medjimurjepress@gmail.com

I u Prelogu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Praznik, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježen je i u Gradu Prelogu. Obiježavanje je započelo Misom za domovinu u Župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu, a nakon toga su predstavnici Grada Preloga, Međimurske županije, braniteljskih udruga te mjesnih odbora s područja Preloga položili vijence i upalili svijeće na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu i na spomenike hrvatskim braniteljima, Ivanu Sokaču u Oporovcu te Krešimiru  Madiću u Čukovcu.

Svima se kratko obratio zamjenik gradonačelnika Grada Preloga Zdravko Kvakan, podsjetivši na povijesne činjenice. „Hrvatski branitelji izvojevali su ovu veličanstvenu pobjedu, upravo njihovoj žrtvi i domoljublju zauvijek ćemo biti zahvalni. Ovo je jedan je od najvećih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, dan koji je pokazao kako srce, vjera, zajedništvo i neizmjerna ljubav prema domovini ruše i daleko moćniju silu“, istakao je Kvakan. Minutom šutnje odana je počast svim poginulima, zatočenima i nestalima u Domovinskom ratu.

5. kolovoza obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin. Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena.

Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*