medjimurjepress@gmail.com

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 5.6. do 12.6.2019.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 8. i 9.6.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Tajni život ljubimaca 2 (The Secret Life of Pets II)

Animacija, obiteljski; Uloge/Glasovi: Marko Makovičić, Jan Kerekeš, Bojan Navojec, Amanda Prenkaj, Dražen Bratulić

Deseti animirani film studija Illumination, Tajni život ljubimaca 2, je vrlo isčekivani nastavak animiranog blockbustera iz 2016. koji je ostvario najveće otvaranje ikada za originalni film. Prepun karaketrističnog Illumination humora, ovo novo poglavlje istražuje emocionalne živote naših ljubimaca, duboku vezu između njih i obitelji koje ih vole i daje odgovor na pitanje koje oduvijek zanima svakog vlasnika ljubimca: Što vaši ljubimci stvarno rade kada niste kod kuće? Terijer Max suočava se s velikim životnim promjenama. Njegova vlasnica sada je udana i ima sina, Liama. Max je toliko opsjednut zaštititom dječaka da će razviti živčani tik. Na obiteljskom putovanju na farmu Max i Duje susreću se s netolerantnim kravama, neprijateljskim lisicama i zastrašujućim puranom, što sve podiže Maxovu tjeskobu. Na sreću, Max dobiva savjete veteranskog farmerskog psa Kokota, koji tjera Maxa da odbaci svoje strahove, pronađe svoju unutarnju alfu i pruži Liamu malo više slobode. U međuvremenu, dok je njezin vlasnik odsutan, otmjena Gigi pokušava spasiti Maxovu najdražu igračku iz stana s prepunom mačaka uz malu pomoć njezine mačje prijateljice Chloe. Ludi, ali slatki zeko Grudica je u zabludi da je on pravi superheroj jer ga njegova vlasnica Molly počne oblačiti u superjunačku pidžamu. Ali kad Daisy, neustrašivi Shih Tzu, zatraži pomoć Grudice u opasnoj misiji, morat će skupiti hrabrost da postane junak koji se samo pretvara da jest. Tajni život ljubimaca 2 producira osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Illumination Chris Meledandri i njegov dugogodišnji suradnik Janet Healy, vizionarski tim koji stoji iza animacija The Grinch i trilogije o zlikovcu Gru i Malcima.

  • 8. i 9.6.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • X Men: Dark Phoenix (Dark Phoenix)

Avantura, akcija, SF; Uloge: Sophie Turner, Jennifer Lawrence, James McAvoy

20th Century Fox donosi novi film nastavka iz X-MEN franšize. Michael Fassbender se vraća kao Magneto, a James McAvoy kao profesor Charles Xavier. Jennifer Lawrence vraća se kao Mystique, Nicholas Hoult kao Beast, Tye Sheridan kao Cyclops te Evan Peters kao Quicksilver. Jessica Chastain će im se pridružiti u ulozi negativke Smith. U novom nastavku X-MEN: DARK PHOENIX, X-MEN-i se suočavaju s njihovim najnevjerojatnijim i najmoćnijim neprijateljem – jednom od njih, Jean Gray. Tijekom spasilačke misije u svemiru, Jean je gotovo ubijena kada je pogođena tajanstvenom kozmičkom silom. Kada se vrati kući, ta sila je učini još moćnijom, ali postaje i nestabilnija. U borbi s novom silom, Jean oslobađa moći koje ne može kontrolirati i razumijeti. Budući da je Jean izvan kontrole, povrijedit će one koje najviše voli te uništiti sve veze koje drže X-MEN-e zajedno. Sada, kada im se obitelj raspala, morat će naći način da se ponovno ujedine – ne samo kako bi spasili Jean, već da spase planet od izvanzemaljaca koji žele zavladati galaksijom.

DOM KULTURE

  • 7.6.2019., PETAK U 20,00 SATI, KONCERT DUA VIOLINA I KLAVIR

U petak, 07. lipnja 2019. godine, u Domu kulture Grada Preloga održati će se koncert Dua violine i klavira (Alina Gubajdulina, violina, i Julia Gubajdulina, klavir). Ulaz je slobodan, a koncert je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Početak koncerta je u 20,00 sati.

Alina Gubajdulina (Kišinev, Moldavija) prvu poduku iz violine dobiva u dobi od pet godina, a kasnije upisuje Rachmaninov music lyceum u Kišinevu. Dobitnica je nagrada i diploma na državnim i međunarodnim natjecanjima. Posebno su zapaženi njeni nastupi s komornim i simfonijskim orkestrima. Od 1998. godine živi u Hrvatskoj. Završila je srednju glazbenu školu „Josip Hatze“ u Splitu u klasi prof. V. Lovričevića. Pohađa seminare kod uglednih pedagoga kao što su S. Kouchner, A. Schoenfeld, L. Sorokow. Osvaja prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Kao solistica nastupa sa Zagrebačkom filharmonijom, orkestrom HNK u Splitu, Splitskim i Hrvatskim komornim orkestrima. 2006. godine je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. L. Sorokowa, a iste godine postaje stalni član Zagrebačke filharmonije. U duetu sa sestrom Julijom Gubajdullinom 2008. godine dobitnica je nagrade 41.Tribine Darko Lukić. Aktivno se bavi komornom glazbom i surađuje sa raznim komornim ansamblima i orkestrima (Zadarski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebački solisti). Član je septeta Ad libitum, kvarteta Giovacchino, Tria Meditteraneo, Zagrebačkog klavirskog kvinteta te suosnivač je Hrvatskog gudačkog kvarteta s kojim 2014. godine dobiva nagradu 47.Tribine Darko Lukić. Usavršavala se kod svjetski poznatih kvarteta, kao što su Vogler kvartet i Alban Berg kvartet. Kao komorni glazbenik nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu na uglednim međunarodnim festivalima.

Julia Gubajdullina (Kišinev, Moldavija) klavir je počela svirati sa četiri godine, a svoj prvi veći uspjeh postigla je kao dvanaestogodišnjakinja, nastupivši uz orkestar Moldavijske filharmonije. Julia je diplomirala summa cum laude na Glazbenoj Akademiji u Kišinevu te poslijediplomski studij završila u Moskvi 1999. godine, magistriravši na prestižnom Državnom konzervatoriju Petar Iljič Čajkovski. Na Međunarodnom natjecanju za komornu glazbu (Rumunjska, 1993.) osvojila je 1. nagradu, a kao solistica osobito se iskazala 1997. osvajanjem 1. nagrade na Međunarodnom natjecanju u Moldaviji te osvajanjem 3. nagrade na Međunarodnom natjecanju Citta di Sulmona (Italija, 1999.). Dobitnica je Specijalne nagrade UNESCO-a za posebna umjetnička postignuća. Julia je nastupala uz vodeće simfonijske orkestre, te je pod ravnanjem uglednih dirigenata (V. Doni, M. Secikin, M. Ahmet-Zaripov, Ch. Rehli, E. Leduc-Barom) izvela niz velikih klavirskih koncerata Bacha i Beethovena, Brahmsa i Francka, Schumanna i Ravela, Rahmanjinova i Skrjabina. Godine 2000. preselila se u Sarajevo, gdje je predavala na Muzičkoj akademiji i bila stalnom članicom ansambla SONEMUS, s kojim se – izvodeći suvremenu glazbu – uspješno predstavila i u inozemstvu: Zürich (2004.), Muzički biennale Zagreb (2005., 2007.). Od 2005. godine umjetnica živi u Hrvatskoj, radi na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao docent za komornu glazbu. Julia Gubajdullina već petnaest godina koncertira u klavirskom duu s Rubenom Dalibaltayanom. Zajedno s njim suosnivač je ljetne škole u Makarskoj gdje održava majstorske tečajeve od 2006. Također je čest gost profesor na seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 6.6.2019., ČETVRTAK U 18,00 SATI, IZLOŽBA KAZALIŠNIH PLAKATA

Djela Ivana Lackovića Croate, u velikom djelu zastupljena su u stalnom postavu Muzeja Grada Preloga. Djela izrađena u tehnici ulja na staklu, grafici i tušu dio su donacije prof.dr.sc.Matije Berljaka. U opusu ovog izuzetnog naivnog umjetnika, Ivana Lackovića Croate, evidentirani su kazališni plakati koji su najavljivali predstave, igrane u Hrvatskom narodnom kazalištu, ali i ostalim kazališnim kućama. Kazališni plakati Ivana Lackovića Croate, u Muzeju će se moći razgledati od 6. lipnja do 6. rujna 2019.

Ljetne radionice organizirane uz samu izložbu kazališnih plakata nose naziv „Vrtek“. „Vrtek“ je organiziran u suradnji s Kontrast Teatrom. Kontrast Teatar je mlada umjetnička organizacija čiji su osnivači prvi međimurski magistri glume i lutkarstva: Matko Buvač i Andro Damiš. Kazališni kamp “Vrtek” traje pet dana, od 29. srpnja do 2. kolovoza, i podijeljen je u dva dijela s obzirom na dob polaznika.

“Lutkaonica” je radionica namijenjena polaznicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, na kojoj će se polaznici pobliže upoznati sa svijetom lutkarstva kroz pregršt lutkarskih igara, a kroz izradu vlastitih lutaka (ručnih i štapnih) moći će i sami postati dio lutkarske čarolije. Kroz radionicu polaznici će uz stručno vodstvo upoznati lutkarsko kazalište i njegove čari. „Igramo se basne“ je radionica namijenjena polaznicima od petog do osmog razreda osnovne škole. Polaznici ove radionice upoznati će glumu kroz medij basni. Radionica se sastoji od raznih dramskih igara, improvizacija kojima će polaznici upoznati osnove glumačke igre, stvarajući uvid u svijet kazališta. Kroz četverosatne svakodnevne radionice polaznici će upoznati svijet glume i lutkarstva, te na edukativan i zabavan način proširiti svoje znanje o kazališnoj umjetnosti. Kroz pregršt glumačkih i lutkarskih igara, izradu svojih ručnih i štapnih lutaka, radom na basnama i vlastitim kratkim predstavama polaznici će oživjeti svoju maštu i otkriti skrivene talente. Radionice su besplatne, a održavati će se na otvorenom.

U četvrtak, 6. lipnja, od 18 do 20 sati, pozivaju se svi zainteresirani u Muzej Croata insulanus Grada Preloga da razgledaju izložbu kazališnih plakata Ivana Lackovića Croate, a najmlađe da se prijave na kazališni kamp „Vrtek“ jer je broj mjesta ograničen. Uz to zaigrajte neke od društvenih igra koje se nude u muzeju!

DOGAĐANJA

  • 8.6.2019., SUBOTA U 8,30 SATI, GASTROMANIJA SREDNJE ŠKOLE PRELOG

U subotu, 4. svibnja ove godine Srednja škola Prelog organizira još jednu Gastromaniju. Radi se o gastro manifestaciji koja se organizira 6. godinu za redom, a na kojoj će učenici pripremati jela u kotlićima na otvorenom. Gastromanija će trajati od 8.30 sati do 11.30. sati, a održat će se na Trgu Slobode u Prelogu (ispred Doma kulture). Ove godine 6 ekipa kuha bograč. Uz bograč, pripremat će i „Međimurske Zamotance“, palačinke, neobične napitke i kavice, šarene kolačiće, makovnjače, orehnjače…. sve po starinskim receptima. Pripremaju i malu tombolu za posjetitelje, predstavljanje vježbovnih tvrtki škole, Zdravi kutak s pripravcima na bazi bilja, te razne druge aktivnosti. Svrha Gastromanije je promocija škole kroz njegovanje tradicije, te obogaćivanje turističke ponude Preloga kao i pružanje prilike učenicima da pred javnošću pokažu što znaju i umiju.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*