Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 4. do 11. siječnja 2023. godine

                                                                              DOM KULTURE

 • 7. I 8.1.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

 • Lil. Lil, krokodil (Lyle, Lyle, Crocodile)

Glazbeni, komedija; Uloge/Glasovi: Frano Mašković, Darin Pavišić, Marko Makovičić, Vanda Winter, Goran Malus

Temeljeno na književnom serijalu Bernarda Wabera, Lil, Lil, krokodil je igrano-animirana glazbena komedija koja će oživjeti ovog omiljenog lika i predstaviti ga novoj, globalnoj publici. Kada se obitelj Primm (Constance Wu, Scoot McNairy, Winslow Fegley) preseli u New York, njihov sin Josh bori se sa prilagodbom novoj školi i novim prijateljima. Sve se to promijeni kada otkrije Lila – raspjevanog krokodila (Shawn Mendes) koji obožava kupke, kavijar i odličnu glazbu, kako živi u potkrovlju njegovog novog doma. Njih dvoje postaju najbolji prijatelji, no kada Lilov opstanak postane ugrožen zbog zlog susjeda gospodina Grumpsa, obitelj Primm morat će se udružiti s Lilovim karizmatičnim vlasnikom Hectorom P. Valentijem kako bi pokazali svijetu da obitelj dolazi iz najneočekivanijih mjesta i da nema ništa čudnoga sa velikim raspjevanim krokodilom sa još većom osobnošću.  

 • 7. I 8.1.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

 • Operacija Fortune: Prevara stoljeća (Operation Fortune: Ruse de Guerre)

Akcija, komedija; Uloge: Jason Statham, Aubrey Plaza, Hugh Grant, Josh Hartnett

Od redatelja Guya Ritchieja, poznatog po hitovima Zdrpi i briši, Gospoda i Dani gnjeva, dolazi nova sofisticirana akcijska komedija s Jasonom Stathamom u ulozi super špijuna. Super špijun Orson mora pronaći i zaustaviti prodaju nove ubojite tehnologije koju prodaje milijarderski krijumčar oružja Greg Simmonds. Nevoljko udružen s ekipom najboljih operativaca na svijetu, Fortune i njegova ekipa regrutiraju najveću hollywoodsku filmsku zvijezdu Dannyja Francesca, da im pomogne u njihovoj misiji spašavanja svijeta.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • DO 12.01.2023., GODIŠNJA IZLOŽBA LIKOVNE UDRUGE DONJEG MEĐIMURJA PRELOG

Već nekoliko godina članovi Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog donose presjek stvaralaštva kroz godinu koji prikazuju široj javnosti putem izložbe koja se održava krajem godine u Muzeju Grada Preloga. Suradnja Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog i Muzeja Croata insulanus Grada Preloga započela je osnivanjem Muzeja te organizacijom godišnje izložbe članova Udruge i manifestacijama kroz godinu koje uključuju vrijedne članove Udruge.

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog tzv. LUDM-a djeluje nešto više od 30 godina, a okuplja autore s područja donjeg i gornjeg Međimurja. Članovi LUDM-e su samostalni umjetnici, likovni pedagozi, a ponajviše autori koji se bave likovnom umjetnošću kroz amaterski rad. LUDM-a je usko vezana uz Prelog, kao mjestu osnivanja i sjedišta, a također prva kolektivna izložba skupine slikara održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture u Prelogu. Na godišnjoj izložbi svoja djela predstavlja petnaestak aktivnih članova i članica Udruge.

Na ovogodišnjoj izložbi sudjeluju: Franjo Ružman, Đurđica Gudlin, Stanko Padarić, Franjo Mustač, Mirjana Varga, Mirjana Klobučarić, Zvonimir Dolenec, Damir Šalari, Nada Gorupić, Miljenko Kranjčec, Pavao Ružman, Vera Lipović, Stjepan Kerovec, Stjepan Šarić i Aleksandar Habuš.

 • DO 12.01.2023., IZLOŽBA SNJEŽANE POKOS VUJEC

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može se do 12. siječnja 2023. godine, razgledati samostalna izložba keramike Snježane Pokos-Vujec pod nazivom „Membrane“, kojom će autorica predstaviti presjek recentnog stvaralaštva. Snježana Pokos-Vujec keramikom se bavi od 2003. godine, sudjelovala je na 2 samostalne izložbe i 30 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada od kojih ističe nagradu za najbolji skupni projekt Ulupuh-a u 2018. godini za projekt Mare Modul, nagradu za najbolju grupnu izložbu Ulupuh-a u 2019. godini za “Keramički laboratorij – Magični botanički vrt”, te počasnu nagradu na 2nd Intertational Macsabal ( bowl ) Competition na Hacettepe university u Ankari, Turska. Članica je HZSU-a i ULUPUH-a, te predsjednica Ulupuh-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo. Izrađuje skulpture i uporabne predmete od keramike i porculana, u formi litofanije – tanke reljefno obrađene porculanske ploče što tvori sliku kad je obasjana pozadinskim svjetlom. Bijela, katkad bojena, šamotirana glina, glavno izražajno sredstvo pod vještim Snježaninim prstima dobiva nove likovne vrijednosti, postiže harmonični balans s nježnom porculanskom površinom, spretno kombinirajući minimalizam i organičku skulpturu. Tema „membrane“ je izazov kojim umjetnica propituje odnose i utjecaje vanjskog na unutarnji svijet i obratno; granicu između društvenog i osobnog kao univerzalni izazov za umjetnika i njegovo stvaralaštvo. Predgovor za izložbu napisala je Elizabeta Wagner.

DOGAĐANJA

 • 6.1.2023., PETAK U 17 SATI, KONCERT PUHAČKOG ORKESTRA

Na tradicionalni Božićno novogodišnji koncert, poziva Puhački orkestar Grada Preloga. Koncert će se održati u Domu kulture Grada Preloga, na blagdan Sveta tri kralja, u petak 6. siječnja, s početkom u 17 sati. Puhački orkestar Grada Preloga osnovan je inicijativom čelnih ljudi i promicatelja kulture Grada Preloga i s prvim probama, pod vodstvom prof. Igora Hrusteka, krenuo u ožujku 2013. godine. Udruga Puhački orkestar Grada Preloga registrirana je u siječnju 2014. godine, a danas okuplja 40 članova. U zapisima o hrvatskoj tradicijskoj glazbi ističe se kako se među izvođačima usmjerenim na javnu folklornu izvedbu u Međimurju početkom 20. stoljeća ističu i puhački orkestri koje isprva osnivaju dobrovoljna vatrogasna društva, kao što je slučaj bio i u Prelogu 1905. godine. Gošće koncerta Puhačkog orkestra Grada Preloga biti će članice Ženske vokalne skupine Pučpuljike iz Čakovca.

 • 7.1.2023., SUBOTA, HUMANITARNI TURNIR „PRILOČKE SKAKAONICE“

Četvrto po redu izdanje „Priločkih skakaonica“, malonogometnog humanitarnog turnira, na rasporedu u subotu, 7. siječnja, u organizaciji Grada Preloga i Zajednice sportskih udruga Grada Preloga. Pobjednik prvog izdanja, bila je ekipa DG Sporta, pobjednik drugog izdanja turnira Caffe bar Eden, a trećeg prošlogodišnjeg Caffe bar Kapljica. Na turniru će se ogledati ekipe kafića, ugostiteljskih objekata s područja Grada Preloga. Pravo nastupa imaju svi stanovnici Preloga, bili oni registrirani ili neregistrirani igrači te oni igrači koji su registrirani u klubovima Grada Preloga. Nakon razigravanja po skupinama, igrat će se polufinalne i finalne utakmice. Dođite, u subotu 7. siječnja, u dvoranu DG Sporta i pogledajte najbolje što nudi nogometni Prelog. Svaka od ekipa plaćanjem kotizacije uključit će se u humanitarnu akciju, a svaki posjetitelj moći će dati svoj dobrovoljni prilog. Prijave i informacije na mail: info@prelog.hr ili 0995284761.

 • 7.1.2023., SUBOTA U 16 SATI, NOVOGODIŠNJA BAJKA UDRUGE „KALINKA“

Udruga ruskog govornog područja u Međimurju – „Kalinka“, i ove godine organizira Novogodišnju zabavu za djecu. Iz dalekih krajeva u Prelog, u subotu 7. siječnja, stiže Djed Mraz sa svojom unukom Snjeguročkom i donosi poklone najmlađima. Ove će godine Prelog posjetiti u subotu, 7. siječnja, a sve prigodom proslave pravoslavnog Božića i Nove godine. Prošle je 2022. godine Udruga „Kalinka“ obilježila petnaest godina rada, a članice ove Udruge neizostavan su dio brojnih proslava, svečanosti i događanja na području Grada Preloga.

 • 7.1.2023., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA

Početkom mjeseca prosinca, kreće jedno od omiljenih trkačkih natjecanja u našem kraju, 11. po redu Polarna liga Prelog, u organizaciji Biciklističkog kluba Prelog. Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa. Organizator zadržava pravo promjene podloge trčanja prema trenutnim vremenskim prilikama, tj. neprilikama.

START I CILJ: Prelog, kod mostića na nasip akumulacijskog jezera HE Dubrava; preko puta DG Sporta.

DATUMI ODRŽAVANJA: 9 zimskih SUBOTA u prosincu 2022, siječnju i veljači 2023.

04. kolo – 07.01.2023.

05. kolo – 14.01.2023.

06. kolo – 21.01.2023.

07. kolo – 28.01.2023.

08. kolo – 04.02.2023.

09. kolo – 11.02.2023.

10. kolo – 18.02.2023. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

 • 8.1.2023., NEDJELJA U 17 SATI, PROMOCIJA KNJIGE MARTE KRUŠELJ

U prostoru Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca, u nedjelju, 8. siječnja, s početkom u 17 sati, održat će se promocija knjige pjesama Marte Krušelj, pod nazivom „Moje pesme – moje senje“. Marta Krušelj živi u Cirkovljanu, piše pjesme, najviše na hrvatskom kajkavskom narječju, članica je Književnog kruga Prelog. Pjesme je objavljivala u Zbornicima Književnog kruga Prelog, a povremeno i u nekim dnevnim ili tjednim listovima. Knjiga je izašla u nakladi Književnog kruga Prelog, a o knjizi je urednik Vladimir Mihaljević, između ostalog zapisao: „Ne. Marta ovom poezijom neće promijeniti svijet, neće vratiti ni dane ni ljude koji su joj dragi, ali ostat će zbirka za pasionirane skupljače poetskih bisera, jer svemu iskrenom vrijeme daje jednu nadzemaljsku auru. Ostat će kao ostavština, vrijednija od materijalne. S nadom da će se u nekim vremenima naći netko i prepoznati je.“

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja