Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja u Prelogu!

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 28.12.2022., SRIJEDA U 17 SATI

 • Mačak u čizmama: Posljednja želja (Puss in Boots: The Last Wish)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Ove zime, na veliko platno vraća se omiljeni, šašavi, neustrašivi mačak koji obožava mlijeko! Po prvi put, poslije više od desetljeća, Dream Works Animation predstavlja novu avanturu iz SHREK univerzuma. Odvažni odmetnik, Mačak u čizmama otkrit će da su njegova strast prema opasnosti i zanemarivanje bezbjednosti došli po svoje. Mačak je iskoristio osam od devet života, ali usput se zabrojao. Vraćanje života odvest će ga u njegovu najveću potragu ikada. Antonio Banderas, svojim glasom ponovo je oživio Mačka u čizmama u njegovom epskom pohodu u Crnu šumu kako bi pronašao mitsku Zvijezdu želja i vratio svoje izgubljene živote. Ali, kako mu je ostao samo jedan život, Mačak će morati da se ponizi i zatraži pomoć svoje bivše partnerice i neprijateljice Kiti kojoj je glas pozajmila Salma Hayek. U svom pohodu, Mačku i Kiti će, uprkos njihovom mišljenju, pomoći Pero, brbljiv i izuzetno veseo džukac. Zajedno, naš trio morat će da bude uvijek korak ispred Zlatokose, krimi familije Tri medvjeda, “Velikog” Jacka Hornera i zastrašujućeg lovca na glave Velikog Zlog Vuka. Lik Mačka u čizmama prvi put se pojavio 2004. godine u filmu Shrek 2, koji je bio nominiran za Oskara. Istog trenutka postao je globalna senzacija. Kasnije, Mačak se pojavljivao u još dva nastavka priče o Shreku, kao i u svom filmu i brojnim animiranim filmovima i TV serijama koje je stvorio Dream Works Animation. Filmovi o Shreku i Mačku u čizmama zajedno su zaradili više od 3.5 milijardi dolara širom svijeta.

 • 28.12.2022., SRIJEDA U 19 SATI

 • Žena kralj (The Woman King)

Akcija; Uloge: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim, Hero Fiennes Tiffin, John Boyega

Žena kralj je izvanredna priča o Agojie, ženskoj vojnoj jedinici ratnica koje su štitile afričko Kraljevstvo Dahomey početkom 19. st. vještinama i neustrašivošću kakve svijet nikada do tada nije vidio. Inspirirano istinitim događajima, Žena kralj prati emotivno epsko putovanje zapovjednice Nanisce (dobitnica nagrade Oscar Viola Davis) kako obučava sljedeću generaciju ratnica i priprema ih za bitku protiv neprijatelja koji je odlučio uništiti njihov način života. Za neke stvari vrijedi se boriti…

 • 29.12.2022., ČETVRTAK U 17 SATI

 • Čudesan svijet (Strange World)

Akcija; Uloge/Glasovi: Klara Fiolić, Ana Begić Tahiri, Franjo Dijak, Filip Šovagović, Tin Medvešek, Iva Mihalić, Dino Jelušić, Dario Marčac

Čudesan svijet je epska akcijska pustolovina o putovanju u potpuno nov i čudnovat svijet. Originalna obiteljska akcijska avantura studija Walt Disney Animation predstavlja legendarnu obitelj istraživača koja pokušava ploviti neistraženom, tajanstvenom zemljom zajedno sa šarolikom ekipom koja uključuje nestašnu mrlju, tronožnog psa i mnoštvo proždrljivih stvorenja.

 • 29.12.2022., ČETVRTAK U 19 SATI

 • Vjenčanje za umrijeti (Shotgun Wedding)

Romantična komedija; Uloge: Jennifer Lopez, Josh Duhamel, Jennifer Coolidge, D’Arcy Carden

“Dok nas smrt ne rastavi” poprima potpuno novo značenje u ovoj urnebesnoj avanturi punoj adrenalina. Darcy (Jennifer Lopez) i Tom (Josh Duhamel) okupljaju svoje ljupke, ali vrlo tvrdoglave obitelji za vjenčanje na udaljenoj destinaciji. Odnosi među njima nisu baš sjajni. I ako to nije bila dovoljna prijetnja slavlju, iznenada se svi zajedno nađu u životnoj opasnosti kada je cijela ekipa s vjenčanja uzeta za taoce. Darcy i Tom moraju spasiti svoje voljene – ako se prije toga međusobno ne poubijaju…

 • 30.12.2022., PETAK U 17 SATI

 • Grinch (The Grinch)

Animirani, komedija, obiteljski; Uloge/Glasovi: Krešimir Mikić, Vanna Senjak, Janko Volarić Popović, Dijana Vidušin, Noa Zelenko, Ervin Baučić, Ksenija Marinković

Nakon punih 18 godina, omiljeno zeleno gunđalo vraća se na velike ekrane i to ovog puta u animiranom obliku. Još zeleniji i još mrzovoljniji, odlučan je u namjeri da upropasti Božić u selu Whoville: “Danas ćemo raditi zločeste stvari, *i* radit ćemo ih sa stilom!”. Illumination i Universal Pictures predstavljaju The Grinch, novu animiranu obiteljsku komediju temeljenu na obožavanom blagdanskom filmskom klasiku Dr. Seussa. Svima dobro poznato, cinično zeleno gunđalo odlučno je u namjeri da upropasti blagdane u selu Whoville, no, umjesto da on ukrade Božić kao što smjera, velikodušnost i bladganski duh mlade djevojčice preoteti će njegovo srce i možda čak spriječiti njegove zle namjere.

 • 30.12.2022., PETAK U 19 SATI

 • Nasljedstvo (The Estate)

Komedija; Uloge: Toni Collette, Anna Faris, Kathleen Turner, David Duchovny, Ron Livingston, Rosemarie DeWitt

Film prati sestre Macey (Colette) i Savannu (Faris), koje da bi spasile vlastiti posao od propasti, nastoje udobrovoljiti svoju umiruću tetku (Turner) da im ostavi nasljedstvo nakon njene smrti. No, njihova tetka je sve samo ne laka osoba, a i nisu se jedine sjetile toga, jer pojavljuje se šira obitelj kojoj je nasljedstvo zapelo za oko i neće ga se odreći bez borbe. Glumačka postava filma je doista impresivna, a predvode ju nominirana za Oscara Toni Collette (The Sixth Sense, Knives Out, Hereditary), Anna Farris (franšiza Scary Movie, The House Bunny, Overboard), nominirana za Oscara Kathleen Turner (Peggy Sue Got Married, Romancing the Stone, The Jewel of the Nile), nominiran za 4 Emmyja David Duchovny (X-Files, Evolution, Californication), Rosemarie DeWitt (La La Land, Poltergeist, The Professor) i Ron Livingston (Office Space, The Conjuring, Band of Brothers).

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • DO 12.01.2023., GODIŠNJA IZLOŽBA LIKOVNE UDRUGE DONJEG MEĐIMURJA PRELOG

Već nekoliko godina članovi Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog donose presjek stvaralaštva kroz godinu koji prikazuju široj javnosti putem izložbe koja se održava krajem godine u Muzeju Grada Preloga. Suradnja Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog i Muzeja Croata insulanus Grada Preloga započela je osnivanjem Muzeja te organizacijom godišnje izložbe članova Udruge i manifestacijama kroz godinu koje uključuju vrijedne članove Udruge.

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog tzv. LUDM-a djeluje nešto više od 30 godina, a okuplja autore s područja donjeg i gornjeg Međimurja. Članovi LUDM-e su samostalni umjetnici, likovni pedagozi, a ponajviše autori koji se bave likovnom umjetnošću kroz amaterski rad. LUDM-a je usko vezana uz Prelog, kao mjestu osnivanja i sjedišta, a također prva kolektivna izložba skupine slikara održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture u Prelogu. Na godišnjoj izložbi svoja djela predstavlja petnaestak aktivnih članova i članica Udruge.

Na ovogodišnjoj izložbi sudjeluju: Franjo Ružman, Đurđica Gudlin, Stanko Padarić, Franjo Mustač, Mirjana Varga, Mirjana Klobučarić, Zvonimir Dolenec, Damir Šalari, Nada Gorupić, Miljenko Kranjčec, Pavao Ružman, Vera Lipović, Stjepan Kerovec, Stjepan Šarić i Aleksandar Habuš.

 • DO 12.01.2023., IZLOŽBA SNJEŽANE POKOS VUJEC

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može se do 12. siječnja 2023. godine, razgledati samostalna izložba keramike Snježane Pokos-Vujec pod nazivom „Membrane“, kojom će autorica predstaviti presjek recentnog stvaralaštva. Snježana Pokos-Vujec keramikom se bavi od 2003. godine, sudjelovala je na 2 samostalne izložbe i 30 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada od kojih ističe nagradu za najbolji skupni projekt Ulupuh-a u 2018. godini za projekt Mare Modul, nagradu za najbolju grupnu izložbu Ulupuh-a u 2019. godini za “Keramički laboratorij – Magični botanički vrt”, te počasnu nagradu na 2nd Intertational Macsabal ( bowl ) Competition na Hacettepe university u Ankari, Turska. Članica je HZSU-a i ULUPUH-a, te predsjednica Ulupuh-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo. Izrađuje skulpture i uporabne predmete od keramike i porculana, u formi litofanije – tanke reljefno obrađene porculanske ploče što tvori sliku kad je obasjana pozadinskim svjetlom. Bijela, katkad bojena, šamotirana glina, glavno izražajno sredstvo pod vještim Snježaninim prstima dobiva nove likovne vrijednosti, postiže harmonični balans s nježnom porculanskom površinom, spretno kombinirajući minimalizam i organičku skulpturu. Tema „membrane“ je izazov kojim umjetnica propituje odnose i utjecaje vanjskog na unutarnji svijet i obratno; granicu između društvenog i osobnog kao univerzalni izazov za umjetnika i njegovo stvaralaštvo. Predgovor za izložbu napisala je Elizabeta Wagner.

DOGAĐANJA

 • 31.12.2022., DOČEK NOVE GODINE

Već tradicionalno građani Grada Preloga i njihovi gosti, u Novu će 2023. godinu ući zajedničkim dočekom na Trgu slobode ispred Doma kulture u Prelogu. Za dobru feštu pobrinut će se Zodiac Band, a uz šampanjac i čestitke gradonačelnika Ljubomira Kolareka, čeka nas i tradicionalni vatromet te kuhano vino za zagrijavanje.

 • 6.1.2023., PETAK U 17 SATI, KONCERT PUHAČKOG ORKESTRA

Na tradicionalni Božićno novogodišnji koncert, poziva Puhački orkestar Grada Preloga. Koncert će se održati u Domu kulture Grada Preloga, na blagdan Sveta tri kralja, u petak 6. siječnja, s početkom u 17 sati. Puhački orkestar Grada Preloga osnovan je inicijativom čelnih ljudi i promicatelja kulture Grada Preloga i s prvim probama, pod vodstvom prof. Igora Hrusteka, krenuo u ožujku 2013. godine. Udruga Puhački orkestar Grada Preloga registrirana je u siječnju 2014. godine, a danas okuplja 40 članova. U zapisima o hrvatskoj tradicijskoj glazbi ističe se kako se među izvođačima usmjerenim na javnu folklornu izvedbu u Međimurju početkom 20. stoljeća ističu i puhački orkestri koje isprva osnivaju dobrovoljna vatrogasna društva, kao što je slučaj bio i u Prelogu 1905. godine. Gošće koncerta Puhačkog orkestra Grada Preloga biti će članice Ženske vokalne skupine Pučpuljike iz Čakovca.

 • 7.1.2023., SUBOTA, HUMANITARNI TURNIR „PRILOČKE SKAKAONICE“

Četvrto po redu izdanje „Priločkih skakaonica“, malonogometnog humanitarnog turnira, na rasporedu u subotu, 7. siječnja, u organizaciji Grada Preloga i Zajednice sportskih udruga Grada Preloga. Pobjednik prvog izdanja, bila je ekipa DG Sporta, pobjednik drugog izdanja turnira Caffe bar Eden, a trećeg prošlogodišnjeg Caffe bar Kapljica. Na turniru će se ogledati ekipe kafića, ugostiteljskih objekata s područja Grada Preloga. Pravo nastupa imaju svi stanovnici Preloga, bili oni registrirani ili neregistrirani igrači te oni igrači koji su registrirani u klubovima Grada Preloga. Nakon razigravanja po skupinama, igrat će se polufinalne i finalne utakmice. Dođite, u subotu 7. siječnja, u dvoranu DG Sporta i pogledajte najbolje što nudi nogometni Prelog. Svaka od ekipa plaćanjem kotizacije uključit će se u humanitarnu akciju, a svaki posjetitelj moći će dati svoj dobrovoljni prilog. Prijave i informacije na mail: info@prelog.hr ili 0995284761.

 • 7.1.2022., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA

Početkom mjeseca prosinca, kreće jedno od omiljenih trkačkih natjecanja u našem kraju, 11. po redu Polarna liga Prelog, u organizaciji Biciklističkog kluba Prelog. Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa. Organizator zadržava pravo promjene podloge trčanja prema trenutnim vremenskim prilikama, tj. neprilikama.

START I CILJ: Prelog, kod mostića na nasip akumulacijskog jezera HE Dubrava; preko puta DG Sporta.

DATUMI ODRŽAVANJA: 9 zimskih SUBOTA u prosincu 2022, siječnju i veljači 2023.

04. kolo – 07.01.2023.

05. kolo – 14.01.2023.

06. kolo – 21.01.2023.

07. kolo – 28.01.2023.

08. kolo – 04.02.2023.

09. kolo – 11.02.2023.

10. kolo – 18.02.2023. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

(Željko Sokač)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja