Ne dvoji nego smeće odvoji

U prostorijama Grada Preloga održana je početna konferencija projekta „Ne dvoji nego smeće odvoji“. O projektu su govorili gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, Miljenka Radović, voditeljica Projektnog tima Grada Preloga te pročelnica Upravnog odjela za upravu i društvenu djelatnost Grada Preloga i Vesna Novak, iz tvrtke Bercon d.o.o., zadužene za provedbu projekta. Grad Prelog, u suradnji sa svojim partnerima u projektu, općinama Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec, Podturen i Pribislavec krenuo je u projekt “Ne dvoji nego smeće odvoji”.

Radi se o programu izobrazno – informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom. Temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, jedinice lokalne samouprave dužne su na svojim područjima provoditi izobrazno – informativne aktivnosti, a kroz ovaj poziv za to su im osigurana i značajna EU sredstva. Ministarstvo je gradovima i općinama osiguralo ukupno 47,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za provedbu edukativnih programa. Sredstva su osigurana kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Ovom je odlukom Gradu Prelogu dodjeljeno približno 1,2 milijuna kuna, 85% je bespovratnih sredstava, dok će do ukupne vrijednosti uz Grad Prelog ovaj projekt financirati općine partneri u projektu: Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec, Podturen i Pribislavec. Projekt će se provoditi kroz 20 mjeseci, na području koji pokrivaju ove jedinice lokalne samouprave, a koji čini preko četrdeset tisuća korisnika. Provođenjem projekta očekuje se nastavak još boljih rezultata u odvajanju i obradi korisnog otpada.

Gradonačelnik Kolarek istakao je veliko zadovoljstvo što je Prelog prepoznat od strane trinaest jedinica lokalne samouprave kao kvalitetan i dobar partner. Dodao je veliko zadovoljstvo radom Projektnog tima Grada Preloga, uz konstataciju da je na području Grada Preloga, u tijeku provedba deset projekata, a tijekom 2017. i 2018. godine ukupno je povučeno 44.852.755,98 kuna, iz sredstava europskih fondova, što čini prosjek od 5.739,31 kune po stanovniku Grada Preloga.

Najavljeno je i skoro osnivanje potporne institucije, koja će voditi brigu o provođenju i realizaciji projekata na području Preloga. „Moramo povući što je moguće više novaca iz europskih fondova i državnih institucija, a sve na zadovoljstvo naših sugrađana“, istakao je Kolarek. U sklopu projekta održati će se sljedećih niz različitih aktivnosti: javne tribine o gospodarenju otpadom, letak o odvajanju korisnog otpada, brošura – vodič o gospodarenju otpadom, izrada, produkacija i emitiranje edukativnih televizijskih emisija o gospodarenju otpadom, izrada, produkcija i emitiranje edukativnih radio spotova o gospodarenju otpada, izrada web stranica projekta, izrada idejnog rješenja, sadržaja, dizajna i programiranje aplikacije za pametne telefone, radionice o gospodarenju otpadom u vrtićima i školama, dostava i podjela slikovnica i knjiga o gospodarenju otpadom po knjižnicama, eko kviz o gospodarenju otpadom, čišćenje okoliša povodom Dana planeta Zemlje, obilježavanje datuma vezanih uz zaštitu okoliša.

(ŽS)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*