Međimurje Press
Grad Prelog

Obilježen blagdan sv. Jakoba, zaštitnika „župe priločke“!

Trodnevna duhovna priprema, bila je uvod u ovogodišnju proslavu blagdana sv. Jakoba, zaštitnika „župe priločke“. Duhovna priprema održavala se svakoga dana, od četvrtka, 22. srpnja, do subote 24. srpnja. Trodnevnicu je predvodio vlč. Antun Štefan, ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, a pjesmom su molitvu pratiti Mješoviti pjevački zbor Župe Sv. Jakoba Prelog, Zbor Sv. Lovre Cirkovljan te Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog.

Sveti Jakob je bio sin Zebedeja i Salome, brat Ivana evanđelista. Rođen je u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Na apostolsko ga je djelo pozvao sam Isus Krist, što nam svjedoči evanđelist Matej u zapisu: ‘Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpaju mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim.’. Sveti Jakov, zajedno s Petrom i Ivanom, pripada onome najužem krugu oko Isusa. S njima je nazočio uskrsnuću Jairove kćeri, preobraženju Isusovu na Taboru i smrtnoj borbi u Getsemaniji. Zapisano nam je i da je Jakov bio nagla i žestoka temperamenta. Kad Samarijanci nisu primili Isusa, Jakov i Ivan upitali su ga hoće li zapovjediti ognju da siđe s neba i da ih uništi. Isus ih je, dakako, ukorio. A u Djelima apostolskim piše da je u vrijeme kralja Heroda mačem pogubljen Jakov, brat Ivanov. Klement Aleksandrijski i Euzebije Cezarejski spominju i obraćenje sudskog sluge koji je Jakova vodio na sud. Kad je vidio s kolikim je mirom apostol Jakov primio osudu, bio je potaknut i sam se priznati kršćaninom. Jakova je zamolio za oproštenje za sve što mu je učinio, a apostol ga je poljubio i rekao mu: ‘Mir s tobom!’ Poslije toga je obojici odrubljena glava. Tijelo je sv. Jakova preneseno u Santiago de Compostelu u Španjolskoj. Ondje je njegov grob, uz Rim i Jeruzalem, postao najpoznatije hodočasničko odredište. Španjolska je sv. Jakova uzela za svoga zaštitnika, a kad njegov blagdan padne u nedjelju, onda je za Španjolsku cijela ta godina jubilarna Jakovljeva godina. Svetoga su Jakova u srednjem vijeku kao svoga zaštitnika imali vitezovi, a pod njegovu se zaštitu utječu kožari, apotekari, ratari, voćari te hodočasnici i putnici, pa ga slikari često prikazuju upravo kao hodočasnika sa štapom u ruci.

Sam blagdan sv. Jakoba, posebno je proslavljen centralnim misnim slavljem, u nedjelju 25. srpnja u 10,30. Misu je predvodio doc.dr.sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, s domaćim i susjednim svećenicima, predvođenim župnikom Župe sv. Jakoba, prečasnim Antunom Hoblajem.

Uz Prelog, sv. Jakob posebno se obilježava, na području Grada Preloga, u Čukovcu. Mještani Čukovca, blagdan svog mjesnog zaštitnika, proslavili su u nedjelju, 25. srpnja. Misna su se slavlja održala u nedjelju, 25. srpnja, a predvodio ih je župnik Župe sv. Roka iz Draškovca, čiji je Čukovec dio, Matija Vonić.

VIDEO: Ovdje možete pogledati video snimku.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja