Međimurje Press
Grad Prelog

Preloška događanja do 21. studenog

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 17. I 18.11.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

 • Leo Da Vinci: Misija Mona Lisa (Leo Da Vinci: Mission Mona Lisa)

Animirani, pustolovni; Uloge/Glasovi: Zoran Pribičević, Tihana Fraculj, Dragan Peka, Sandra Hrenar

Život u gradu Vinciju prolazi mirno: mladi Leo da Vinci radi na novim izumima uz pomoć prijatelja Lorenza dok ih njegova simpatija Lisa promatra i podruguje im se. Jednog dana Lisinu kuću zahvati iznenadni požar te obitelj više ne može plaćati dugove. Da bi spasili Lisu od neželjene udaje za plemića, ekipa se upusti u avanturu pronalaženja blaga i sukoba s piratima uz pomoć Leovih genijalnih izuma.

 • 17. I 18.11.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

 • Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela (Fantastic Beasts: The Crimes of Gridelwald)

Avantura, fantazija, obiteljski; Uloge: Eddie Redmayne, Johnny Depp, Jude Law, Zoë Kravitz, Alison Sudol

Nakon što su nas 2016. godine oduševili filmom Čudesne zvijeri i gdje ih naći, slavna autorica Harry Potter serijala, J.K. Rowling, i studio Warner Bros. pripremili su novu poslasticu za sve ljubitelje svijeta čarobnjaka. U novom nastavku Čudesnih zvijeri, pratimo Newta Scamandera i Albusa Dumbledorea u nastojanjima da stanu na kraj mračnom čarobnjaku Gellertu Grindelwaldu. U knjizi Harry Potter i darovi smrti čitatelji su mogli saznati da su Albus i Gellert nekoć bili vrlo bliski, prije no što su postali najgori neprijatelji. Radnja ovog nastavka je puno dinamičnija. A uz sjajan scenarij i režiju, ono što dodatno pojačava doživljaj filma je kostimografija i scenografija. Osjećaj magije je gotovo stvaran. Odlična ekipa koja stoji iza filma naslućuje kako je drugi nastavak Čudesnih zvjeri prava filmska poslastica koja se nikako ne smije propustiti.

DOGAĐANJA

 • 14.11. DO 16.11.2018. PROJEKT „PRILOČKI VELIKANI“ KNJIŽEVNOG KRUGA PRELOG

Budućnost jednog mjesta, jednog naroda svoje početke ima u pisanoj riječi koju su stvarali pojedinici. Književni krug Prelog okuplja upravo takve pojedince, koji svojim pisanim stvaralaštvom nastoje otrgnuti od zaborava ne samo događaje već i riječi kojih danas više nema. Svatko na svoja način. Neki pjesništvom, neki prozom, neki dramskim pismom. Svoje misli i promišljanja stavljaju na papir. Prije njih i prije samog osnutka Udruge postojali su neki drugi čija imena ne smijemo zaboraviti jer su obilježili vrijeme u kojem su živjeli, ali i svojim djelovanjem izašli izvan  granica Preloga i Međimurja.

U znak zahvalnosti i na podsjećanje budućim naraštajima na Župnoj crkvi Sv. Jakoba postavljena je spomen ploča znamenitim hrvatima priločke župe. Jedan od njih, Kalman Mesarić, dobio je svoje Dane u sklopu projekta Dani Kalmana Mesarića koji provodi Kazališna scena Kalmana Mesairća. Književni krug Prelog će kroz projekt Priločki velikani nastojati obilježiti i prisjetiti se ostalih čija se imena nalaze na toj ploči. Kroz književne večeri, tematska predavanja, edukacije nastojati će se upoznati sugrađane sa ljudima koji su zaslužni za povijest ovoga grada. Ovim projektom Književni krug Prelog želi dati priliku živim ljudima da predstave svoje stvaralaštvo, ali i obilježiti i sjetiti se značajnih imena iz prošlosti.

Ove prve godine obilježit će se 150. obljetnica smrti župnika Stefana Fokya (1789.-1868.), jednog od najaktivnijih župnika u cjelokupnoj povijesti priločke župe. Popravljao je i oslikavao crkve u Prelogu i Cirkovljanu, gradio oltare, a uz to sagradio je i kapelicu Sv. Stjepana na priločkom groblju. Ostalo je, međutim, dugo nepoznato da je Stefan Foky bio i pisac. Godine 1854., u doba kada je Međimurje bilo u sastavu Hrvatske, Foky je u Zagrebu , tiskom Franje Župana, objavio pozamašnu knjigu pod naslovom Prodečtva na vse svetke celoga leta skup složene vu horvatskom jeziku, na svetlost vam dana po Štefanu Foky. Književna večer povodom 150. obljetnice smrti Stefana Fokya održat će se u srijedu 14. studenog, s početkom u 19 sati.

Najstariji član Književnog kruga Prelog, Franjo Žeželj Mustak, u sklopu ovog projekta imati će svoju prvu promociju knjige Moja nostalgija. Iako je većinom poznat kao slikar, kroz godine stvaralaštva nastali su i brojni pisani radovi, koje je do sada objavljivao u Zborniku radova članova Književnog kruga Prelog. Promocija knjige Franje Žeželja Mustaka, održat će se, u četvrtak 15. studenog, s početkom u 18 sati.

Isto tako obilježit će se 20. obljetnica smrti pjesnika Miroslava Milinovića (1932. – 1998.), koji je najveći dio svog života proživio u Prelogu. Svojim se pjesničkim stvaralaštvom u potpunosti identificirao s Prelogom. Radio je kao nastavnik hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Prelog, a veliki broj njegovih učenika okušalo se u pjesništvu. Književna večer povodom 20. obljetnice smrti Miroslava Milinovića održat će se u petak 16. studenog, s početkom u 18 sati.

 • 16.11.2018. OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJE NA ŽRTVU VUKOVARU

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode. Prije dvadeset i sedam godina, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru. Tužna statistika govori da je tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u grad poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih. Iz grada je prognano i sve nesrpsko stanovništvo. Bio je to klasičan primjer etničkog čišćenja i jedan od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studeni, predstavnici Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Preloga, učenici Osnovne škole Prelog te Srednje škole Prelog obilježit će 16. studenog 2018. godine (PETAK) u 17 sati. Obilježavanje će se održati ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu. Paljenjem svijeća odat će se počast hrvatskom gradu heroju, Vukovaru te braniteljima koji su svoj život predali na oltar Domovine. Sveta misa za sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata služit će se u crkvi sv. Jakoba u Prelogu u 7,00 sati.

 • 17.11.2018., SUBOTA U 17 SATI, PREDAVANJA UDRUGE MLADIH „EFEKT“

Tijekom mjeseca studenog, Udruga mladih Efekt organizira ciklus putopisnih predavanja. Amanda Milković i Igor Horvat tako će predstaviti svoja putovanja i iskustva skupljena sa njih. Predavanje o putovanju u Indiju održala je 2. studenog Amanda Milković, a u subotu, 17. studenog, s početkom u 17 sati,  Igor Horvat predstavit će svoje putovanje biciklom po Europi. Predavanja se održavaju u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, a ulaz na predavanja je besplatan.

KNJIŽNICA I ČITAONICA KULTURE GRADA PRELOGA

 • 15.10. DO 15.11.2018., MJESEC HRVATSKE KNJIGE U KIČ PRELOG

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju i realiziraju, u suradnji s Programskim i organizacijskim odborom manifestacije, Knjižnice grada Zagreba. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Tijekom mjesec dana (15. listopada – 15. studenoga) nastoji se na državnoj, ali i na lokalnim razinama što intenzivnije govoriti o knjizi, bilo s gledišta onih koji se profesionalno bave knjigom, bilo onih koji koriste usluge knjižnica, knjižara i slično. Ideja je okupljati na različitim programima sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena kulturnoj baštini.

Ove je godine Knjižnica i čitaonica Grada Preloga pripremila raznovrstan i kvalitetan program za sve zainteresirane posjetitelje manifestacije. Tako MHK u Prelogu starta malo ranije, izložbom umjetničkih knjiga Tihane Karlović (petak 12.10.2018. u 18:00 sati) koju organizira Muzej Croata insulanus, a nastavlja se tradicionalnim Trivija kvizevima za sve generacije, besplatnom članarinom za sve prvašiće osnovnih škola s područja Grada Preloga i sajmom otpisanih knjiga stručne tematike. Za vrijeme trajanja MHK nema naplate zakasnine pa se pozivaju članovi koji nisu na vrijeme vratili svoja zaduženja da to obavezno učine sada. Knjižnica će ove godine proslaviti i svoj 115. rođendan pa će upriličiti darivanje NAJČITAČA knjižnice. KIČ će MHK začiniti i s dva odlična putopisa koje će publici predstaviti već dobro poznata lica – Davora Rostuhara i Siniše Goluba. Za najmlađe se u suradnji s DND Prelog organizira Bajkaonica i dnevne projekcije tematskih animiranih filmova, dok se posjeti knjižnici i neobična nastava, s temom kulturne baštine za školarce, odvija prema prethodnom dogovoru. U prilogu donosimo cjelokupni program manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2018.:

PREDAVANJA I PRIČAONICE

 • Bajkaonica s DND – srijeda  14.11.2018. 18:00 sati

 • Polarni san – putopisno predavanje Davora Rostuhara – petak 26.10.2018. 18:00 sati

 • Nacionalni parkovi – predavanje Siniše Goluba – srijeda 07.11.2018. 18:00 sati      

GRUPNI POSJETI I NASTAVA

 • Knjiški safari – grupni posjet predškolaca 15.10.2018. – 15.11.2018. (dogovorno)   

 • Baštinjarenje – grupni posjet učenika osnovne škole 15.10.2018. – 15.11.2018. (dogovorno)

 • Knjiška lutanja i ostali problemi – Edukativni program za učenike srednjih škola 15.10.2018. – 15.11.2018. (dogovorno)

KVIZOVI

 • Do baštine na krilima mašte  – nacionalni kviz za poticanje čitanja 15.10.2018. – 31.10.2018. (dogovorno)

 • Senior Trivia Quiz – utorak 16.10.2018. 10:00 sati   

 • Trivia Quiz Night – petak 19.10.2018. 19:00 sati      

 • Trivia Quiz Night – petak 16.11.2018. 19:00 sati     

AKCIJE POTICANJA ČITANJA

 • Vratite knjige bez brige – akcija nenaplate zakasnine 15.10.2018. – 15.11.2018.

 • Knjižnica za sve – besplatna članarina – ponedjeljak 15.10.2018. 9:30 – 19:00

 • Knjiškoteka – mali sajam knjiga iz otpisa 15.10.2018. – 15.11.2018. sati 

 • Misterij u knjižnici – akcija poticanja čitanja – utorak 23.10.2018. 9:30 – 19:00

 • Rođendanska proslava 115. rođendana KIČ Prelog i proglašenje Najčitača za 2018. godinu – četvrtak 25.10.2018. 9:30 – 19:00

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja