Međimurje Press
Grad Prelog

Preloška događanja do 29.rujna 2021.

 OD 17. DO 24.9.2021., OSMI DANI KALMANA MESARIĆA 

Osmi Dani Kalmana Mesarića donose i ove godine zanimljiv i raznovrstan program. Projekcije filmova, radionice za djecu, Pub kviz, predstavljanje članova Književnog kruga Prelog, zanimljiva predavanja i književni natječaj „Stari običaji Preloga“ dio su ovogodišnjih Dana Kalmana Mesarića. Nositelji ovog projekta su Kazališna scena Kalmana Mesarića i Dom kulture Grada Preloga, voditeljica projekta je profesorica Mirjana Hržić, a cijeli se projekt odvija pod pokroviteljstvom Grada Preloga, Međimurske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Dani Kalmana Mesarića, pokrenuti su 2014. godine, a ove godine Dani Kalmana Mesarića održat će se od 17. do 24. rujna. Kalman Mesarić jedan je od malobrojnih suvremenih pisaca iz Međimurja čiji je doprinos hrvtaskoj književnosti itekako vrijedan poštovanja i zaslužuje da se o njemu priča, da ga se čita i istražuje, ističe se u pozivu na ovogodišnja događanja. Evo kako izgleda program ovogodišnjih dana Kalmana Mesarića:

17.09.2021. – PETAK

            18:00   Dom kulture Grada Preloga

                        Rimski gladijatori – crtani film za djecu 

20.09.2021. – PONEDJELJAK

            17:00   Mala dvorana na katu Doma kulture Grada Preloga

                        Pričajmo mađarski sa Ka Mesarićem – radionica za djecu

 

21.09.2021. – UTORAK

            18:00   Multimedijalna dvorana muzeja Croata insulanus Grada Preloga

                        Pjesnik Ivan Grahovec- predstavljanje člana Književnog kruga Prelog

 

22.09.2021. – SRIJEDA

            17:30   Dvorana Srednje škole Prelog

                        Ka Mesarić – PUB Kviz

                        voditeljica prof. Željka Ivančok Varga

 

23.09.2021. – ČETVRTAK

            18:00   Multimedijalna dvorana muzeja Croata insulanus Grada Preloga

                        Estera u suvremenom svijetu

                        predavanje prof. Marijana Lazara

 

24.09.2021. – PETAK

            18:30   Osnovna škola Prelog

                        Proglašenje najboljih radova s književnog natječaja

                        Stari običaji Preloga 

  • 26.09.2021., NEDJELJA U 19 SATI, VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI 

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina. Festival Varaždinske barokne večeri od velikog je značaja za hrvatsku glazbenu baroknu baštinu budući da potiče istraživanje, izvođenje i očuvanje djela hrvatskog baroka kako do domaćih tako i od strane inozemnih izvođača koji u sklopu festivala često nastupaju zajedno. Važan dio festivala je također i znanstveni skup s tematikom iz područja kulture i glazbe na kojem sudjeluju ponajveći kulturni i glazbeni stručnjaci iz Hrvatske i Europe naglašavajući važnost očuvanja baštine. Unatrag nekoliko godina festival svake godine ima zemlju partnera. Ove je godine zemlja partner Slovenija, a program Varaždinskih baroknih večeri održava se od 17. do 29. rujna 2021. godine.  

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U nedjelju, 26. rujna, u crkvi sv. Jakoba u Prelogu, s početkom u 19 sati, nastupit će ansambl Bacchus Consort. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. Bacchus Consort osnovan je 2014. godine, a njihov repertoar sastoji se uglavnom od djela skladatelja kasne renesanse i ranog baroka. U programima ansambla predstavljena je barokna glazba iz različitih zemalja, s posebnim naglaskom na skladbe u kojima se barokna muzika kombinira s utjecajima narodne glazbe. 

Članovi ansambla: 

Judit Andrejszki, glas

Sára Bolyki, glas

György Geiger, glas

Andrea Molnár, blok-flauta

Eszter Gaál, violina

Zsófia Bréda, violina i viola da gamba

Zsolt Szabó, violina

Balázs Laczkó-Pető, udaraljke

Artúr Schallinger-Foidl, gitara, viola da gamba i umjetničko vodstvo

 

  • 26.09. DO 3.10.2021., TJEDAN ŽUPNOG CARITASA

Od 26. rujna do 3. listopada 2021. godine, održat će se 26. Tjedan župnog Caritasa, u organizaciji Župe sv. Jakoba ap.st. Prelog te župnog Caritasa. Niz zanimljivih događanja održat će se u sklopu Tjedna župnog Caritasa. Za početak, u sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 26. rujna, s početkom u 19 sati, nastupit će nastupit će ansambl Bacchus Consort. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. Caritas će organizirati posjete starijim i bolesnim župljanima, a tradicionalno će se organizirati i susret sa osamdesetogodišnjacima s područja Župe sv. Jakoba, uz svetu misu zahvalnicu za 80 godina života. U suradnji sa Gradom Prelogom i Turističkom zajednicom Grada Preloga, na Trgu Slobode ispred Doma kulture te na Trgu sv. Jakoba, u subotu, 2. listopada prijepodne, organiziraju se Dani kruha i zahvale uz sudjelovanje brojnih udruga s područja Preloga. Tjedan Caritasa završit će u nedjelju, 3. listopada, svečanom misom zahvalnicom za plodove zemlje uz Kruničarsko proštenje.

  • DO 28.9.2021., LIKOVNI NATJEČAJ „PESJANEK IZ MAŠTE“   

Evo što nam piše strašni Pesjanek:  

Dugo sam spavao u skrivenim rukavcima Drave, pokriven šašom, algama i muljem. Snivao sam snove o prošlim vremenima kada je i jedan pogled na moj lik kamenio ljude od straha, a moj urlik ledio krv u žilama. A sada me Maja, Dominika i Petra pehaju, nedaju mi mira, bude me, zovu me van među vas, da vam donesem zaboravljene priče naših starih i da vam se predstavim u novom svjetlu. 

Moja je glava velika i žuta poput tikve, ruke dugačke kao vrbine grane, prsti poput pruća, noge poput žabljih krakova, prsa su mi dlakava poput konjske grive, rep dugačak kao gušterov, a zbog majčina prokletstva imam samo jedno oko, ali njime vidim sve. Živim u Dravi i uživam u „odgoju“ zločeste djece i nestašnih djevojaka. Tko sam ja? Ja sam Pesjanek, biće iz vaše mašte, iz narodne predaje, ja sam dio nematerijalne baštine žitelja Preloga i okolice. 

Djevojke iz Knjižnice i čitaonice Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga ove su me godine uključile u obilježavanje Dana europske baštine 2021. godine, u jedinstvenu akciju nazvanu Baština za sve koja će se ove godine odvijati i u virtualnom svijetu. Odlično, osjećam se poput superzvijezde! 

Zato vas pozivam da mi do 28. rujna 2021. godine pošaljete vaše likovne uratke na temu Pesjanek iz mašte (poštom ili osobno na adresu Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, Glavna 33, 40323 Prelog). Upravo vam naslov govori sve – važna je mašta, a glavni lik sam ja. Možete me prikazati u različitim likovnim tehnikama na papiru, platnu ili u kolažu, ali pazite da format ne bude veći od A3. Uz svoj rad na posebnom listu papira napišite svoje ime, prezime, razred i školu koje pohađate, vaš mail (ako ga nemate, onda mail roditelja) i vaše godine. 

Najbolji radovi u tri kategorije bit će nagrađeni vrijednim bonovima koje možete iskoristiti u Knjižari Kvakan-Ružman (250 kn) i Trattoriji Rossa u Prelogu (100 kn). Pobjednike također očekuje vrijedna vrećica iznenađenja puna radostima iz Knjižnice i čitaonice Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga uz besplatnu godišnju članarinu! Svi će pristigli radovi biti predstavljeni u virtualnoj izložbi na stranicama Knjižnice i čitaonice Grada Preloga i koja će biti dostupna za sve virtualne posjetitelje tijekom listopada.

Kategorije: 

    Učenici 1.-4. razreda osnovne škole

    Učenici 5.-8. razreda osnovne škole

    Učenici srednjih škola 

Odazovite se mojem pozivu, pustite mašti na volju i oživite me u novom svjetlu! 

Vaš Pesjanek. 

DOM KULTURE

  • 25. i 26.9.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI
  • Divlji Spirit (Spirit Untamed)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Lucky Prescott nije upoznala svoju pokojnu majku Milagro Navarro, neustrašivu jahačicu kaskaderku iz Miradera, malog grada na Divljem zapadu. Poput svoje majke, Lucky ne mari puno za pravila i ograničenja, čime svojoj teti Cori zadaje puno briga. Lucky je odrasla u gradu na istočnoj obali pod Corinim budnim okom, ali kad pretjera s opasnim nestašlucima, Cora odluči da se presele u Miradero, gdje živi Luckyin otac Jim. Lucky u početku nije oduševljena životom u pospanom gradiću, ali to se promijeni kada upozna divljeg mustanga Spirita i sprijatelji se s jahačicama Abigail Stone i Pru Granger. Pruin otac, vlasnik staje Al Granger, najbolji je prijatelj Luckyina oca. Kada bešćutni kauboj i njegova družina odluče uhvatiti Spirita i njegovo stado kako bi ih prodali u zatočeništvo i teški rad, Lucky povede svoje nove prijateljice u veliku avanturu kako bi spasila konja koji joj je dao osjećaj slobode i svrhe te joj pomogao da otkrije vezu s majkom i meksičkim nasljeđem. Omiljena franšiza studija DreamWorks Animation započela je filmom Spirit: Stallion of Cimarron nominiranim za Oscara, a uključuje i tv seriju nagrađenu Emmyjem.

  • 25.i 26.9.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI
  • Iza rešetaka (Copshop)

Akcija, triler; Uloge: Gerard Butler, Frank Grillo, Toby Huss

Priča prati lukavog prevaranta koji bježi od plaćenog ubojice. Osmišljava shemu kako se sakriti u policijskoj postaji u malom gradu – ali kad se ubojica pojavi na stanici, nesretni policajac novak nađe se, ni kriv ni dužan, na nišanu…

(žs)

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja