medjimurjepress@gmail.com

Održana online početna konferencija projekta „Aqua Adventures“

Grad Prelog će u zapadnom dijelu Marine izgraditi dvije sanitarne zgrade s tuševima, 60 tipskih drvenih nadstrešnica za boravak gostiju, drvenu promatračnicu za promatranje brojnih vrsta ptica, urediti četiri igrališta za odbojku na pijesku, zelene površine i pristupne puteve, montirati 15 vrtnih grilova te četiri nova stalka za bicikle…

Danas je održana online početna konferencija projekta akronima AQUA ADVENTURES kojeg provode prekogranični partneri Grad Prelog i mađarska općina Kistolmács, a sufinancira Europska unija u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. u iznosu od 85%. Pozdravni govor u ime domaćina – mađarske općine Kistolmács – održao je Imre Simonyai, u ime Grada Preloga gradonačelnik Ljubomir Kolarek, a u ime programa predstavnica Zajedničkog tajništva Marian Zelei. Projektni dio koji se odnosi na Grad Prelog predstavio je voditelj projekta Damijan Bermanec, a dio koji se odnosi na Kistolmács vanjska voditeljica projekta Judit Vinhoffer. Konferenciju je pratilo osamdesetak osoba.

Ukupna vrijednost projekta je 1.321.852,50 eura (gotovo 10 milijuna kuna), od čega dio koji se odnosi na Grad Prelog iznosi 662.807,50 eura (gotovo pet milijuna kuna). U sklopu projekta izgradit će se i urediti infrastruktura na jezerima uz Prelog i Kistolmács, nabaviti nova oprema te organizirati niz edukacija i turističkih manifestacija.

Grad Prelog će u zapadnom dijelu Marine izgraditi dvije sanitarne zgrade s tuševima, 60 tipskih drvenih nadstrešnica za boravak gostiju, drvenu promatračnicu za promatranje brojnih vrsta ptica, urediti četiri igrališta za odbojku na pijesku, zelene površine i pristupne puteve, montirati 15 vrtnih grilova te četiri nova stalka za bicikle.

Partneri će u sklopu projekta nabaviti i novu opremu. Grad Prelog planira nabavu tri čamca (s popratnom opremom) za monitoring na vodi, tri kanua (također s popratnom opremom) za rekreacijske aktivnosti te komplet opreme kako bi se olakšao pristup osobama s posebnim potrebama. Partneri će organizirati i niz edukacija te turističkih manifestacija. Prelog će organizirati tradicionalni nautički Lov na labuđe pero, gastronomske Dane dravske ribe, dvodnevnu školu u prirodi za djecu s obje strane granice, veslačku školu za kanuiste, pet jednodnevnih radionica o lokalnoj flori i fauni, dvodnevnu edukaciju za turističke djelatnike o sustavu ETIS te studijsko putovanje kako bi se provoditelji programa i turistički stručnjaci upoznali s dobrim praksama u inozemstvu. Partneri će u događanja uključiti i osobe s posebnim potrebama. Grad Prelog i mađarska općina Kistolmács ovim projektom žele bolje iskoristiti prirodne turističke resurse koji im stoje na raspolaganju. Glavni ciljevi projekta su njegovanje i razvoj prekogranične suradnje, održivi razvoj turizma, gospodarstva i društva, čuvanje okoliša te promocija suživota s prirodom.

(Željko Sokač)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*