Međimurje Press
Grad Prelog

Najavljujemo događaje u Prelogu do 25.svibnja 2022.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 21. i 22.5. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI
 • Odvažna Iva i skriveno blago Maglograda (Pil’s Adventures)

Animirani; Uloge/Glasovi: Zrinka Antičević, Hrvoje Perc, Ivan Mokrović, Goran Vrbanić, Kristina Gami

Iva je siroče koje živi na ulicama srednjovjekovnog grada. Ona ima svoje tri pripitomljene lasice i preživljava tako što uzima hranu iz dvorca zlokobnog Tristaina. Jednog dana, zli namjesnik Tristain baca kletvu na princa Rolanda, čemu Iva srećom svjedoči. Iva i njezina ekipa tada kreću u nezaboravnu avanturu spašavanja Rolanda, prijestolonasljednika koji je kletvom pretvoren u neobičnu životinju. U pokušaju spašavanja princa Iva će preokrenuti cijelo kraljevstvo i naučiti da se plemenitost može pronaći na najneobičnijim mjestima.

 • 21. i 22.5. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI
 • Notre Dame u plamenu (Notre – Dame brule)

Drama; Uloge: Samuel Labarthe, Jean-Paul Bordes, Mickaël Chirinian

Bilo je oko 18 sati 15. travnja 2019. godine, kada se dogodilo nešto nezamislivo, pred očima brojnih ljudi i kamera koje su pristigle iz cijelog svijeta. Parišku katedralu Notre Dame je zahvatio plamen. 400 vatrogasaca borilo se s vatrom kako bi izbjegli nestanak Notre Damea. Ovaj napeti filmski spektakl, slavnog francuskog redatelja Jeana-Jacquesa Annauda, poznatog po kultnom filmu „Ime ruže”, nastao je prvenstveno za prikazivanje na velikim platnima kino dvorana. Redatelj je koristio brojne video materijale koji su snimili vatrogasci i pariška policija, te iskaze članova vatrogasnih brigada, stanovnika i župljana.

DOM KULTURE GRADA PRELOGA  

 • 18. 05.2022., SRIJEDA U 19 SATI, BALETNI KONCERT UČENIKA UMJETNIČKE ŠKOLE MIROSLAV MAGDALENIĆ 

Dom kulture Grada Preloga, u srijedu 18. svibnja 2022. godine ugostiti će učenike Umjetničke škole Miroslav Magdalenić iz Čakovca, Odjel klasičnog baleta. Koncert će biti održan u Domu kulture Grada Preloga u 19,00 sati. Ulaz je slobodan. Zbog korijena koji potječu od 15. stoljeća, klasični balet temelj je gotovo svih plesnih stilova. Popularnost dvorskih plesova koji su bili osnovni dio raskošnih aristokratskih proslava u Italiji i Francuskoj rezultirala je osnivanjem prve baletne škole u Parizu u 17. stoljeću. Upravo zbog te škole većina baletne terminologije i danas uključuje izraze na francuskom jeziku. Daljnji razvoj klasičnog baleta obilježili su svjetski poznati umjetnici poput Marie Taglioni koja je prva predstavila ples u posebnim šlapicama, takozvanim „špicama“ i sve jači utjecaj „ruske škole“ predvođene imenima poput Mariusa Petipe, plesača i koreografa poznatog po suradnji s Čajkovskim i produkciji baleta ‘Orašar’, ‘Bajadera’, ‘Trnoružica’ i ‘Labuđe jezero’, Sergeja Djaghiljeva, Ane Pavlove, Mikhaila Baryshnikova i Svetlane Zakharove, koji i danas izazivaju divljenje ne samo u plesnim, nego i širim umjetničkim krugovima. Iako se u moderno doba često smatra zastarjelim plesnim stilom, njegove su prednosti poput pravilnog držanja, izduženih mišića, povoljnog utjecaja na koncentraciju i koordinaciju nepobitne, a klasično plesno obrazovanje svakom će djetetu pružiti izvanrednu podlogu za daljnji razvoj. Nastava Klasičnog baleta kao jednog od obaveznih predmeta Škole klasičnog baleta može se okarakterizirati kao sustav plesnog obrazovanja koji kvantitativno i kvalitativno sadrži sve potrebne elemente za nadgradnju mladih plesača.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA  

 • DO 3. LIPNJA 2022. GODINE, IZLOŽBA SLIKA ZLATKA KAPUSTE 

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, možete do 3. lipnja 2022. godine, pogledati izložbu slika Zlatka Kapuste. Zlatko Kapusta kaže za sebe da je slikarstvo njegovo životno opredjeljenje, nit vodilja i stil  života. Odmalena je pokazivao interes za likovno izražavanje prenoseći na papir likovne predloške koji su mu kao školarcu došli pod ruku. U konačnici je stekao obrazovanje grafičara u Višoj grafičkoj školi u Zagrebu. Ovaj vid obrazovanja, gdje je pored talenta za likovnost vrlo bitna točnost i preciznost u radu, odražava se kroz rad u Restauratorskom centru u Ludbregu, i na stil slikanja koji se formirao već od samih početaka te je postao njegov prepoznatljiv likovni rukopis. Osnovne značajke njegovih radova su bogat, ali skladan kolorizam, profinjenost i preciznost u crtežu pri izradi detalja, vjerno i vrlo realistično dočaravanje tekstura raznih gradivnih materijala i objekata u čemu postiže hiperrealističke, gotovo fotografski točne efekte. Zlatko Kapusta je jedan od osnivača i dugogodišnji član Likovnog udruženja Ludbreg (LUV) u kojem je u dva mandata obnašao i funkciju predsjednika. Već dvadeset godina je član krovne likovne udruge Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu (HDLU-a), te udruga u Varaždinu i Novom Marofu. Dobitnik više stručnih i društvenih priznanja. Do sada je izlagao na tridesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu, a sudjelovao je i na više od stotinjak grupnih izložbi. Učesnik je brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. (Iz predgovora kataloga: Venija Bobnjarić-Vučković).

 • DO 3. LIPNJA 2022. IZLOŽBA FOTOGRAFIJA IVE LULIĆ

Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti. Ovim riječima ICOM najavljuje 18. svibnja 2022., Međunarodni dan muzeja koji će biti obilježen temom Moć muzeja (The Power of the Museums). Tim povodom publici će se predstaviti umjetnica Iva Lulić. Izložba fotografija „Čarobno kolo – hrvatski mitovi“ traje do 3. lipnja 2022. godine.

Iva Lulić u svojim projektima realizira poseban svijet iz mašte bez korištenja modernih mogućnosti računalnih efekata. Svijet u kojem se susreću realno i bajkovito postignut je znalačkom razradom koncepta, promišljenim likovnim korištenjem svjetla i boje u fotografiji te pronicljivom igrom očišta – odozgo, odozdo. Autorski projekti uspješno spajaju kvalitetan fotografski, ali i scenografski rad s elementima socijalnog, humanitarnog i edukativnog djelovanja. Iva Lulić rođena je 1979. godine u Zagrebu. Nakon gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je 2006. diplomirala povijest umjetnosti i etnologiju. Fotografsku naobrazbu stekla je na Arhitektonskom fakultetu – Studij dizajna, gdje je slušala i polagala trogodišnji izborni kolegij Fotografija i film. Godine 2012. dobitnica je ULUPUH-ove nagrade za najbolju mladu umjetnicu.Profesionalno se bavi fotografijom od 2006. godine djelujući kao nezavisna fotografkinja. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – HZSU-a.Pored značajnog broja samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu dosad je realizirala nekoliko autorskih umjetničkih projekata; Vile i vilenjaci – Artusi (2010.), Svijet Artusa – Gorski kotar (2011.), Krk – otok vila (2013.), Snoviđenja prošlosti (2013.), Nekoć u Vrbovcu (2014.), Podravina između mitova i legendi (2012.-2015.), Začarana šuma (2020).Ciklus Podravina između mitova i legendi, koji je ostvaren zajedno s lokalnim stanovništvom Podravine, nastavlja se kroz 2015. godinu te u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu prerasta u projekt Čarobna družba – Vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini.

DOGAĐANJA  

 • 20. 5.2022., PETAK OD 15,30 SATI, TELEMACH DAN SPORTA 

Sportski park Mladost će 20. svibnja ugostit veliki sportsko –zabavni Telemach Dan sporta uz koncert Crvene Jabuke. Program će započeti u 15.00 sati, a Igre će u svom gradu otvoriti predstavnici Grada Preloga. Sportsko- edukativni dan okupit će osnovnoškolsku djecu koja će se natjecati u graničaru i atletici. Najbolje ekipe i najbrži trkači izborit će plasman na državnu završnicu Telemach Dana sporta koja će se održati sredinom srpnja u Splitu. ‘’Plazma Sportske igre mladih uz propagiranje sporta i sportskog načina života svjesne su utjecaja i odgovornosti koje imaju prema svojim sudionicima, a to je pomoći im da se razviju u odgovorna pojedince našeg društva koji će promicati poticanje različitosti i inkluziju. Telemach Danom sporta dajemo dodatni poticaj djeci da postanu još bolji sportaši’’ – istaknula je Tihana Butorac iz Plazma Sportskih igara mladih. U sklopu sportskih natjecanja održat će se i županijsko finale Coca-Cola Cupa u malom nogometu za dječake i djevojke. Najbolje ekipe iz cijele županije borit će se za plasman na državnu završnicu u Splitu. Dodjela medalja će biti na rasporedu u 20 sati, nakon čega će uslijediti glazbena poslastica za sve posjetitelje: koncert Crvene Jabuke, poklon Grada svim građanima i gostima. Uvod u koncert biti će nastup Puhačkog orkestra Grada Preloga te Mažoretkinje Općine Donji Kraljevec.  

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: Tommy turnir u malom nogometu, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, odbojci, turnir u šahu, stolnom tenisu, Hrvatska pošta Cup u tenisu) Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su otvorene na: www.igremladih.hr  

 • 21.5.2022., SUBOTA OD 9 SATI, DRUGI „DANI DRAVSKE RIBE“

Prostor Marine u Prelogu, ugostit će, drugu godinu zaredom, manifestaciju pod nazivom „Dani dravske ribe“. Manifestacija se održava u sklopu projekta Aqua Adventures, u subotu 21. svibnja.  I ove godine prekrasan prostor Marine Prelog ugostit će članove sportsko ribolovnih društava s područja Preloga, „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, koji će od jutarnjih sati ukrstiti štapove, u sklopu Kupa Grada Preloga u sportskom ribolovu. Predstavnicima ovih društava pridružit će se i članovi Nautičkog kluba Labud iz Preloga u kuhanju dravskih specijaliteta od ribe. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazat će dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinut će se Andrea i Goran Šafarić. Ribičko natjecanje započet će prijavom natjecatelja u 7,00 sati, samo natjecanje kreće od 9,00 sati, a nakon 12,00 sati, svi posjetitelji moći će kušati i sve ono što su pripremali majstori kuhari iz okupljenih ribolovnih društava i Nautičkog kluba Labud. Nautički klub Labud, tog će dana, otvoriti svoja vrata te će svi zainteresirani posjetitelji moći uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. Nema razloga da subotnje prijepodne, 21. svibnja, ne provedete na prostoru Marine Prelog. 

 • 21. 5.2022., SUBOTA, NOVA MAJZEKOVA PREMIJERA NA MARINI PRELOG

U subotu, 21. svibnja 2022. godine, u sklopu manifestacije “Dani dravske ribe“, dugogodišnji istraživač flore i faune Međimurja, čakovčanin Josip Horvat Majzek, predstavlja nam se sa novim uradkom! „Autohtone, endemske i strane vrste slatkovodnih riba u dravskim vodama“, naziv je nove Majzekove instalacije, izložbe fotografija. Ovaj novi projekt je konceptualno umjetničko edukativnog karaktera. Autohtone, endemske i strane vrsta riba, njih 68 vrsta, autor je ukomponirao na 34 panoa (veličina jednog panoa 70×50 cm). Tu su brojne vrste koje su za većinu nas praktično “nepoznate“ te uz to i vrlo rijetke (crnka, kečiga, koljuška, mladica, prugasti balavac, sabljarka, velika pliska, i druge) a večina njih nalazi zapisana u Crvenoj knjizi slatkovodnih riba Republike Hrvatske. Važno je još i tu spomenuti, da je uz sve mjerodavne dozvole, sve ulovljene ribe nakon fotografiranja, autor natrag pustio u vodu. 

Samu instalaciju, odnosno izložbu, prati katalog, u kojem su svoj stručni osvrt dali vodeći hrvatski znanstvenici na području ihtiologije: dr.sc. Tanja Mihinjač za strane vrste, dr.sc. Dušan Jelić za autohtone vrste te prof.dr.sc. Milorad Mrakovčić za endemske vrste riba. Instalaciju – izložbu fotografija moći ćete razgledati 21. i  22. svibnja 2022. godine, u subotu i nedjelju, kroz cijeli dan. Ulaz je slobodan. Svečano otvaranje izložbe održat će se na otvorenom prostoru Sportsko rekreacijske zone Marina Prelog, u subotu, 21. svibnja, s početkom u 11:00. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, a u realizaciji ovog projekta sudjelovali su: Grad Prelog, Turistička zajednica Grada Preloga te Športsko ribolovno društvo Glavatica iz Preloga. Autor ovom prilikom upućuje posebne zahvale: dr.sc. Tanji Mihinjač, dr.sc. Dušanu Jeliću, prof.dr.sc. Miloradu Mrakovčiću, Darku Oreškom, Domagoju Brincu, Dragutinu Goričancu, Kristijanu Kosmačinu, Željku Bubaniću, Željku Jarebu te supruzi Ružici i kćerki Ines. 

 • 21.5.2022., SUBOTA OD 20,30 SATI, KONCERT TOMISLAVA BRALIĆA I KLAPE INTRADE

Tomislav Bralić i klapa Intrade godinama su zaštitni znak klapskog pjevanja te su veliki ambasadori naše glazbene kulture. Obožavaju pjevati na koncertima, uz svoju vjernu publiku, i jedva čekaju početak turneje koja će potrajati do listopada i na kojoj će promovirati novi album koji izlazi početkom lipnja. Ovo će ljeto biti prepuno koncerata što je oduševilo Klapu i publiku. Jedan od prvih nadolazećih koncerata koji se bliže je onaj u Prelogu. Prošle su godine zapalili „Ljetne noći u Prelogu”, a nadolazeći koncert 21. svibnja u sportskoj dvorani DG Sport neće nikog ostaviti ravnodušnim. Koncert Tomislava Bralića i Klape Intrade održat će se, u subotu, 21. svibnja, s početkom u 20,30 sati, u Sportskoj dvorani DG Sport Hotela Panorama u Prelogu, a ulaznice po cijeni od 50 kuna, prodaju se u sustavu Eventim te na recepciji Hotela Panorama u Prelogu. Organizator koncerta je izdavačka kuća Scardona, a ovim će se koncertom obilježiti i 10 godina rada Hotela Panorama Sportsko rekreacijskog centra DG Sport.

 • 21.5.2022., SUBOTA OD 8,30 SATI, GASTROMANIJA SREDNJE ŠKOLE PRELOG

Ove subote, 21. svibnja u Čakovcu ispred Doma sindikata (na Trgu Republike) Srednja škola Prelog organizira svoju 7. Gastromaniju. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koju Srednja škola Prelog organizira sa željom upoznavanja javnosti sa svime što kao škola nude svojim sadašnjim i budućim polaznicima. Manifestacija će započeti u 8:30 sati i trajat će cijelo prijepodne, do 12:00 sati. U okviru događanja pripremit će se oko 400 porcija bograča, finger food, kolače i koktele te cijeli niz promocijskih i interaktivnih radionica, degustacija, nagradnih igara, glazbenih performera, selfie kutak i još mnogo toga. Događanje zajednički organiziraju Srednja škola Prelog, u suradnji s Turističkom Zajednicom Grada Čakovca. „Da je obrazovanje u Srednjoj školi Prelog poželjno i atraktivno, pokazat će vam sadašnji SŠP-ovci, učenici i nastavnici. Na vama je samo da dođete i uživate. Vidimo se!“, poručuju iz Srednje škole Prelog.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja