Međimurje Press
Grad Prelog

Posjet čelnika Grada Preloga Nagykaniszi

U radnom posjetu Konzulatu Republike Hrvatske u Mađarskoj, boravila je, u srijedu 27. siječnja, delegacija Grada Preloga, koju su činili saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Preloga Željko Poredoš.

U prostorima Konzulata primio ih je počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos, a organiziran je i radni sastank sa gradonačelnikom Nagykanisze Lászlóm Baloghom. Gradonačelnik Kolarek ovom je prilikom zahvalio na pomoći prikupljenoj za stradale u potresu u Sisačko – moslavačkoj županiji. Razgovaralo se o mogućim budućim vidovima suradnje, prije svega gospodarskoj suradnji te suradnji na izradi zajedničkih europskih projekata.

Razgovaralo se i o mogućoj zajedničkoj izložbi, gdje bi se izložili predmeti pronađeni uz lijevu obalu Mure, koji danas pretežno naseljavaju Hrvati. Radi se o danas dijelu Murakeresztura, nekad mjestu Kalaciba. Naime, Murakeresztúr je nastao 1964. godine spajanjem dvaju naselja, Kalacibe (Kollátszeg) i Kerestura. Od te godine ime Kalaciba gubi se iz upravnog sustava te postupno nestaje iz javne uporabe. Ovdje je posebno istaknut nalaz mača, koji je pronađen prije nekoliko mjeseci u Mađarskoj, u blizini Murakeresztura. Mač sličnih karakteristika, koji najvjerojatnije potječe iz devastiranog groba avarsko – slavenske nekropole, pronađen je na šljunčari Diven, kod Cirkovljana te se danas čuva u Muzeju Međimurja u Čakovcu.

Predstavnici Nagykanisze i Preloga dogovorili su temelje buduće suradnje na sportskom, gospodarskom i kulturnom planu, a posebno zadovoljstvo ovim susretom istakao je počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos, istakavši da desetak tisuća Hrvata koji žive na ovom području, zaslužuju ovakvu suradnju i povezivanje.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja