medjimurjepress@gmail.com

Događanja u Prelogu do 5. kolovoza 2020.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 1. I 2.8.2020., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

 • Purani u bijegu (Free Birds)

Animirani, avanturistički, obiteljski; Uloge/Glasovi: Owen Wilson, Woody Harrelson, Amy Poehler, George Takei, Colm Meaney, Keith David, Dan Fogler, Jimmy Hayward, Kaitlyn Maher, Carlos Alazraqui, Jeff Biancalana, Danny Carey

Dosta je bilo straha, vrijeme je za promjene. Stiže Dan zahvalnosti, a Reggie (Owen Wilson) je prestravljen jer će završiti kao nečiji ručak. No Reggieja predsjednik pomiluje i on se nađe na putu u Camp David. Sada Reggie uživa u svakodnevnom prejedanju pizzom i gledanju meksički telenovela. No uskoro fanatični puran Jake (Woody Harrelson) nagovori Reggieja da ukradu vremenski stroj, vrate se kroz vrijeme i promijene povijest, kako bi purani zauvijek bili maknuti s menija. Duhovita animirana avantura novijeg datuma o puranima koji putuju kroz vrijeme, osim kao dobra zabava funkcionira kao i lekcija, ako želite djecu preodgojiti u vegetarijance. Likovima ove avanture, koja nas vodi u 17. stoljeće kada je započela tradicija Dana zahvalnosti, glasove su podarili poznati Owen Wilson, Woody Harrelson, Amy Poehler („Parks and Recreation) i George Takei („Star Trek) te mnogi drugi.

 • 1. I 2.8.2020., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

 • Otok fantazija (Fantasy Island)

Triler; Uloge: Maggie Q, Michael Pena, Lucy Hale

Na jednom udaljenom intrigantnom otoku zagonetni gospodin Roarke ostvaruje tajne snove svojih gostiju u luksuznom tropskom odmaralištu. Ali kad se te maštarije pretvore u noćne more gosti će morati riješiti misteriju otoka kako bi spasili svoje živote.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • LJETO U KNJIŽNICI I ČITAONICI I MUZEJU GRADA PRELOGA

I ovoga ljeta Knjižnica i Muzej organiziraju ljetne radionice za djecu u dobi od 6 – 12 godina. Broj polaznika je strogo ograničen na 15 te se prijave odvijaju online i telefonski. Radionice će se održati u šest termina i trajat će 60 minuta: Obrazac za prijavu će biti dostupan do popunjenja kapaciteta. Naknadne dolaske i prijave nakon popunjenja kapaciteta ne prihvaćamo. Aktivnosti će se održavati ISKLJUČIVO NA OTVORENOM. Svi sudionici se moraju pridržavati pravila i epidemioloških preporuka. Organizator zadržava pravo otkazivanja događanja zbog vremenskih prilika.

PRIJAVE NA RADIONICE: https://forms.gle/xZ5Fokdh5WuYVcJa7

MULTIMEDIJSKE RADIONICE

Izrada stop-motion videa

Stop Motion je tehnika izrada video uradaka gdje se ručno upravlja objektima i fotografira ih se u više kratkih sekvenci. Spajanjem tih fotografija u video, stječe se dojam kao da se objekti pomiču prostorom. Za izradu Stop Motion video uradaka potrebno je strpljenje, dobra ideja, objekti s kojima će se prenijeti priča i program za izradu videa. Stop Motion Studio jedan je od mnogobrojnih alata za izradu stop motion videa, a odlikuje ga jednostavnost i lako snalaženje za korisnike početnike. Dostupan je za Android, Windows i iOS operativne sustave.

 • Trajanje radionice: 2 dana (vezana edukacija)

 • Uzrast: 10 – 13 godina

 • Predavač Dario Šincek, učitelj informatike

KOLOVOZ:

 • ponedjeljak 31.08.2020. 17:00 – 18:00 Stop Motion 1 – potreban vlastiti mobitel (dvodnevna radionica)

RUJAN:

 • utorak 01.09.2020. 17:00 – 18:00 Stop Motion 2 – potreban vlastiti mobitel (dvodnevna radionica)

LJETNO RADNO VRIJEME KNJIŽNICE I ČITAONICE GRADA PRELOGA

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u periodu od 04.05.2020. – 07.09.2020. radi po objavljenom, LJETNOM radnom vremenu:


Ponedjeljak i utorak 13:30 – 19:00


Srijeda, četvrtak i petak 9:30 – 15:00

LITERARNI nagradni natječaj: Pismo iz budućnosti – datum objave 5.9.2020.
Napiši pismo sebi s temom želja i nade za blisku budućnost. Pismo upiši u sustav na priloženoj poveznici i odaberi datum objave 05.09.2020. te ga podijeli s nama putem email adrese knjiznica.prelog@gmail.com Nagrađujemo najbolji uradak prigodnim poklonom, a sve pristigle radove izlažemo na našem drvu želja.

POVEZNICA ZA UPIS PISMA: https://www.futureme.org/

Sve aktivnosti provode stručne osobe. Radionice su besplatne za sve prijavljene sudionike. Aktivnosti se odvijaju na terasi ispred zgrade KIM na adresi Glavna 33, 40323 Prelog. Za informacije nazovite KIČ Prelog 040/646-753 ili se javite mailom na knjiznica.prelog@gmail.com.

 • LJETNE RADIONICE DRUŠTVA NAŠA DJECA PRELOG

I ovoga ljeta Društvo Naša djeca Prelog organizira ljetne radionice za djecu, u dobi od 6 do 12 godina. Broj polaznika je strogo ograničen na 15 te se prijave odvijaju online. Radionice se održavaju na terasi Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, na adresi Glavna 33, Prelog. Naknadni dolasci i prijave nakon popunjenja kapaciteta neće se prihvatiti. Obrazac za prijavu će biti dostupan od 10.07.2020. do popunjenja kapaciteta.

PRIJAVE NA RADIONICE:

Broj mjesta je ograničen pa požurite s prijavama tako što ćete ispuniti obrazac na poveznici: https://forms.gle/uQQoatqCHCMAGAwLA ili očitajte QR kod s priloženog plakata.

Nakon ispunjavanja nećete dobiti potvrdni mail o prijavi već samo obavijest da je obrazac poslan. Svim prijaviteljima ćemo se javiti zajedničkim mailom, nakon što popunimo radioničke kapacitete. Radionice će se održati u četiri termina i trajat će 60 minuta:

12.8. 10:00 Čarobni fabos labos

19.8. 10:00 Sombero, lepeze i pinata party

26.8. 10:00 Pjevaj i pleši s ljetom

02.9. 10:00 Kvizomansko jutro

09.9. 18:00 Bajkaonica 

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • 15.7. DO 15.8.2020., VIRTUALNA IZLOŽBA ZVONIMIRA DOLENCA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga nastavlja ciklus predstavljanja preloškog likovnog kruga okupljenog oko Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, putem virtualnih izložbi članova Udruge.

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog, 2019. godine obilježila je 30 godina rada i djelovanja. Prva kolektivna izložba slika skupine slikara iz Preloga održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture. Između ostalih izlagali su Ivan Haramija Hans, Božidar Žegarac, Franjo Ružman i Dragutin Blažinčić, u suradnji s Vinkom Mlinarcom koji je tada pomagao skupini tadašnjih omladinaca. Franjo Ružman sa svojim kolegama slikarima iz donjeg Međimurja, prvenstveno Damirom Šalarijem i Franjom Mustačom, osnovao je udrugu, Likovnu udrugu Donjeg Međimurja Prelog.

Od 15. srpnja do 15. kolovoza, Muzej Croata insulanus Grada Preloga predstavlja virtualnu izložbu Zvonimira Dolenca. Zvonimir Dolenec, poznati je preloški RTV mehaničar, koji se u mirovini posvećuje slikanju. U likovno stvaralaštvo uputio se 70-tih godina kada ga je slikarstvu podučio akademski slikar Jakob Baranašić. Prije 20 godina u Prelogu je održana njegova prva samostalna izložba. Novinar Josip Šimunko tom prilikom zapisao je da Dolenčeve slike odaju modernistički pristup naivnoj umjetnosti. Već tada koristi kombinaciju likovnih tehnika koja nije karakteristična za izvorno naivno slikarstvo. Kao podlogu koristi staklo na koje nanosi silikon, kojim ocrtava konture, a ispunjava ih sprejem. Tu inovativnu tehniku on voli nazvati 3S zbog kombinacije stakla, silikona i spreja. „Klasično“ naivno slikarstvo odaje nam dvodimenzionalni pristup slikanju, tehnikom ulja na staklu i likovnim oblikovanjem. Dolenec iskače iz tih okvira te silikonom na staklu stvara trodimenzionalnu sliku. Na slikama često koristi šljunak, kako bi načinio specifičnu teksturu. Ideja o uporabi spreja dolazi sa grafita, ulične umjetnosti koju vješto seli na staklo. Sam autor govori da se sprejem postiže raspon boja koje kistom ne može postići.

Godine 2018. u spomen na svoju prvu izložbu, 1998. godine u ugostiteljskom objektu „Marina“ u Prelogu i početak upotrebe kombinirane tehnike (staklo, silikon, sprej), ponovno se samostalno pojavljuje na likovnoj sceni Preloga u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca. Simbolična poveznica je upravo u tome što je staklo poradi ove izložbe zamijenio crijepom sa nedavno obnovljenog krovišta župnog dvora. Prilikom obnove krovišta župnog dvora sakupio je stare crjepove i tridesetak ih oslikao kombinacijom silikona i spreja. Motivi, kao i dosada, koreliraju između sakralnih i svjetovnih, pritom na crjepovima pronalazimo župne crkve i kapelice u Prelogu i njegovoj neposrednoj blizini (Draškovec, Donji Kraljevec), krajobraze i mrtvu prirodu. Pristup slikarstvu je jednostavan, u tom smislu naivan, dok primjenom crijepa kao podloge ponovno iskazuje svoju inovativnost. Valja istaknuti da je Zvonimir Dolenec primljen u Udrugu inovatora Međimurja i patentirao nekoliko izuma, primjerice vertikalni parking za bicikle, podizač kontejnera za smeće, sklopive saonice i drugo. Numizmatika je jedan od njegovih brojnih hobija, a sakupljeno blago izlagao je na nekoliko izložbi u Međimurju. Redovito izlaže svoja likovna ostvarenja s Likovnom udrugom Donjeg Međimurja Prelog, čiji je vjerni član dugi niz godina.

Kontakt: https://zvonimir-dolenec.webnode.hr/

 • LJETO U MUZEJU CROATA INSULANUS GRADA PRELOG

Grupna izložba „Četiri + jedan“ autora Ivane Mrčele, Ana-Marije Kralj, Kristine Pongrac, Nede Madjar i Matije Bajca predstavlja preloškoj publici likovnu produkciju nekih međimurskih autora mlađe generacije. Izložba autore ne okuplja tematski već javnosti daje uvid u raznolikost njihovih interesa od komentara i doživljaja svakodnevice, propitkivanja osobnog razvoja unutar vlastitih okvira, utjecaju spontanosti i emocije na realizaciju samih radova do realizacije slike kroz nadmetanje geometrijske i organske apstrakcije. Izložba je realizirana u suradnji sa Centrom za kulturu Čakovec. Izložba ostaje otvorena za sve posjetitelje do 31. kolovoza.

Radionice za djecu:

Muzej – KOLOVOZ:

utorak 04.08.2020. u 10:00 – 11:00- Tko je taj Picasso?

utorak 11.08.2020. u 10:00 – 11:00 – Mobili

utorak 18.08.2020. u 10:00 – 11:00 – Egipatski faraoni

utorak 25.08.2020. u 10:00 – 11:00- Od plaže do papira

Prijave na radionice:

Muzej – kolovoz:

Radionice za djecu od 6 do 12 godina

Maximalni broj polaznika je 15!

Prijave na: 0993483009, 645-404, muzej@prelog.hr

Naknadne dolaske i prijave nakon popunjenja kapaciteta ne prihvaćamo

Rok prijave od 01.07.2020. do popunjenja kapaciteta.

DOGAĐANJA

 • 31.7.2020., PETAK, FESTIVAL „KRE I MURE I DROVE“

Kre Mure i Drove“ festival je tamburaške i narodne autorske glazbe kajkavskog govornog područja. Sve je krenulo sada već daleke 2004. godine. Počelo je kao želja za očuvanjem naše tradicije i drage nam rečke ‘kaj’, a preraslo u tradiciju koja je okupila izvođače i vjernu publiku iz Međimurja, Podravine, Zagorja, Prigorja, a iznjedrila više stotina pjesama. Sve informacije o Festivalu i izvođačima možete čuti na frekvenciji Radia Studio M, 98,8 MHz ili na internet stranicama www.studiom.hr. Radio Studio M svoj Festival najavljuje sljedećim riječima:

Sedamnaesto izdanje festivala Kre Mure i Drove zbog cjelokupne situacije uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19, održat će se bez prisutnosti gledatelja jer je organizatoru, zdravlje svih na prvom mjestu! U dogovoru s izvođačima, uz suglasnost Stožera civilne zaštite Međimurske županije, a pridržavajući se svih preporuka Nacionalnog stožera, odlučili su održati glazbenu večer i tako omogućiti da iz sigurnosti domova svi zainteresirani uživaju u tradicionalnoj glazbenoj večeri, baš kao i svih prethodnih 16 godina! Festival Kre Mure i Drove Radio Studio M seli u domove svojih slušatelja, a prijenos uživo moći će slušati na radijskoj frekvenciji Studia M ili putem livestreama, a gledati uživo i putem facebook profila Radio Studio M, YouTube kanala Studio M, ali i uživo u programu VTV televizije!“

 • 2.8.2020., PROŠTENJE U OPOROVCU, BLAGDAN GOSPE SNJEŽNE

Kao svoje mjesno proštenje, Oporovec slavi blagdan Gospe Snježne. Gospa Snježna, Gospa od Sni(je)ga ili Ledena Gospa, katolički je blagdan koji se slavi 5. kolovoza. Ove će se godine, ovaj blagdan u Oporovcu obilježiti u nedjelju, 2. kolovoza. Inače kapela je u Oporovcu sagrađena 1898. godine, betonsko – željezna ograda oko kapele podignuta je 1927., a kapela je obnovljena 1996. godine. Povodom proštenja, svete će se mise služiti u 7,30, 10,30 te u 15,00 sati.

 • 2.8.2020., NEDJELJA, GODIŠNJICA BLAGOSLOVA KAPELICE SVETOG HUBERTA

U nedjelju 2. kolovoza 2020. godine, s početkom u 18 sati, slavit će se euharistijsko slavlje u crkvici posvećenoj sv. Hubertu, koja se nalazi u prekrasnom šumarku što nosi ime svetoga pape Ivana Pavla II, na Dravi kod Otoka, u župi svetog Jakoba u Prelogu. Uz kanal novosagrađenih hidrocentrala na Dravi (HE Čakovec i HE Donja Dubrava) podignuta je 1997. godine kapela u čast sv. Hubertu. Kapelu je izgradio preloški poduzetnik Stjepan Hrešć zajedno sa svojim poslovnim partnerom Fridrichom Schertenleibom iz Altendorfa u Švicarskoj, a 8. kolovoza 1998. blagoslovio ju je varaždinski biskup Marko Culej. U lijepo uređenom parku kraj kapele podignut je spomenik Priločancima što su se, prelazeći rijeku u potrazi za vrbovim šibama, utopili u nabujaloj Dravi koja je tako postala grobnicom za 14 Priločanaca.

 • 5.8.2020., SRIJEDA, OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA HRVATSKIH BRANITELJA

Praznik, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Grad Prelog obilježit će Misom za domovinu ,u srijedu, 5. 8. 2020. godine u 7,00 sati, u Župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu te polaganjem vijenaca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu i na spomenike hrvatskim braniteljima, Ivanu Sokaču u Oporovcu te Krešimiru Madiću u Čukovcu.

7,00 Misa za domovinu

8,30 Polaganje vijenca na spomenik Krešimiru Madiću u Čukovcu

9,00 Polaganje vijenca na spomenik Ivanu Sokač u Oporovcu

9,15 Polaganje vijenca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu

5. kolovoza obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin. Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*