Međimurje Press
Grad Prelog

Pesjanek, čudovište iz Drave sada i u centru Preloga!

UNESCO-ov regionalni centar za nematerijalnu kulturnu baštinu 2014. godine raspisao je natječaj  za djecu za najbolji crtež na temu nematerijalne kulturne baštine. Tema natječaja je bila ‘Bajkovita zemlja legendi, mitova i priča iz moje domovine’, a cilj je bio kroz medij crteža/slike izraziti doživljaje nematerijalne baštine iz vlastite domovine i sjećanje na običaje iz djetinjstva, s pogledom na sadašnjost i budućnost te baštine.

Leonardo Ekart iz Cirkovljana, tada učenik osnovne škole, prihvatio je prijedlog svoje mentorice Maje Lesinger, dipl. knjižničarke za sudjelovanje u ovom natječaju u kojem su se natjecala djeca u dobi od 8 do 14 godina. Ministarstvo kulture je javno objavilo uvjete natječaja te prikupilo dječje radove s područja Republike Hrvatske i prema propozicijama natječaja, u Službi za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu odabrana su 3 najreprezentativnija rada koja su ispunila sve uvjete, autora Leonarda Ekarta (12) iz Preloga pod nazivom Pesjanek – čudovište iz rijeke Drave, zatim Krune Šančić (8) iz Zagreba pod nazivom Legenda o crnoj kraljici te zajednički rad Angelike Baćac (8) i Karle Maglica (10) pod nazivom Čuda na putu za Rim.

Glavni kriterij je bio likovni prikaz doživljaja nematerijalne baštine kao i tekstualno objašnjenje autora. Izabrana tri kao i svi ostali pristigli crteži poslani su u Bugarsku te su digitalno pohranjeni i u arhivu Ministarstva kulture. Međunarodnim priznanjem likovnog oblikovanja legende o pesjaneku započeo je put transformacije analognog djela u digitalizirani oblik pomoću ekipe iz Fantasyfactory, a od toga trenutka priča o pesjaneku i ovom zaštitnom znaku LegenD(r)a festivala kojeg organizira KIČ Prelog, samo raste. Digitalizirani crtež postao je predložak za maskotu Turističke zajednice Grada Preloga, suvenire Muzeja, ali i za mural kojeg su u centru grada prije nekoliko dana naslikali volonteri Društva Naša djeca Prelog te obojala djeca polaznici ovoljetnih radionica. Razne ustanove i udruge koriste ovaj vizual pa je bilo logično da u gradu pesjaneka – njegov lik bude istaknut na zabavan i zanimljiv način – u pop art stilu.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja