Međimurje Press
Grad Prelog

Otvoren park u čast poginulog branitelja Kreše Madića!

U mjestu Čukovec, otvoren je Spomen park u čast Kreše Madića koji je rođen u ovome mjestu, a koji je dao život za Hrvatsku s jedva punih 20 godina. Tom prigodom članovi Udruge 54.Samostalne pješačke bojne Čakovec, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali su počast kod Spomen obilježja u Čukovcu.
U ime udruge Vinko Grgić pročitao je slijedeći govor:

“Prije trideset godina Krešo Madić dao je život za Hrvatsku domovinu.
Rođen je 4.ožujka 1972.godine u Čukovcu. Premda na pragu života Krešo je brzo odrastao i s navršenih 19 godina kao dragovoljac, pridružio se najboljim hrvatskim sinovima u ratu za slobodnu Hrvatsku. Kao mladi ročnik bježi iz JNA i pristupa dragovoljačkoj satniji 54.pješačke bojne iz Čakovca kojom zapovijeda Zvonimir Košir.
U listopadu 1991..godine s postrojbom odlazi na Pakračko bojište. Slijede položaji i prvi sukobi u selu Brekinjska, potom Mali Banovac i pridruživanje 104. brigadi u napadnim djelovanjima u selu Toranj. S postrojbom potom odlazi do mosta uz selo Kukunjevac i unatoč višednevnom granatiranju ne napušta položaje. Sudjeluje u jednoj od najznačajnijih vojnih operacija 1991. oslobađanju Lipika. Zajedno sa suborcima u tih petnaestak dana prolazi sve strahote rata ali i doživljava ponos zbog pobjede koju postrojba postiže.
Nakon tzv. Sarajevskog primirja 3.siječnja 1992.godine s postrojbom je na položajima u selu Toranj, a u selu Jagma prelazi u drugu satniju kojom zapovijeda Toni Habijan zvani Legenda. Slijede položaji u selima Korita, Subotska i Kusonje a zatim odlazak u Bos.Posavinu gdje se satnija pridružuje taktičkoj grupi 108.brigade.
Kod Bijelog Brda u općini Derventa 26.8.1992. bude ranjen i tako teško ranjenoga pokušava ga prijevozom do saniteta spasiti suborac Zvonko Pranklin, nažalost bilo je prekasno i 28.8.1992. završava  Krešin ratni i životni put.
Krešo je živio kratko ali časno i hrabro, bez kalkulacija kada je osjetio poziv Domovine. On je pripadao generaciji najboljih, generaciji koja će vječno živjeti u hrvatskom narodu.
Dragi naš Krešo, hvala ti za sve što si nam dao, hvala ti za hrabrost koju si svjedočio i prijateljstvo koje si prenosio, hvala tvojoj majci što nam je dala sina junaka.
Hrvatski vitezovi uvijek su s nama i živjeti će dok živi  Domovina za koju su živote položili.
Tvoji suborci i prijatelji iz 54. Pješačke bojne Čakovec.”
Ovom prilikom iz udruge demantiraju da je pokojni Krešo Madić bio izvidnik u tenku. Bio je pješadija i kao takav je i stradao. Također pozivaju medije da im se obrate za detalje vezane za poginule branitelje iz 54.Samostalne Pješačke Bojne Čakovec”.

 

Mladen Magdalenić
Predsjednik Udruge 54.Samostalne pješačke bojne Čakovec
(pj)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja