Grad Prelog gospodarski ambiciozno u 2017.

Kraj prošle godine stručne službe Grada Preloga završavale su niz natječaja preko kojih bi se u 2017.g. još više Prelog pozicionirao na gospodarskoj karti Međimurja, ali i Hrvatske.

Programi koji svebuhvatno zahvaćaju tri cjeline, nose dodanu vrijednost od preko 30 milijuna kuna. U poredbi s prošlom 2016.g. kada je preko Europskih fondova kapitalizirano nešto više od 1,2 milijuna kuna, ovo je zaista zalogaj koji najbolje ilustrira viziju razvoja Preloga. Baza je to na kojoj će se intenzivno raditi kao i na zapošljavanju visoko stručnog kadra.

Na današnjoj konferenciji u Gradskoj vijećnici, gradonačelnik Ljubomir Kolarek predstavio je kreativni tim za pripremu, provedbu i evaulaciju navedenih projekta na čelu s Miljenkom Radović, Miroslavom Hrlićem, Igorom Slavičekom i Matejom Kavran. Ukupno je prijavljeno 32 projekta.

Projekt INTERREG V-A prekogranična suradnja Mađarska i Hrvatska

Tijekom 2016.g. podneseno je 6 projektnih prijedloga, od njih Grad Prelog sudjeluje u četiri (u jednom je vodeći partner), dok su kod dva projekta partneri vezano uz Dječji vrtić Fijolica i Dom kulture. Prijedlozi se odnose na očuvanje, zaštitu, promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine (biciklističke staze, turističku infrastrukturu). Ukupna vrijednost ovih projekata dostiže vrijednost od 2.641.271,27 eura.

Projekt suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

Prijavljena su 2 projekta i to:

ForLIFE koji se odnosi na održivo upravljanje prirodnim resursima-zaštitu okoliša i očuvanje biološki zaštićenih područja na području Sportsko-rekreacijske zone Prelog. Partneri su Općina Šalovci i Institut za očuvanje prirodne baštine LUTRA iz Slovenije, te JU Međimurska priroda. Vrijednost projekta je 842.805,25 eura na na Grad Prelog otpada 264.150,00 eura.

Projekt ZELENA OAZA kao infrastrukturni projekt. Odnosi se na zaštitu baštine putem održivog razvoja turizma te podizanje prepoznatljivosti i atraktivnosti SRZ Prelog. Sadrži između ostalog izgradnju montažnih drvenih nadstrešnica i sanitarnih čvorova na prostoru SRZ Prelog. Vodeći partner je Skupina Fabrika iz Ljutomera. Ukupna vrijednost za Prelog je 226.441.60 eura.

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA – MJERA 7, PODMJERA 7.2, PODMJERA 7.2.2.

U ovaj projekt sapada nerazvrstana cesta na području Industrijske zone Prelog Istok u kojoj se nalazi 20 poduzetnika.Predstavlja rekonstrukciju ceste ulice K. Mesarića koja povezuje tvrtke. Planirana je i pješačko-biciklistička staza (obostrano) sa izvedbom odvodnje oborinskih voda u dužini od 1 km. Projekt je vrijedan 4.304.508,75 kuna.

Među 32 projekta svakako jedan od najvažnijih je IZGRADNJA I OSNIVANJE PODUZETNIČKOG CENTRA na 2100 metara kvadratnih. Naime, Prelog je prepoznat kao sredina koja je privlačna za gospodarstvenike iz zemlje i inozemstva. Stvoreni su temelji za gradnju prvenstveno proizvodnih pogona te na taj način omogućeno zapošljavanje većeg broja sugrađana i time rješavanje nezaposlenosti na cijelom području grada (trenutno ih na Zavodu za zapošljavanje ima 255).

Svrha ovog projekta sagledana je kroz prizmu zadržavanja postojeće konkurentnosti gospodarstva te njegovo jačanje, osiguravanja kvalitetnih prostora za rad, zadržavanje mladih na području grada te poticaj za start-up poduzeća, ali i poduzeća s novim tehnologijama. PODUZETNIČKI CENTAR imati će ujedno funkciju pružanja stručne potpore u provođenju i inicijaciji poduzetničkih inicijativa malim i srednjim tvrtkama. Gradnjom CENTRA istovremeno se osiguravaju prostori za radionice, predavanje, sastanke, a evidentan je nedostatak takvog prostora za gospodarstvenike. Vrijednost prijavljenog projekta iznosi nešto preko 16 milijuna kuna, a partner je TIC Međimurje.

Svi ovi projekti vezani za 2017.g. tek su dio planova Grada Preloga i njegovih stručnih službi. Treba napomenuti kako se planira gradnja velike Robne kuće, dok je na dispoziciji i punih 16 hektara zemljišta u Gospodarskoj zoni Sjever.

(R.Dobošić)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*