Održana deveta Sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga

U prostoru Gradske vijećnice Grada Preloga, održana je deveta po redu Sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga u ovom sazivu. Najvažnije točke dnevnog reda bile su Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Preloga za 2018. godinu te donošenje Proračuna Grada Preloga za 2019. godinu, sa projekcijom za 2020. i  2021. godinu.

Gradsko vijeće Grada Preloga je donijelo odluku na temelju prijedloga Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja Grada Preloga te će ove godine Plakete Grada Preloga biti uručene Valentu Pigac iz Čukovca, Vladimiru Kutnjaku iz Preloga, Slavici Beti iz Preloga, Pjevačkom zboru Udruge umirovljenika Prelog te Ljubici Židov iz Cirkovljana, a Grbovi Grada Preloga Mariji Hrešć iz Preloga, Josipu Kobalu iz Draškovca te Božidaru Glavini iz Preloga.

Što se tiče proračuna ukupni prihodi i primici Proračuna Grada Preloga za 2019. godinu planirani su u iznosu od 69.600.000,00  kuna što je za 37% više od razine aktualnog plana tekuće proračunske godine, dok je iznos istih u projekciji za naredne dvije godine nešto manji. Projekcije za naredne dvije godine planiraju se u iznosu od 41.650.000,00 (za 2020. godinu) i 38.800.000,00 (za 2021. godinu). U okviru prihoda poslovanja planiraju se prihodi od poreza u iznosu od  16.920.000,00 kuna te prihodi pomoći od subjekata iz općeg proračuna (s državne razine i Europske unije) planirani su u iznosu od 38.517.800,00 kuna.

Također, donijeta je i Odluka o vrijednosti boda komunalne naknade. Naime, novi Zakon o komunalnom gospodarstvu na kvalitetniji način utvrđuje pravila i uvjete pod kojima se obavljaju i financiraju komunalne djelatnosti, građenje i održavanje komunalne infrastrukture, plaćanje komunalnog doprinosa i komunalne naknade, održavanje komunalnog reda i druga pitanja važna za komunalno gospodarstvo. Odluka o vrijednosti boda za izračun komunalne naknade nije se mijenjala od kraja 2009. godine. Tada je utvrđena vrijednost boda od 0,32 kn/m²/mj. Od tog perioda značajno se povećala količina kao i standard održavanja komunalne infrastrukture. Utvrđena je potreba povećanja vrijednosti boda za izračun komunalne naknade. Gradsko vijeće je prihvatilo povećanje vrijednosti boda na iznos od 0,45 kn/m²/mj. Radi se o povećanju na godišnjoj razini od 1,56 kn/m². U aktualnih trideset minuta, vijećnici su postavljali pitanja na koja je odgovorio gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

(žs)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*