Gospin plač u izvedbi Ansambla Lado

Bogatstvo crkvenih pučkih korizmenih popijevki prikazali su u Župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu članovi Ansambla narodnih plesova i pjesama Lado

Tradicionalna korizmena turneja uz Prelog, posjetit će Slatinu, Slavonski Brod i Zagreb. U programu pod nazivom „Gospin plač“, koji je pjesmom prošao cijelom Hrvatskom, uživala je ispunjena crkva sv. Jakoba u Prelogu.

Zborom Ansambla narodnih plesova i pjesama Lado dirigirao je glazbeni voditelj – dirigent Ansambla Dražen Kurilovčan.  “Gospin plač” je najpoznatija korizmena popijevka koja se pjevala u Hercegovini, Bosni i Slavoniji. “Gospin plač” je od davnina poznata pjesma u kršćanskom svijetu. Prvi trag toj pjesmi nalazimo u latinsko – kršćanskoj literaturi Engleske iz 11. stoljeća pod imenom “Planctus beatae Virginis”, a pripisuje se sv. Anselmu (1033 – 1109).

Među izvedenim djelima našle su se i skladbe koje svoje porijeklo vuku iz Međimurja, iz Dekanovca i Draškovca. Treba reći, da će Ansambl Lado u Prelogu gostovati i krajem godine, kada će na istom mjestu, u Župnoj crkvi sv. Jakoba održati tradicionalni božićni koncert. 

(ž.s.)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*