Međimurje Press
Grad Prelog

Prelog, uključi se u sunce! – Saznajte sve što vas zanima o solarnoj energiji za kućanstva

Dana, 12.svibnja, 2022. – Grad Prelog, Međimurska energetska agencija MENEA, Energetska udruga građana “Zeleni Prelog” i Zelena energetska zadruga (ZEZ) pokreću kampanju “Prelog, uključi se u sunce!” kojom će stanovnicima Preloga omogućiti informiranje i stručno savjetovanje o solarnim elektranama i solarnoj energiji za kućanstva.

Ove prilike bit će dostupne u informativnom “Sunčanom dnevnom boravku” 17. i 18. svibnja 2022. te predavanju “Kako do vlastite solarne elektrane” 25. svibnja 2022. Kroz ovu kampanju Grad Prelog ujedno ispituje interes građana za ulaganjem u solarne elektrane za kućanstvo, a s ciljem kreiranja lokalnih mjera kojima će im olakšati taj proces. Svi zainteresirani građani pozvani su ispuniti prijavni obrazac za sudjelovanje u aktivnostima kampanje putem ove poveznice: https://bit.ly/SolariPrelog

“Grad Prelog oduvijek je otvoren za inicijative koje donose boljitak života naših sugrađana. Siguran sam da će i ova inicijativa pobuditi njihovo zanimanje. Biti će zanimljivo sigurno za sve one koji žele smanjiti troškove života, a vezano uz gotovo svakodnevni rast cijena energenata. Siguran sam da će ovdje svoj interes pokazati i naši gospodarstvenici, a u ovu priču i mi smo krenuli s našim Dječjim vrtićem Fijolica te će to, ja se nadam, biti tek prva u nizu javnih ustanova i objekata koji će koristiti ovu vrstu energije”, ističe gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek. Uslijed krize u energetskom sektoru, interes za smanjenjem ovisnosti u uvozu energenata sve je veći. Kao čisti, obnovljivi izvor energije dostupan u svakom dijelu Hrvatske, solarna energija pruža priliku za energetsku neovisnost i otpornost, ali i za održiv razvoj hrvatskih gradova te uštede u kućnim budžetima građana. Ulaganje u kućnu solarnu elektranu trenutno je jedno od boljih mogućih ulaganja, koje na primjeru elektrane od 4 do 5 kW donosi godišnji prinos od 8 do 12%.

Za sve o korištenju solarne energije, administrativnom i tehničkom procesu realizacije vlastite solarne elektrane, ali i prilikama za sufinanciranja i dodatno smanjenje razdoblja povrata ulaganja, u sklopu kampanje “Prelog, uključi se u sunce!” stanovnicima Preloga na raspolaganju će biti stručni tim Zelene energetske zadruge. Zadruga je voditelj servisa Na sunčanoj strani kroz koji građanima iz cijele Hrvatske svakodnevno pruža savjetodavnu, administrativnu i tehničku podršku u donošenju odluke o ulaganju te procesu realizacije solarne elektrane za kućanstvo.

“Interes za ulaganjem u solarnu energiju u Hrvatskoj sve više raste, no brojni građani trebaju podršku u razumijevanju procesa realizacije solarne elektrane na vlastitom krovu. Tu dolazi u pomoć Zelena energetska zadruga sa servisom Na sunčanoj strani! Posebno nam je drago da u tome možemo podržati i Grad Prelog, jer smatramo da gradovi, odnosno lokalne zajednice, mogu i trebaju biti predvodnici tranzicije na obnovljive izvore energije.” izjavila je Melani Furlan, voditeljica servisa Na sunčanoj strani iz Zelene energetske zadruge.

Svi zainteresirani Priločanci pozvani su iskoristiti priliku za informiranje i stručno savjetovanje s predstavnicima Zelene energetske zadruge u sljedećim terminima:

Informativni “Sunčani dnevni boravak”, 17. svibnja 2022. od 9 do 13 sati na gradskoj tržnici u Prelogu (Glavna 29, Prelog)
Informativni “Sunčani dnevni boravak” 18. svibnja 2022. od 13 do 19 sati na trgu ispred Doma kulture (Trg Slobode 1, Prelog)
Predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane” 25. svibnja 2022. u 19,00 sati u prostoru multimedijske dvorane Muzeja Croata Insulanus (Glavna 33, Prelog 2.kat)

Prijavni obrazac za sudjelovanje u aktivnostima kampanje “Prelog, uključi se u sunce”: https://bit.ly/SolariPrelog

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja