proživljava cijelo svoje djetinjstvo u društvu braće i prijatelja. Tih je godina život na selu iziskivao teški fizički napor i mnogo posla oko domaćinstva, pa Mustač uz sve obveze i školske brige uspijeva dio vremena “ukrasti” i za svoju najveću životnu strast – slikanje. Sa svojih 15 godina Mustač napušta svoj rodni kraj i odlazi na školovanje u Zagreb. Upisuje Školu primijenjenih umjetnosti i u tadašnjem đačkom domu provodi narednih 5 godina. Tu će upoznati ljude koji dijele istu strast i interese, a s nekima od njih ostat će prijatelj do današnjeg dana. Sam dolazak u dom bila je velika promjena u njegovom životu jer je po prvi put u životu doživio poimanje svog osobnog prostora koji se sastojao od ormarića i radnog stola, u sobi s još sedmero cimera. Za nekoga tko je stigao iz velike siromašne obitelj, ovo je bio luksuz. Po završetku školovanja Zagrebu i neuspjelom pokušaju pristupanju Akademiji likovnih umjetnosti, odlazi na odsluženje vojnog roka u Tuzlu. Nakon godinu i pol vraća se kući i ubrzo se zapošljava u tekstilnoj tvornici Čateks gdje će i provesti cijeli svoj radni vijek. Proaktivnost na likovnom planu iskazuje osnivanjem Likovne udruge donjeg Međimurja (Prelog) s kolegama slikarima Franjom Ružmanom i Damirom Šalarijem. U međuvremenu, 1988., njegova supruga Đurđica podarila mu je kćer Idu, a dvije godine kasnije rodio se i sin Jurica. Početkom devedesetih krenulo je zlatno razdoblje produktivnosti i potražnje za slikama Franje Mustača koja je bila rezultat općeg zanosa novonastalom situacijom u Hrvatskoj. Redale su se izložbe diljem Hrvatske ali i izvan nje. Sve do globalne financijske 2008. godine krize situacija biva vrlo povoljna. Nakon toga, potražnja za luksuznim dobrima jenjava i status umjetnika, pogotovo u malom Međimurskom kraju, gubi na značaju. Unatoč tome Mustač sve to vrijeme i dalje radi, stvara, uzdržava obitelj i nesmetano živi svoju prošlost kroz slike koje mu naviru iz pora najdubljih sjećanja. Nakon punih 40 godina radnog vijeka Mustač odlazi u zasluženu mirovinu. To mu omogućava kompletnu posvetu slikarstvu koje je u zadnjih 45 godina stvaranja doveo do svog vrhunca. Kreće jedno od naplodonosnijih i najproduktivnijih razdoblja u slikarevu životu, a osjetan je i poveći interes za njegova djela. U dvorištu kuće gradi vlastitu galeriju slika i ona, kao trajna kulturno-likovna baština Međimurja, ostaje čuvati sjećanja oslikana na slikarskom platnu jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara novijeg doba.

 • 2.12.2019., PONEDJELJAK U 16,00 SATI, JAVNO SNIMANJE NOVOGODIŠNJE EMISIJE „LIJEPOM NAŠOM“

Grad Prelog ugostit će, u srijedu 4. prosinca, popularni televizijski show “Lijepom našom”. Uz brojna poznata domaća međimurska imena, niz kulturno umjetničkih društava, nastupit će i poznata imena hrvatske glazbene scene. Uoči snimanja emisije, održat će se i snimanje novogodišnje emisije „Lijepom našom“. Snimanje novogodišnje emisije „Lijepom našom“, uz besplatan ulaz, će se održati u Sportskoj dvorani Osnovne škole Prelog, u ponedjeljak 2. prosinca 2019. godine.

 • 4.12.2019., SRIJEDA U 19,00 SATI, JAVNO SNIMANJE EMISIJE LIJEPOM NAŠOM

Grad Prelog ugostit će, u srijedu 4. prosinca, popularni televizijski show “Lijepom našom”. Uz brojna poznata domaća međimurska imena, niz kulturno umjetničkih društava, nastupit će i poznata imena hrvatske glazbene scene. Snimanje će se održati u Sportskoj dvorani Osnovne škole Prelog, a cijena ulaznice je 40,00 kuna. Ulaznice za snimanje ovog glazbeno – scenskog spektakla se mogu kupiti svakoga dana u Turističkoj zajednici Grada Preloga, na adresi Glavna 35, Prelog ili u Trattorii Rossa u Prelogu.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja