Međimurje Press
Grad Prelog

Predstavljen dvadeset i četvrti po redu humoristično – satirički list Pikač!

U Muzeju Croata inuslanus Grada Preloga, održano je, u petak 1. travnja, predstavljanje dvadeset i četvrtog po redu broja, humoristično – satiričkog lista Pikač. Pikač u Prelogu izlazi od 1939. godine i najstariji je živući takav list u državi i šire.

No, nije tiskan redovito, između brojeva bile su duge pauze. Tijekom desetljeća koja su uslijedila Pikač je, naime, bio ili zabranjivan ili nije izlazio jer ga nije imao tko izraditi i tiskati. Ivan Haramija Hans uređivao je list 1967. i 1968. Godine. Kao urednik, list je kasnije uređivao i Pavao Ružman.

Dosad su od 1939. izašla ukupno 24 broja Pikača, a posljednjih 16 list uređuje Ivica Beti. Ove je godine list tiskan u 1600 primjeraka, grafički su urednici Maja Kralj i Stjepan Naranđa, dok je za dizajn bio zadužen Studio Vipro.

Ovogodišnji Pikač, zahvaljujući Knjižnici i čitaonici grada Preloga, svoje je mjesto našao među zanimljivim pričama iz Preloga, u okviru projekta ICARUS Hrvatska – Priče iz arhiva. Tako će se o Pikaču moći čitati i gledati ga digitalno i virtualno, a u sklopu predstavljanja prikazana je i izložba sa svim naslovnicama dosad izašlih Pikača. O projektu ICARUS Hrvatska govorila je Maja Lesinger, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, a novi broj Pikača pozdravio je i gradonačelnik Ljubomir Kolarek, istakavši da cenzure ni ovoga puta nije bilo.

Prikazan je i kratki film o Pikaču Studia Vipro, koji će pratiti priču o Pikaču, u sklopu Projekta ICARUS – Priče iz arhiva.

Dvadeset i četvrti broj Pikača može se pronaći na brojnim mjestima na području Preloga.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja