Međimurje Press
Grad Prelog

Naredni tjedan u Prelogu

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 23. i 24.4.2019., UTORAK I SRIJEDA U 18 SATI

  • Čudesni park (Wonder Park)

Animacija, avantura; Uloge/Glasovi: Amanda Prenkraj, Frano Mašković, Vanda Winter, Mario Mirković, Saša Buneta, Marko Kofs

Čudesni park je priča o djevojčici koja u šumi otkriva veličanstveni, zaboravljeni zabavni park. Djevojčica Jana otkriva da je park isti kao onaj iz njezine mašte i ona ga jedina može spasiti od propadanja, uz pomoć svojih brojnih prijatelja – životinja. Društvo joj čine plavi medo Brundo, čimpanza i maskota parka – Kiki, neustrašiva divlja svinja i mnogi drugi.

  • 23. i 24.4.2019., UTORAK I SRIJEDA U 20 SATI

  • Hellboy (Hellyboy)

Akcija, avanturistički; Uloge: David Harbour, Ian McShane, Milla Jovovich, Sasha Lane

Ultimativni antiheroj Hellboy se vraća u osvetničkoj misiji u Londonu, gdje se drevni duh zle vještice (Nimue the Blood Queen) vratio iz mrtvih. Zarobljena i odbačena prije više stoljeća, kraljica vještica se vraća u naš svijet kako bi ponovno donijela smrt i uništenje. Samo heroj s paklenim korijenima kao Hellboy, u stanju je suočiti se s prijetnjom i boriti se s vješticom i njezinom vojskom. Njegove će se šanse još više povećati kad se ispostavi da je nasljednik moći samog kralja Arthura. Međutim, čak ni on ne može pobijediti sam u ratu sa silama zla. Prije nego što se odigra odlučujuća bitka, Hellboy mora vratiti svoje stare saveznike. Glavna uloga Hellboya pripala je Davidu Harbouru, poznatog po seriji Stranger Things, a odličnu glumačku postavu čine još i Ian McShane u ulozi profesora Trevora Bruttenholma i Milla Jovovich kao glavna zlica Blood Queen te Sasha Lane kao Alice Monaghan.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • 23.4.2019. UTORAK, OBILJEŽAVANJE OSME NOĆI KNJIGE

U utorak 23. travnja 2019. godine održat će se osma Noć knjige, manifestacija kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promidžbi knjige te razgovoru o njezinu položaju i vrijednosti u suvremenu društvu. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja). Kao i prethodnih godina, na dan manifestacije, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, različitim ustanovama te u svim zainteresiranim prostorima organizirat će se različita događanja, i to predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i sl., kako bi nas ljubav prema knjizi međusobno povezala u njezinu slavljenju i promicanju.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine sudjeluje u Noći knjige zanimljivim i inovativnim programom. Osim što ćete knjige moći posuditi i vratiti u noćnoj smjeni od 17:00 – 23:00 sata, bit će omogućeno svima da isprobaju iskustvenu igru Escape room, naravno s pokušajem bijega iz Knjižnice.

Glavni gost večeri bit će piano-doctor Josip Joe Maixner pijanist, skladatelj, producent i glazbeni znanstvenik koji se posvetio glazbenoj terapiji. Čovjek koji je svirao s velikim glazbenim zvijezdama odlučio se na znanstveni način pozabaviti time kako glazba piano – medicina djeluje pozitivno na vegetativni živčani sustav. Objasnio je sve detalje studije u svojoj knjizi Glazba kao lijek koju će publici i predstaviti. Ulaz je besplatan.

U Noći knjige 2019. organizatori pozivaju da se posebna pozornost posveti temi Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa. Povod za promišljanje o našim najdražim izmišljenim likovima i herojima pruža nam niz obljetnica koje brojimo u ovoj godini, i to 180. obljetnica objavljivanja romana Junak našeg doba, 80. obljetnica objavljivanja Marvelovih stripova, 50. obljetnica objavljivanja Alana Forda, 90. obljetnica prve pojave Popaja, 50. obljetnica rođenja i 20. obljetnica smrti Edvina Biukovića i dr. Prilika je to da se prisjetimo knjiških likova koji su nam bili bitni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, likova s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, dokazivali se na testu hrabrosti, domišljatosti i upornosti. Istražujemo kako su nas nadahnjivali te oblikovali naše živote. Pitamo se zašto su nam književni likovi bitni i kako nam fikcija pomaže da se nosimo s izazovima stvarnoga svijeta. Ovogodišnja tema prilika je i za međugeneracijska druženja i plodan dijalog.

DOGAĐANJA

  • 20.4.2018., SUBOTA OD 10 SATI, LOV NA PISANICU

U organizaciji Društva Naša djeca Prelog i ove će se godine održati već tradicionalni, 7. po redu, Lov na pisanice. Sve aktivnosti, radionice, igre i Lov na pisanice za najmlađe i one malo starije počinju u 10 sati na Trgu slobode (ispred Doma kulture) u subotu, 20. travnja 2019. godine. Društvo Naša djeca i Turistička zajednica Grada Preloga organiziraju i natječaj za svu djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta s područja grada Preloga. Bira se najljepša i najkreativnija uskrsna pisanica ili tradicijska uskrsna pisanica (iz kuće moje bake), ali i najbolji tekst/pjesma/priča na temu Vuzem ili Vuzmeni običaji pre naši hiži na kajkavskom narječju.

Cilj natječaja je razvijati maštu i poticati kreativnost djece i mladih s područja grada Preloga. Nastoji se poticati djecu na promišljanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine Grada Preloga, unaprjeđenje socijalizacije djece i mladih i stvaranje novih poznanstava i prijateljstava te pružiti mogućnost aktiviranja individualnih potencijala djece i mladih s ciljem postizanja veće društvene angažiranosti mladih i djece te aktivnijeg i svrsishodnijeg korištenja slobodnog vremena, međugeneracijske suradnje te njegovanje tradicije i običaja naših predaka. Radovi se mogu dostaviti do srijede, 17. travnja 2019. godine, svakim radnim danom od 8 do 12 sati na adresu:

Dom kulture Grada Preloga

Trg Slobode 1

40 323 Prelog

ili u

Knjižnicu i čitaonicu grada Preloga

Glavna 33

40323 Prelog

svakim radnim danom prema rasporedu rada knjižnice. Svi detalji natječaja mogu se naći na poveznici:

https://www.prelog.hr/likovno-literarni-natjecaj-najpisanica-grada-preloga/a5436

Najkreativnije, najoriginalnije i najbrže čeka mnoštvo vrijednih nagrada koje su osigurali sponzori. U slučaju kiše i lošeg vremena, sve aktivnosti se odgađaju.

  • 22.4.2019. PONEDJELJAK OD 9 DO 16 SATI, BIMEP

Prelog se i ove godine uključuje u BIMPE. BIMEP, Biciklijada međimurskim putevima, biciklijada je koja uz osmijeh povezuje stare prijatelje i stvara nova prijateljstva, pospješuje zdravlje i mami osmijeh na lica, omogućava svima da bolje upoznaju Međimurje i uživaju u njegovim ljepotama. Ove je godine iznimno u ponedjeljak, 22. travnja 2019. godine. Start ili početak vožnje moguć je u bilo koje doba u tom vremenu s jednog od 16 punktova. Radi se od tradicionalnoj i međunarodnoj manifestaciji te jednoj od najmasovnijih biciklističkih događanja u Međimurju. Biti će 16 punktova koji će se nalaziti u Donjem Kraljevcu, Svetoj Mariji, Donjoj Dubravi, Kotoribi, Prelogu, Orehovici, Čakovcu, Pušćinama, Macincu, Gornjem Mihaljevcu, Lopatincu, Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću, Domašincu i Podturnu. Prilikom uključivanja svaki sudionik dobija prigodnu diplomu s ucrtanom trasom kretanja i to nakon što ispuni prijavnicu s kojom potvrđuje da je suglasan da na vlastitu odgovornost sudjeluje u manifestaciji. Za djecu i mlađe od 14 godina prisutpnicu potpisuje (ili supotpisuje) roditelj. Uključenje u manifestaciju (startnina) košta 5,00 kn. Dolaskom na punktove svaki sudionik će dobiti pečat u svojoj diplomi, kao dokaz da je prošao određenu dionicu. I u slučaju lošeg vremena BIMEP se održava.

NAJAVE

  • 26.4. DO 28.4.2019., PETAK, SUBOTA, NEDJELJA, 20. SAJAM CVIJEĆA

Turistička zajednica Grada Preloga i ove je godine organizator tradicionalnog 20. Sajma cvijeća u Prelogu. Sajam cvijeća će se održati 26. – 28. travnja 2019. godine. Dvadeseti je rođendan manifestacije, kojom je Prelog postao prepoznatljiv u cijeloj Međimurskoj županiji, i šire. Niz je izlagača prisutan na Sajmu cvijeća kroz svih dvadeset godina te im ovom prilikom Turistička zajednica Grada Preloga posebno zahvaljuje na svih dvadeset godina vjernosti Sajmu cvijeća. Želja je obilježiti dvadesetu godišnjicu na poseban način, bogatim i ispunjenim izlagačkim prostorom i bogatim kulturno – zabavnim programom. Cilj Sajma cvijeća je potaknuti ljude i animirati ih na uređenje svojih okućnica i balkona, dvorišta, vrtića i škola. Cilj je također stvoriti kulturu uređenja mjesta, privući što više posjetitelja te pružiti zanimljiv popratni zabavni program. Sajam traje tri dana kroz koja se isprepliće bogat kulturno – umjetnički program, etno program i običaji, gostujuće kulturne udruge i glazbeni izvođači. Na pozornici Sajma cvijeća izmijenit će se i ove godine mališani iz dječjih vrtića, brojne udruge s područja Grada Preloga te brojni glazbeni gosti. Sajam cvijeća je i ove godine dio obilježavanja Dana Međimurske županije. Želja je okupiti uzgajivače cvijeća sadnica, proizvođače alata, strojeva  i ostalih pomagala vezana za uređenje vrtova, parkova i okućnica. Izlagači Sajma cvijeća mogu biti  cvjećari, tvrtke koje se bave cvijećem i hortikulturom, odnosno sve što je vezano za uređenje vrtova i okoliša. Sajam cvijeća nema samo lokalni karakter, već je tu uključeno preko četrdesetak izlagača koji uključuju čitavo Međimurje, izlagače iz Podravine i Zagorja, okolice Zagreba, Varaždinske županije te susjednih zemalja Mađarske i Slovenije. Sajam ima izložbeno – prodajni karakter te će i izlagači, izgledom svojih prostora doprinijeti ukupnom izgledu Sajma cvijeća. Mole se svi zainteresirani da se jave i rezerviraju svoj prostor.

Kontakt informacije:

e-mail: tz@prelog.hr

Tel.: 040/638–694

Mob: 099/334-4417

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja