Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 21. do 28.12.2022. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM 

 • 27.12.2022., UTORAK U 17 SATI

 • Kućni ljubimcu na tajnom zadatku (Pets United)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Roger je pas lutalica koji brine o napuštenim životinjama Robo Citya tako što krade hranu od bogatih i donosi je manje bogatim životinjama. Prilikom jedne takve krađe on upozna Belle, bogatu i razmaženu mačku te njih dvoje odmah upadnu u klasičnu pas-mačka svađu. Za to vrijeme roboti preuzimaju Robo City, a u tome im i pomaže gradonačelnik koji želi protjerati sve druge stanovnike grada. Roger i Belle bježeći pred robotima susreću brojne druge životinje koje su vlasnici zaboravili prilikom bijega, te shvaćaju da se unatoč svojim različitostima moraju osloniti jedni na druge kako bi preživjeli.

 • 27.12.2022., UTORAK U 19 SATI

 • Divlja noć (Violent Night)

Akcija, komedija; Uloge: David Harbour, John Leguizamo, Edi Patterson, CamGigandet, Alex Hassell, Alexis Louder, Beverly D’Angelo

Do đavola sa onim “sve je mirno”. Od 87Northa, producenata filma Niko, John Wick, Atomska plavuša, Dedpool 2, Brzina metka i Paklene ulice – Hobbs & Shaw dolazi mračna praznična akciona komedija koja nam govori da uvijek treba da se kladimo na crveno. Kada tim plaćenika upadne u bogato porodično imanje na Badnje veče, uzimajući sve prisutne za taoce, oni nisu pripremljeni za iznenadne borce: Djeda Mraz (David Harbour, Crna udovica, serija Stranger Things) je na terenu i upravo će pokazati zašto ovaj Nik nije svetac.

 • 28.12.2022., SRIJEDA U 17 SATI

 • Mačak u čizmama: Posljednja želja (Puss in Boots: The Last Wish)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Ove zime, na veliko platno vraća se omiljeni, šašavi, neustrašivi mačak koji obožava mlijeko! Po prvi put, poslije više od desetljeća, Dream Works Animation predstavlja novu avanturu iz SHREK univerzuma. Odvažni odmetnik, Mačak u čizmama otkrit će da su njegova strast prema opasnosti i zanemarivanje bezbjednosti došli po svoje. Mačak je iskoristio osam od devet života, ali usput se zabrojao. Vraćanje života odvest će ga u njegovu najveću potragu ikada. Antonio Banderas, svojim glasom ponovo je oživio Mačka u čizmama u njegovom epskom pohodu u Crnu šumu kako bi pronašao mitsku Zvijezdu želja i vratio svoje izgubljene živote. Ali, kako mu je ostao samo jedan život, Mačak će morati da se ponizi i zatraži pomoć svoje bivše partnerice i neprijateljice Kiti kojoj je glas pozajmila Salma Hayek. U svom pohodu, Mačku i Kiti će, uprkos njihovom mišljenju, pomoći Pero, brbljiv i izuzetno veseo džukac. Zajedno, naš trio morat će da bude uvijek korak ispred Zlatokose, krimi familije Tri medvjeda, “Velikog” Jacka Hornera i zastrašujućeg lovca na glave Velikog Zlog Vuka. Lik Mačka u čizmama prvi put se pojavio 2004. godine u filmu Shrek 2, koji je bio nominiran za Oskara. Istog trenutka postao je globalna senzacija. Kasnije, Mačak se pojavljivao u još dva nastavka priče o Shreku, kao i u svom filmu i brojnim animiranim filmovima i TV serijama koje je stvorio Dream Works Animation. Filmovi o Shreku i Mačku u čizmama zajedno su zaradili više od 3.5 milijardi dolara širom svijeta.

 • 28.12.2022., SRIJEDA U 19 SATI

 • Žena kralj (The Woman King)

Akcija; Uloge: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim, Hero Fiennes Tiffin, John Boyega

Žena kralj je izvanredna priča o Agojie, ženskoj vojnoj jedinici ratnica koje su štitile afričko Kraljevstvo Dahomey početkom 19. st. vještinama i neustrašivošću kakve svijet nikada do tada nije vidio. Inspirirano istinitim događajima, Žena kralj prati emotivno epsko putovanje zapovjednice Nanisce (dobitnica nagrade Oscar Viola Davis) kako obučava sljedeću generaciju ratnica i priprema ih za bitku protiv neprijatelja koji je odlučio uništiti njihov način života. Za neke stvari vrijedi se boriti…

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • DO 12.01.2023., GODIŠNJA IZLOŽBA LIKOVNE UDRUGE DONJEG MEĐIMURJA PRELOG

Već nekoliko godina članovi Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog donose presjek stvaralaštva kroz godinu koji prikazuju široj javnosti putem izložbe koja se održava krajem godine u Muzeju Grada Preloga. Suradnja Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog i Muzeja Croata insulanus Grada Preloga započela je osnivanjem Muzeja te organizacijom godišnje izložbe članova Udruge i manifestacijama kroz godinu koje uključuju vrijedne članove Udruge.

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog tzv. LUDM-a djeluje nešto više od 30 godina, a okuplja autore s područja donjeg i gornjeg Međimurja. Članovi LUDM-e su samostalni umjetnici, likovni pedagozi, a ponajviše autori koji se bave likovnom umjetnošću kroz amaterski rad. LUDM-a je usko vezana uz Prelog, kao mjestu osnivanja i sjedišta, a također prva kolektivna izložba skupine slikara održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture u Prelogu. Na godišnjoj izložbi svoja djela predstavlja petnaestak aktivnih članova i članica Udruge.

Na ovogodišnjoj izložbi sudjeluju: Franjo Ružman, Đurđica Gudlin, Stanko Padarić, Franjo Mustač, Mirjana Varga, Mirjana Klobučarić, Zvonimir Dolenec, Damir Šalari, Nada Gorupić, Miljenko Kranjčec, Pavao Ružman, Vera Lipović, Stjepan Kerovec, Stjepan Šarić i Aleksandar Habuš.

 • DO 12.01.2023., IZLOŽBA SNJEŽANE POKOS VUJEC

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može se do 12. siječnja 2023. godine, razgledati samostalna izložba keramike Snježane Pokos-Vujec pod nazivom „Membrane“, kojom će autorica predstaviti presjek recentnog stvaralaštva. Snježana Pokos-Vujec keramikom se bavi od 2003. godine, sudjelovala je na 2 samostalne izložbe i 30 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada od kojih ističe nagradu za najbolji skupni projekt Ulupuh-a u 2018. godini za projekt Mare Modul, nagradu za najbolju grupnu izložbu Ulupuh-a u 2019. godini za “Keramički laboratorij – Magični botanički vrt”, te počasnu nagradu na 2nd Intertational Macsabal ( bowl ) Competition na Hacettepe university u Ankari, Turska. Članica je HZSU-a i ULUPUH-a, te predsjednica Ulupuh-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo. Izrađuje skulpture i uporabne predmete od keramike i porculana, u formi litofanije – tanke reljefno obrađene porculanske ploče što tvori sliku kad je obasjana pozadinskim svjetlom. Bijela, katkad bojena, šamotirana glina, glavno izražajno sredstvo pod vještim Snježaninim prstima dobiva nove likovne vrijednosti, postiže harmonični balans s nježnom porculanskom površinom, spretno kombinirajući minimalizam i organičku skulpturu. Tema „membrane“ je izazov kojim umjetnica propituje odnose i utjecaje vanjskog na unutarnji svijet i obratno; granicu između društvenog i osobnog kao univerzalni izazov za umjetnika i njegovo stvaralaštvo. Predgovor za izložbu napisala je Elizabeta Wagner.

DOGAĐANJA

 • 22.12.2022., ČETVRTAK U 17 SATI, BOŽIĆNA PRIREDBA OŠ PRELOG

Programima u sklopu Adventa u Prelogu 2022. godine pridružuje se i Osnovna škola Prelog. Sve što su pripremili, prikazat će u Domu kulture Grada Preloga, u četvrtak 22. prosinca, s početkom u 17 sati. Sudjelovat će školski pjevački zborovi, tamburaši, puhači, recitatori i svojim nastupom uljepšati dane iščekivanja Božića.

 • 22.12.2022., PETAK U 10 SATI, BOŽIĆNA PRIREDBA SREDNJE ŠKOLE PRELOG

Glazbene, glumačke i pripovijedačke talente pokazat će učenici Srednje škole Prelog, u Domu kulture Grada Preloga, u petak 23. prosinca, s početkom u 10 sati. Uoči blagdana Božića prikazat će sve ono što su pripremili kako bi uljepšali dane uoči Božića te će se na taj način i Srednja škola Prelog pridružiti programima u sklopu Adventa u Prelogu 2022. godine.

VJERSKA DOGAĐANJA

 • 24.12.2022. – SUBOTA – BADNJAK

  • POLNOĆKA ZA RODITELJE I DJECU ( Crkva sv. Jakoba Prelog) – 20.00 sati

  • POLNOĆKA U CIRKOVLJANU (Crkva sv. Lovre Cirkovljan) – 22.00 sata

  • POLNOĆKA U DRAŠKOVCU (Crkva sv. Roka Draškovec) – 24.00 sata

  • POLNOĆKA U PRELOGU (Crkva sv.Jakoba Prelog) – 24.00 sata

 • 25.12.2022. – NEDJELJA – BOŽIĆ

  • MISA POLDANICA (Crkva sv. Jakoba Prelog) – 10.30 sati

  • MISA POLDANICA (Crkva sv. Roka Draškovec) – 10.30 sati

  • BOŽIĆNI BLAGOSLOV DJECE (Crkva sv. Jakoba Prelog) – 14.30 sati

 • ŽIVE JASLICE U PRELOGU

Prve žive jaslice postavio je sv. Franjo Asiški na Badnjak 1223. kod Greccia blizu Asiza u Italiji. Sv. Franjo Asiški bio je posebno posvećen Djetetu Isusu i smatra se da je ideju za postavljanjem živih jaslica dobio nakon što je posjetio Betlehemsku špilju, mjesto Isusova rođenja, tijekom hodočašća u Svetu Zemlju. Scenu Kristova rođenja sv. Franjo rekreirao je posebnim obredom, odnosno tijekom mise koju je predvodio u špilji u Grecciu pozivajući braću fratre i stanovnike da se pridruže slavlju. Sv. Bonaventura opisuje noć u kojoj su nastale prve žive jaslice: „Braća su pozvana, ljudi su u zajedništvu pohitali, njihovi glasovi odjekivali su šumom, a tu časnu noć proslavila su mnogobrojna i sjajna svjetla te zvučni psalmi veličanja.”. Nakon te mise sv. Franjo rekao je jednom prijatelju zašto je imao toliku želju rekreirati jaslice u svome gradu: “Želio sam učiniti nešto što će uvijek podsjećati ljude na to Dijete rođeno u Betlehemu, da svojim tjelesnim očima vide neprilike njegova ranog djetinjstva, kako je ležao u jaslama te kako su vol i magarac stajali odmah do.” Žive jaslice u Prelogu, uprizorit će i ove godine mladi, Župe sv. Jakoba iz Preloga, koje je ovom prilikom pripremao župni vikar Dominik Cestar. Žive jaslice uprizorit će se pola sata prije misa polnoćki u 20,00 i 24,00 sata te nakon Božićnog blagoslova djece, koji započinje u 14,30 sati.

 • 26.12.2022., PONEDJELJAK U 17 SATI, BOŽIĆNI KONCERT ZBOROVA

U prekrasnom ambijentu župne crkve u Prelogu, zborovi s područja Grada Preloga predstavit će se onime što najbolje znaju, pjesmom. Biti će tu župni, svjetovni i školski zborovi iz Preloga, Cirkovljana, Draškovca i Svetog Jurja u Trnju. Svatko će svojim glazbenim prilogom uljepšati završetak Božićnih dana i posljednje sate Nove godine. Koncert zborova održat će se u Crkvi sv. Jakoba ap. st. u Prelogu, na blagdan sv. Stjepana, u ponedjeljak 26. prosinca, s početkom u 17 sati.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja