Prelogu četiri milijuna kuna za gradnju ulice

MEĐIMURSKIM GRADOVIMA I OPĆINAMA UKUPNO TRANSFERIRANO 28.597.934,07 KUNA

U četvrtak 8. veljače 2018. godine, načelnici i gradonačelnici 212 jedinica lokalne samouprave u Zagrebu su potpisali Ugovore kojima će se sa 647.021.632,44 milijuna kuna kroz Program ruralnog razvoja RH financirati projekti izgradnje i obnove lokalnih cesta, kolnika, oborinske odvodnje, javne rasvjete te prometne signalizacije. Sredstva odlaze u 20 županija, a namijenjena su gradnji novih, odnosno rekonstrukciji postojećih nerazvrstanih cesta u naseljima s najviše 5.000 stanovnika. Intenzitet javne potpore po projektu iznosi do 100% ukupnih prihvatljivih troškova.

Među svima njima našao se i Grad Prelog. Grad Prelog krajem 2017. godine primio je Odluku o prihvatljivosti za korisnike koji su se javili na prvi natječaj za provedbu Mjere M7, Operacije 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020. Među prihvaćenim projektima je projekt Grada Preloga, „Rekonstrukcija prometnice Industrijske zone Istok UK5 sa spojem do šljunčare Eurobeton“. Projekt će se financirati u stopostotnom iznosu, a odobreni iznos je 4.198.008,75 kuna. Ukupna dužina prometnice je 1437 metara, a od toga će se urediti 953,41 metara i to na način da se asfaltira prometnica, izvedu pješačko biciklističke staze obostrano te da se izvede odvodnja oborinskih voda cijele dionice. Realizacijom ovog projekta omogućit će se kvalitetnije i prihvatljivije za okoliš korištenje nerazvrstane ceste, a njezinim konačnim uređenjem sa pješačko biciklističkom stazom omogućiti će se korištenje većem broju građana i to od male djece do starijih osoba. Rekonstrukcija nerazvrstane ceste omogućit će dugoročno odvijanje aktivnosti i jačanje kvalitete života za djelatnike Industrijske zone Istok, ali i građane Grada Preloga. Usmjeravanje prometa iz Industrijske zone Istok na navedenu nerazvrstanu cestu predstavlja rasterećenje državne ceste D20, lokalnih prometnica i istovremeno usmjeravanje na prometnicu, lokalnu cestu koja predstavlja južnu obilaznicu Grada Preloga.

Ugovore je s predstavnicima jedinica lokalne samouprave potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić. Potpisivanju ugovora također su prisustvovali ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ugovor je ispred Grada Preloga potpisao gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek. Iz Međimurske županije Ugovore su potpisale općine Nedelišće, Kotoriba, Sveta Marija, Selnica, Gornji Mihaljevec, Donja Dubrava i gradovi Mursko Središće, Prelog i Čakovec.

Ukupno 9 projekata, u ukupnom iznosu od 28.597.934,07 kuna. Zbog iznimnog interesa korisnika i velikog broja zaprimljenih kvalitetnih projekata u okviru ove operacije donesena je odluka o povećanju raspoloživih sredstava za prijave pristigle na 1. natječaj. Navedenom odlukom povećala su se raspoloživa sredstva potpore sa 173 milijuna kuna na 696 milijuna kuna čime je čitav niz visokokvalitetnih projekata dobio mogućnost za financiranje. Korisnici – jedinice lokalne samouprave kroz ovu mjeru će poboljšati infrastrukturu na svom području što je vrlo bitno za razvoj manjih naselja.

(Željko Švenda)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*