Međimurje Press
Grad Prelog

Događanja u Prelogu do 4. svibnja, ali i najave!

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 30. 04.  i  01.05. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI
  • Zecko Koš i tajna Mrkog Hrčka (Chickenhare and the Hamster of Darkness)

Animirani; Uloge/Glasovi: Dino Jelusić, Janko Rakoš, Jelena Veljača, Ranko Zidarić, Ervin Baučić

Zabavna avantura za cijelu obitelj koja donosi snažnu, univerzalnu poruku o toleranciji i važnosti prihvaćanja razlika – vlastitih i tuđih. Smješten u svijet bujne fantazije, film prati avanture Zecka Koša, mladog neobičnog superjunaka kojeg je posvojio kralj Peter, poznati pustolov. U želji da se uklopi i osjeća voljenim unatoč svojoj različitosti, Zecko Koš je opsjednut avanturama bez obzira na svoju nespretnost. Kada najveći zločinac Kraljevstva – njegov vlastiti ujak – pobjegne iz zatvora i zaprijeti da će svrgnuti njegovog oca, Zecko Koš kreće u epsku utrku kako bi ga zaustavio. Njegova potraga za Hrčkom tame postaje prava avantura kroz koju Zecko postupno uči otvoriti se drugima i pomiriti se sa svojom različitošću, zahvaljujući prijateljima koje bismo svi voljeli imati – kornjači Abe i tvoru Meg.

  • 30.04. i 01.05. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI
  • Čudesne zvijeri: Dumbledoreove tajne (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore)

Akcija, avantura; Uloge: Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler

Profesor Albus Dumbledore shvaća da veliki mračni čarobnjak Gellert Grindelwald želi preuzeti kontrolu nad čarobnjačkim svijetom. Kako ga ne može sam zaustaviti, pomaže mu Newt Scamander, koji predvodi neustrašivu ekipu čarobnjaka uz pomoć jednog “bezjaka”. Na nevjerojatnoj misiji susrest će se stare i nove čudesne zvijeri od kojih je dio na Grindelwaldovoj strani. Dumbledore međutim zbog velikog rizika i opasnosti neće dugo ostati po strani.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA  

  • 22. do 29.4., NOĆ KNJIGE U KNJIŽNICI I ČITAONICI GRADA PRELOGA 

MOJA KNJIŽNICA, MOJA SLOBODICA 

Jedanaesta Noć knjige, koja se organizira povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) za cilj ima skretanje pozornosti na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet. Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore. 

Tema Noći knjige 2022. godine temelji se na pojmu slobode odnosno knjizi kao prostoru slobode. Manifestacijom se istražuje pojam slobode, u čitavoj lepezi njezinih mogućih značenja i prikaza (pravo na slobodu samoodređenja, mišljenja, izražavanja, kretanja i u konačnici življenja na način koji odabiremo). 

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga svojim cjelokupnim djelovanjem i radom pomaže širiti granice unutarnjeg i vanjskog svijeta svojih korisnika i članova, stoga se i ove godine uključuje u obilježavanje spomenute manifestacije. S obzirom na dinamiku školske godine i uskrsne praznike, „radno vrijeme“ Noći knjige 2022. je produljeno. U razdoblju od 22. do 25. travnja, u dnevnim i večernjim satima organizira se sljedeći program za razne korisničke skupine: 

Petak 22.04.2022. u 9:00 sati GLAZBENA BAJKA 

Pripovjedačica, profesorica sociologije i njemačkog jezika, plesačica i velika ljubiteljica bajki, Kristina Hlebec održat će pričaonicu i bajkaonicu uz glazbene dionice i kreativno pripovijedanje za djecu mlađu od 6 godina. 

Petak 22.04.2022. u 10:00 sati MI NISMO SAMI 

Pričaonica i edukativna radionica o napuštenim životinjama koju vodi autorica Alma Pongrašić uz pomoć svoje pseće pomoćnice Gili. Uz radionicu predstavit će se i Almina slikovnica “Mi nismo sami” izdavačke kuće Kreativna Mreža. Aktivnost se odvija u sklopu manifestacije Noć knjige i festivala Pazi knjiga! https://www.facebook.com/Pazi-knjiga-105623664142821 

Radionica je primjerena za djecu stariju od 10 godina. 

Ponedjeljak 25.04.2022. u 18:00 sati 

Druženje s blogerom i kolumnistom Domagojem Kneževićem koji stoji iza stranice www.takeabreak.com.hr 

Nakon više od stotinu i pedeset objavljenih kolumni izdao je svoju prvu knjigu naslova „Ma bit će ok“ u kojoj opisuje teme s kojima se svi mogu poistovjetiti: obitelj, djeca, brak, odgoj, svakodnevica, godišnji odmor, krediti, hipoteke … Autor će na druženju predstaviti svoju knjigu i blog, a publiku očekuje ugodno ćaskanje, opuštena atmosfera i sve to bez epidemioloških restrikcija. Događanje je prigodno za teen i odraslu publiku. 

Petak 29.04.2022. u 10:00 sati 

Otvaranje šeste po redu, male slobodne knjižnice – kućice za knjige u Oporovcu. 

Ulaz na sve aktivnosti je slobodan, nije potrebna prethodna najava dolaska, a sve epidemiološke restrikcije su ukinute. 

Dodatne informacije potražite na:

 Knjižnica i čitaonica Grada Preloga

Glavna ulica 33, 40323 Prelog

040/646-753

knjiznica.prelog@gmail.com

http://knjiznice.nsk.hr/prelog

https://www.facebook.com/kicgprelog

DOGAĐANJA

  • 30. 04.2022., SUBOTA, OBILJEŽAVANJE NACIONALNOG DANA HITNE MEDICINSKE SLUŽBE

Nacionalni dan hitne medicinske službe, 30. travnja, obilježit će se u Gradu Prelogu, u subotu prijepodne, 30. travnja. Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, ispred crkve sv. Jakoba, predstavit će svoj rad svim stanovnicima Grada Preloga. Druženje je planirano uz informacije o radu Zavoda, edukacije i prikaz kako pomoći ozlijeđenoj ili oboljeloj osobi, prikaz postupanja prilikom poziva medicinsko prijavno dojavnoj jedinici, kretanja u prometu kada naiđe vozilo hitne pomoći i niz drugih korisnih savjeta. Planirano je i mjerenje tlaka i šećera zainteresiranim građanima te podjela edukativnog i promotivnog materijala.    

  • 01.05.2022., NEDJELJA, PRVOMAJSKA BICIKLIJADA

I ove vas godine, Turistička zajednica Grada Preloga, poziva na Prvomajsku biciklijadu, ulicama Grada Preloga. Pozivaju se svi ljudi dobre volje, a pogotovo obitelji s djecom, da se pridruže Prvomajskoj biciklijadi. Biciklijada prolazi gotovo svim naseljima Preloga, nije natjecateljskog karaktera i lijepa je prilika za pravo obiteljsko druženje. Prvomajska biciklijada Grada Preloga okuplja bicikliste rekreativce, ljubitelje vožnje, kao i obitelji s djecom. Start Prvomajske biciklijade je u centru Preloga, u nedjelju 1. svibnja, točno u 9 sati, ispred župne crkve sv. Jakoba, a cilj i druženje na prostoru Sportsko rekreacione zone Marina u Prelogu. Na cilju se za sve sudionike manifestacije sprema osvježenje i okrijepa te zabavni dio gdje će sve posjetitelje zabavljati band „Dobre vibracije“. Na prostoru Marine, moći će se razgledati i izložba slika Lidije Jurčec iz Čehovca. Dođite i pridružite se, razgibajte se, razveselite, budite u dobrom društvu i na ovogodišnjoj Prvomajskoj biciklijadi Turističke zajednice Grada Preloga.

  • 01. 05.2022., IZLOŽBA NA OTVORENOM LIDIJE JELENE JURČEC 

U sklopu obilježavanja 1. svibnja, na šetnici Marine Prelog održati će se jednodnevna izložba slika na otvorenom, slikarice Lidije Jelene Jurčec iz Čehovca. Lidija se likovnim radom bavi veći dio svog života, autorica je 6 samostalnih izložbi i sudionica više od 50 grupnih aktivnosti u likovnim programima Republike Hrvatske i inozemstva. Na izložbi će se moći razgledati slike prepoznatljivog reljefnog anđela , a istup su veći formati apstraktnih kolorističnih figuracija u strukturi i reljefu. 

Lidijin likovni rad prati Barbara Hegeduš, mag. hist.art.: “Slikarstvo Lidije Jelene Jurčec u kombiniranim tehnikama akrila , ispunjeno je bojama, emocijama, dinamikom i nježnošću. Vječiti istraživač novog, nemirnog i gladnog duha, slikar pustolov kroz likovni rad obrađuje ljudski lik, elemente i ambijent prirode te emotivnu komunikaciju koju prikazuje u obliku anđela. Anđeli su  naslikani su na reljefnoj podlozi koja zbog strukture podsjeća na kamen koji se stapa s plavetnilom mediterana, a glavni kolorit čine komplementarne boje, plava i narančasta boja. Slikarica zastupa figuralni, romantičarski i neoekspresionistički izraz u tehnici mix medije na platnu kojom koloristički pomiruje apstrakcije i figuracije motiva. Na apstraktnim pak su slikama svoje su mjesto pronašle dinamične linije i boje primarnog i sekundarnog reda spektra. Takvo slikarstvo rezultat je čistih i jednostavnih emocija .” 

NAJAVE  

  • 07.05.2022., SUBOTA, AUTOMOBILISTIČKI SPEKTAKL „FLETNI I STEKLI“

Kao što je najavljeno prije nekoliko mjeseci, početkom mjeseca svibnja, na ulice Preloga vraćaju se „Fletni i stekli“. U organizaciji Auto karting kluba „DS RACING“ iz Preloga, a uz pomoć Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga, u subotu 28, u Prelogu nas čeka „2. FLETNI I STEKLI AUTOSLALOM PRELOG 2022.“. Ovo se natjecanje boduje ove godine za Prvenstvo Hrvatske u autoslalomu, Centralno europsko zonsko prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Zagreba u autoslalomu. Natjecanje će se održati na stazi, cesti, između Preloga i Otoka, podloga na stazi je asfaltna, a dio za vožnju biti će označen s čunjevima, dok je staza dugačka 1.500 metara. Za sve građane i posjetitelje, važno je napomenuti, da će toga dana u Prelogu vrijediti posebna regulacija prometa te će sam centar Preloga (između Srednje škole Prelog te skretanja prema groblju) biti zatvoren za sav promet. Zatvorena će biti i cesta između Preloga i Otoka dok će se promet kroz Ludbrešku ulicu, tijekom same utrke, posebno regulirati te povremeno također zatvarati. Nakon što je prošle godine na prvoj utrci sudjelovalo četrdesetak posada, ove se godine očekuje da će se taj broj udvostručiti. Ne propustite ovaj istinski spektakl u Prelogu! 

  • 13. do 15.5., PETAK DO NEDJELJE, 13. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA „AGRO ARCA“ U PRELOGU

Udruga inovatora Hrvatske poziva na 13. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji, koji će se održati drugi puta u Gradu Prelogu, od 13. do 15. svibnja 2022. godine u SRC DG SPORT Prelog. Organizatori sajma su Grad Prelog i Udruga inovatora Hrvatske. Domaći i inozemni sudionici sajma AGRO ARCA  prepoznali su vrijednost i korisnost projekta  jer im on otvara prostor za kvalitetan iskorak prema tržištima zemalja u okruženju, a nadasve tržištu Europske unije. Svake godine na izložbenom prostoru izlagači promoviraju domaćoj i inozemnoj poslovnoj javnosti 200-tinjak inovacija, eko ideja, proizvoda i novih proizvoda, mehanizaciju i tehnologiju u poljoprivredi. Uz potporu i  pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede nad ovim nadasve važnim gospodarskim projektom, ujedno će se predstaviti i brojna lokalna obiteljska i poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice. Na prostoru sajma AGRO ARCA 2022 bit će organizirano nekoliko tematskih skupova vezanih uz poljoprivredu i prehrambenu industriju kao i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Predviđeno je da se u okviru pojedinih tema promoviraju programi i projekti  pokrovitelja, supokrovitelja, sponzora, iz područja poduzetništva, obrtništva, zadrugarstva. AGRO ARCA 2022 bit će obogaćena i brojnim popratnim sadržajima. „Samo zajedništvom možemo stvoriti okruženje za inovativno  i konkurentno gospodarstvo u kojem će znanje, iskustvo i kreativnost poljoprivrednog potencijala Hrvatske doći do punog izražaja“ poručuju iz Udruge inovatora Hrvatske.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja