medjimurjepress@gmail.com

Događanja u Prelogu do 7. kolovoza

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 3. i 4.8.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Mala sirena (The Little Mermaid)

Animirani

Priliku za putovanjem u morske dubine uz mnogima najdraži film djetinjstva, Mala sirena i njegovu nezaboravnu junakinju, hrabru sirenu Ariel, imaju nešto mlađi filmoljupci koji će sasvim sigurno uživati u priči o sireni prekrasnog glasa koja zbog ljubavi prema jednom ljudskom biću odlučuje zamijeniti svoje peraje za par ljudskih nogu. Film iz 1989. godine nagrađen dvama Oscarima (za najbolju glazbu i najbolju pjesmu) nastao je prema istoimenoj bajci Hansa Christiana Andersena, a priča o princezi i kćeri vladara oceana Tritona, koja napušta svoj idilični život ispunjen pjevanjem i lutanjem morskim dubinama zbog ljubavi prema princu kojeg spašava iz strašne oluje, i danas ostaje prepoznata kao jedna od rijetkih takve vrste u Disneyevim filmovima. Ariel je tako potpuno ostvaren ženski lik koji misli i djeluje nezavisno, čak i buntovno, umjesto da pasivno visi i čeka da sudbina odlučuje o njenom životu, što je čini vrlo suvremenom junakinjom i za generacije koje dolaze. 

3. i 4.8.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Brzi i žestoki: Hobbs & Shaw (Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw)

Akcija, triler; Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby, Helen Mirren

Nakon osam filmova koji su na kino blagajnama zaradili gotovo 5 milijardi dolara širom svijeta, Brzi i žestoki franšiza sada ima svoje prve samostalne vozače. Dwayne Johnson i Jason Statham repriziraju svoje uloge kao Luke Hobbs i Deckard Shaw u filmu Brzi i žestoki predstavljaju: Hobbs & Shaw. Otkako su se neprikosnoveni provoditelj zakona Hobbs (Johnson), odani agent američke Diplomatske sigurnosne službe, i bezakoni izopćenik Shaw (Statham), bivši operativac britanske vojne elite, prvi put suočili u filmu Brzi i žestoki 7, dvojac se neprestano sukobljava I pokušavaju uništiti jedan drugoga. Ali kada genetski pojačani anarhist Brixton (Idris Elba) stječe kontrolu nad podmuklom biološkom prijetnjom koja zauvijek može promijeniti čovječanstvo – i porazi najbolju, briljantnu i neustrašivu agenticu MI6 (Vanessa Kirby), koja je slučajno Shawnova sestra – dvoje zakletih neprijatelja morat će se udružiti kako bi pobijedili jedinog tipa koji bi mogao biti opakiji od njih samih. Hobbs & Shaw eksplozivno otvaraju novo poglavlje Brzih i žestokih dok ih borba protiv Brixtona vodi na razne lokacije diljem svijeta, od Los Angelesa do Londona i od otrovne pustoši Černobila do bujne ljepote Samoe. Film je režirao David Leitch (Atomska plavuša, Deadpool 2) prema scenariju dugogodišnjeg arhitekta Brzih I žestokih, Chrisa Morgana, a produciraju ga Morgan, Johnson, Statham i Hiram Garcia. Izvršni producenti su Dany Garcia, Kelly McCormick, Steven Chasman, Ethan Smith i Ainsley Davies.

  • 5.8.2019., PONEDJELJAK U 20 SATI

  • Ruben Brandt, Kolekcionar (Ruben Brandt, Collector)

Animirani; Uloge/Glasovi; Iván Kamarás, Gabriella Hámori, Zalán Makranczi

Ruben Brandt, slavni psihoterapeut, prisiljen je ukrasti 13 slika iz slavnih svjetskih muzeja i privatnih zbirki kako bi spriječio stravične noćne more od kojih pati uslijed subliminalnih poruka koje je primao u djetinjstvu. U pratnji četvero pacijenata, on i njegova banda kradljivaca redovito napadaju i s velikim uspjehom: Louvre, Tate, Uffizi, Ermitaž, MoMA… „Kolekcionar“ ubrzo postaje najtraženiji zločinac na svijetu. Gangsteri i lovci na glave love ga po cijelom svijetu, a nagrada za njegovo hvatanje raste i približava se stotini milijuna dolara. Kartel osiguravajućih društava povjerava Mikeu Kowalskom, privatnom detektivu i vodećem stručnjaku za krađu umjetnina da riješi „Slučaj Kolekcionar“.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 29.7. DO 2.8.2019., LJETNE KAZALIŠNE RADIONICE

Muzej Croata insulanus Grada Preloga organizira ljetne kazališne radionice. Ljetne radionice organizirane su u suradnji s Kontrast Teatrom. Kontrast Teatar je mlada umjetnička organizacija čiji su osnivači prvi međimurski magistri glume i lutkarstva: Matko Buvač i Andro Damiš. Kazališni kamp traje pet dana, od 29. srpnja do 2. kolovoza, i podijeljen je u dva dijela s obzirom na dob polaznika. “Lutkaonica” je radionica namijenjena polaznicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, na kojoj će se polaznici pobliže upoznati sa svijetom lutkarstva kroz pregršt lutkarskih igara, a kroz izradu vlastitih lutaka (ručnih i štapnih) moći će i sami postati dio lutkarske čarolije. Kroz radionicu polaznici će uz stručno vodstvo upoznati lutkarsko kazalište i njegove čari. „Igramo se basne“ je radionica namijenjena polaznicima od petog do osmog razreda osnovne škole. Polaznici ove radionice upoznati će glumu kroz medij basni. Radionica se sastoji od raznih dramskih igara, improvizacija kojima će polaznici upoznati osnove glumačke igre, stvarajući uvid u svijet kazališta. Kroz trosatne svakodnevne radionice polaznici će upoznati svijet glume i lutkarstva, te na edukativan i zabavan način proširiti svoje znanje o kazališnoj umjetnosti. Kroz pregršt glumačkih i lutkarskih igara, izradu svojih ručnih i štapnih lutaka, radom na basnama i vlastitim kratkim predstavama polaznici će oživjeti svoju maštu i otkriti skrivene talente. Radionice su besplatne, a održavati će se na otvorenom, na Marini u Prelogu. U slučaju lošeg vremena radionice će se održavati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga. Prijave za radionice traju od 6. lipnja do 22. srpnja. Požurite, jer je broj polaznika ograničen.

Prijave na mail: muzej@prelog.hr ili brojeve tel./mob. 645-404, 0993483009. Na prijave i upite odgovaramo od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka.

DOGAĐANJA

  • 4.8.2019., PROŠTENJE U OPOROVCU, BLAGDAN GOSPE SNJEŽNE

Kao svoje mjesno proštenje, Oporovec slavi blagdan Gospe Snježne. Gospa Snježna, Gospa od Sni(je)ga ili Ledena Gospa, katolički je blagdan koji se slavi 5. kolovoza. Ove će se godine, ovaj blagdan u Oporovcu obilježiti u nedjelju, 4. kolovoza. Inače kapela je u Oporovcu sagrađena 1898. godine, betonsko – željezna ograda oko kapele podignuta je 1927., a kapela je obnovljena 1996. godine. Povodom proštenja, svete će se mise služiti u 7,30, 10,30 te u 15,00 sati.

  • 4.8.2019., GODIŠNJICA BLAGOSLOVA KAPELICE SVETOG HUBERTA

U nedjelju 4. kolovoza 2019. godine, s početkom u 18 sati, slavit će se euharistijsko slavlje u crkvici posvećenoj sv. Hubertu, koja se nalazi u prekrasnom šumarku što nosi ime svetoga pape Ivana Pavla II, na Dravi kod Otoka, u župi svetog Jakoba u Prelogu. Uz kanal novosagrađenih hidrocentrala na Dravi (HE Čakovec i HE Donja Dubrava) podignuta je 1997. godine kapela u čast sv. Hubertu. Kapelu je izgradio preloški poduzetnik Stjepan Hrešć zajedno sa svojim poslovnim partnerom Fridrichom Schertenleibom iz Altendorfa u Švicarskoj, a 8. kolovoza 1998. blagoslovio ju je varaždinski biskup Marko Culej. U lijepo uređenom parku kraj kapele podignut je spomenik Priločancima što su se, prelazeći rijeku u potrazi za vrbovim šibama, utopili u nabujaloj Dravi koja je tako postala grobnicom za 14 Priločanaca.

  • 5.8.2019., PONEDJELJAK, OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Praznik, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Grad Prelog obilježit će u ponedjeljak, 5. 8. 2019. godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu, spomenik Krešimiru Madiću u Čukovcu, spomen ploči Ivanu Sokaču u Oporovcu te misom zahvalnicom za domovinu u Župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu.

PONEDJELJAK, 5. 8.2019. godine:

7,00 Misa za domovinu (Crkva sv. Jakoba Prelog)

8,30 Spomenik Krešimiru Madiću u Čukovcu

9,00 Spomen ploča Ivanu Sokaču u Oporovcu

9,30 Spomenik Domovinskom ratu u Prelogu

ŽELJKO SOKAČ

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*