medjimurjepress@gmail.com

Preloška događanja do 1.svibnja 2019.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 27. i 28.4.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Gospodin Link u potrazi za skrivenim gradom (Missing Link)

Animacija, avantura; Uloge/Glasovi: Amar Bukvić, Krešimir Mikić, Iskra Jirsak, Aleksandar Cvjetković, Filip Juričić

Upoznajte gospodina Linka: 2,4 metara visok, 286 kilograma težak i pokriven krznom. Ali ne dopustite da vas izgled zavara … on je zabavan, sladak i predivno doslovan, što ga čini neodoljivim u obiteljskoj avanturi studija Laika, autorima koji stoje iza animiranog filma Kubo i čarobni mač. Umoran od usamljeničkog života na pacifičkom sjeverozapadu, Gospodin Link angažira neustrašivog istraživača Sir Lionela Frosta da ga odvede na putovanje kako bi pronašao svoje davno izgubljene rođake u bajkovitoj dolini Shangri-La. Zajedno s avanturisticom Adelinom Fortnight, ovaj neustrašivi trojac istraživača naići će na mnogobrojne opasnosti i prepreke tijekom putovanja na drugi kraj svijeta. Kroz sve, ovaj će trojac shvatiti da ponekad možeš pronaći obitelj na mjestima na kojima bi se najmanje nadao.

  • 27. i 28.4.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Osvetnici: Završnica (Avengers: Endgame)

Akcija, avanturistički, SF; Uloge: Brie Larson, Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., Josh Brolin, Chris Hemsworth, Chris Evans, Tom Holland, Elizabeth Olsen, Paul Rudd

Nakon razornih događaja u filmu Osvetnici: Rat beskonačnosti (2018.), svemir je u ruševinama. Uz pomoć preostalih saveznika, Osvetnici se ponovno okupljaju kako bi poništili Thanosove postupke i vratili red u svemir.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 25.4.2019., PREDAVANJE: „KAD HRANA BOLI – OD SUMNJE DO DIJAGNOZE“

U Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, održat će se, u četvrtak 25. travnja, predavanje pod nazivom „Kad hrana boli – od sumnje do dijagnoze“. Predavanje će započeti u 18,00 sati, a organizira ga Udruga oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske. Dr. Igor Šegović govoriti će o celijakiji, kroničnoj, autoimunoj i neizlječivoj bolesti te bolestima povezanih s celijakijom. Također će govoriti o postupku koji se provodi od sumnje do postavljanja dijagnoze. Diana Gluhak Spajić, magistra nutricionizma, će govoriti kako provoditi striktnu bezglutensku prehranu, koja je jedini lijek za oboljele od celijakije, koje namirnice birati te kako je nutritivno izbalansirati. Također će govoriti  kako spriječiti kontaminaciju hrane glutenom. Predstaviti će se proizvodi bez glutena “Bez glutena.hr”. Nakon predavanja, uslijedit će degustacija domaćih bezglutenskih delicija.

  • 26.4. DO 26.5.2019., IZLOŽBA „ŽENE U NAIVI“ U MUZEJU CROATA INSULANUS

U sklopu otvorenja Sajma cvijeća, u petak 26. travnja, otvorit će se izložba „Žene u naivi”. Izložba „Žene u naivi“ svojevrsni je hommage svim ženama – umjetnicama kao zahvala za njihovu odvažnost i borbenost. Naivne umjetnice i nekada i danas, aktivnim sudjelovanjem na umjetničkoj sceni, kao žene, neumorno i nesvjesno pomiču granice i ruše barijere. Ove mirne i povučene autorice kroz radove progovaraju o svojoj snazi i strasti za životom. Biti žena i još k tome umjetnica često nije nimalo lagan ni zahvalan zadatak, pogotovo ako stasate u ruralnoj sredini do koje odjeci emancipacije stižu malo kasnije. One koje su se odlučile na taj pothvat zapravo nisu imale izbora – umjetnost im se kroz društvene okolnosti jednostavno „nametnula“, pružila prostor i vrijeme koje je bilo samo njihovo, prostor za izražavanje onoga što su radile, o čemu su promišljale, što ih je tištilo, o čemu se nije govorilo. Ako je život slikarica bio zahtjevan, onaj kiparica bio je kudikamo izazovniji i naporniji. Unatoč tome, nekolicina jakih žena odlučila se uhvatiti u koštac s ovim nepredvidivim i često svojeglavim materijalom.

Izložba je podsjetnik na izložbe žena s početka djelovanja Galerije navine umjetnosti u Hlebinama, u 1970-im i 1980-im godinama kada se stvaralaštvo žena kontinuirano promatralo, kritički sagledavalo, promišljalo i vrednovalo. Ovom izložbom predstavlja se izbor iz ženskog stvaralaštva sačuvan u Zbirci naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, od 1960-ih godina do danas u radovima: Đurđice Balog, Dragice Belković, Ane Bocak, Snježane Božić, Kate Dolenec, Vilme Dorešić, Mire Franješević, Nade Hegedušić – Janković, Katarine Henc, Marije Imbriovčan, Dragice Lončarić, Ane Matine, Ljubice Matulec, Bare Mustafe, Katarine Parađ – Vojković, Nade Pakasin – Petrić, Tereze Posavec – Dolenec, Mare Puškarić – Petras, Nevenke Rehorović, Nade Švegović – Budaj, Ljerke Tropšek, Kate Vizvari, Zlate Volarič, Biserke Zlatar – Milinković. Izložba je realizirana u suradnji s Muzejom grada Koprivnice, autorica izložbe je Helena Kušenić. Ova posebna i nesvakidašnja izložba izložena je u ožujku 2018. u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, povodom 50. godina djelovanja Galerije. Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga traje do 26. svibnja 2019.

DOGAĐANJA

  • 26.4. DO 28.4.2019., PETAK, SUBOTA, NEDJELJA, 20. SAJAM CVIJEĆA

Turistička zajednica Grada Preloga i ove je godine organizator tradicionalnog 20. Sajma cvijeća u Prelogu. Sajam cvijeća će se održati 26. – 28. travnja 2019. godine. Dvadeseti je rođendan manifestacije, kojom je Prelog postao prepoznatljiv u cijeloj Međimurskoj županiji, i šire. Niz je izlagača prisutan na Sajmu cvijeća kroz svih dvadeset godina te im ovom prilikom Turistička zajednica Grada Preloga posebno zahvaljuje na svih dvadeset godina vjernosti Sajmu cvijeća. Želja je obilježiti dvadesetu godišnjicu na poseban način, bogatim i ispunjenim izlagačkim prostorom i bogatim kulturno – zabavnim programom. Cilj Sajma cvijeća je potaknuti ljude i animirati ih na uređenje svojih okućnica i balkona, dvorišta, vrtića i škola. Cilj je također stvoriti kulturu uređenja mjesta, privući što više posjetitelja te pružiti zanimljiv popratni zabavni program. Sajam traje tri dana kroz koja se isprepliće bogat kulturno – umjetnički program, etno program i običaji, gostujuće kulturne udruge i glazbeni izvođači. Na pozornici Sajma cvijeća izmijenit će se i ove godine mališani iz dječjih vrtića, brojne udruge s područja Grada Preloga te brojni glazbeni gosti. Sajam cvijeća je i ove godine dio obilježavanja Dana Međimurske županije.

Program Sajma cvijeća:

26. travnja (petak) – 17.00 sati

Dječji vrtić „Vesela loptica“

Dječji vrtić „Fijolica“

Pjevački zbor Srednje škole Prelog

Pjevački zbor Grada Preloga

Kulturna udruga Seljačka sloga Prelog

Izložba „Žene u naivi“, Muzej Croata insulanus

27. travnja (subota) – 16.00 sati

Etno grupa „Komedija“ – prijepodnevni sati

Tamburaški sastav Kumovi

KUD „Sveta Ana – Vučjak“, Karlovac

Tamburaški sastav Kumovi

28. travnja (nedjelja) – 16.00 sati

Tamburaški sastav Cure iz centra

Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog

Mažoretkinje Grada Preloga

Udruga „Kalinka“

Puhački orkestar Grada Preloga

Tamburaški sastav Cure iz centra

  • 1.5.2019., SRIJEDA U 9 SATI, PRVOMAJSKA BICIKLIJADA

I ove godine Grad Prelog i Turistička zajednica Grada Preloga pozivaju na Prvomajsku biciklijadu. Ove je godine Biciklijada dio projekta Happy Bike. Happy Bike je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri u ovom projektu su gradovi Letenye, Prelog, Ludbreg, te Županijska uprava za ceste Varaždin. Biciklijada prolazi gotovo svim naseljima Preloga, nije natjecateljskog karaktera i lijepa je prilika za pravo obiteljsko druženje.

Prvomajska biciklijada Grada Preloga okuplja bicikliste rekreativce, ljubitelje vožnje, kao i obitelji s djecom. Start Prvomajske biciklijade je u centru Preloga, točno u 9 sati, ispred župne crkve, a cilj i druženje na prostoru Sportsko rekreacione zone Marina u Prelogu. Na cilju se za sve sudionike manifestacije sprema osvježenje i okrijepa te zabavni dio gdje će sve posjetitelje zabavljati popularni Oaza band. Dođite i pridružite se, razgibajte se, razveselite, budite u dobrom društvu i na ovogodišnjoj Prvomajskoj biciklijadi Turističke zajednice Grada Preloga.

(ž.s.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*