Međimurje Press
Grad Prelog

Predstavljena knjiga „Prelet za Hrvatsku“

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, u četvrtak 17. studenog, održano je predstavljanje knjige „Prelet za Hrvatsku“, autora Danijela i Snježane Borović.

4. veljače 1992. u večernjim satima, unatoč iznimno nepovoljnim uvjetima, pilot kapetan 1. klase Danijel Borović izvršio je prelet avionom lovcem tipa MiG-21 s aerodroma Bihać, sletio u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. Tim je Borovićevim preletom Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, čime je označen početak ustroja eskadrile lovaca u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu. Nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina, Danijel Borović preuzeo je zapovjedništvo nad borbenom eskadrilom.

Kao uvod u predstavljanje knjige svoja su sjećanja na Vukovar ispričali vukovarski branitelj, hrvatski policajac Zvonko Horvatić te jedan od pionira hrvatskog ratnog zrakopolovstva Slavko Markač.

O knjizi i Danijelu Boroviću govorio je i Mladen Pavković, novinar, autor brojnih knjiga o Domovinskom ratu te predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.

Supružnici Borović su, svatko iz svog kuta, na izrazito emocionalan način pričali o iznimno herojskom i hrabrom činu, preletu borbenim zrakoplovom JNA u Hrvatsku. Ali i činu koji je po čitavu obitelj mogao završiti s najtežim posljedicama. Danijel Borović ispričao je svoj dio priče, o svemu što je prethodilo preletu u Hrvatsku, kao i o samom tijeku leta, gdje mu je malo toga išlo onako kako je bilo planirano. O strahovima koje su proživljavali, napuštanju Bihaća, što je teklo paralelno s Danijelovom preletom, prisutnima je ispričala supruga Snježana koja je prema Hrvatskoj putovala s tada sasvim malim sinom Vanjom.

Predstavljanje knjige pjesmom su uljepšale članice Udruge Pjesma iz Donjeg Kraljevca, a Danijelu i Snježani Borović na dolasku u Prelog i svemu učinjenom za Hrvatsku zahvalio je Đuro Ujlaki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja