Preloška događanja do 4. srpnja

DOM KULTURE – FILMSKI POGRAM

  • 30.6.2018., SUBOTA U 20 SATI

  • Voleći Pabla (Loving Pablo) +15

Biografski, drama, kriminalistički; Uloge: Javier Bardem, Penélope Cruz, Peter Sarsgaard

Voleći Pabla gangsterska je biografska drama redatelja Fernanda Leóna de Aranoae na engleskom jeziku, nastala prema memoarima Virginie Vallejo. Donosi istinitu pripovijest prepunu akcije i napetosti, tematizirajući uspon i pad kolumbijskog narko lorda, osnivača kartela Madellin – zloglasnog Pabla Escobara Gaviria. U španjolsko-bugarskoj produkciji, film slijedi standardne narativne sekvence filmova koji vjerodostojno portretiraju Escobara kao političara, čovjeka naroda, razbojnika, zatvorenika, bjegunca i na koncu čovjeka u bjegu pred vlastitim smaknućem. Donosi nam autentično prepričan djelić tamne strane svjetske povijesti s fokusom na njegov buran odnos i ljubavništvo s ambicioznom novinarkom Virginiom Vallejo. U glavnim ulogama gledamo supružnike Javiera Bardema i Penelope Cruz, čija se kemija pokazala kao dobitna kombinacija na filmskom platnu još davne 1999. u filmu Jamón Jamón te 2008. u uspješnici Vicky Christina Barcelona.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOG

  • IZLOŽBA „RIMSKIM PUTEVIMA KROZ DONJE MEĐIMURJE”

U Muzeju Croata insulanus Grada Prelog možete do 6. srpnja pogledati izložbu „Rimskim putevima kroz Donje Međimurje“. Rimsko osvajanje i boravak Rimljana u provinciji Panoniji u koju je bilo uključeno i Međimurje ostavilo je značajne tragove materijalne i duhovne kulture. Stoga, će se na izložbi predstaviti arheološki predmeti pronađeni na lokalitetima u Donjem Međimurju te trajno pohranjeni u Muzeju Međimurja Čakovec. Rimski novčići, posuđe, sjekire, građevni materijal, brončani kipić vode nas u daleku prošlost Rimskog Carstva.

  • LJETNE RADIONICE U MUZEJU CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

Zanimljiv program priprema Muzej Croata insulanus Grada Preloga za ovo ljeto. Ljetne radionice u Muzeju će se održavati četvrtkom u 10 sati, prema sljedećem rasporedu:

5.7.2018.

Rimski nalazi

12.7.2018.

Selfie na meksički način

19.7.2018.

Kad plastična boca postane umjetničko djelo

2.8.2018.

Maketa

9.8.2018.

(Živi) čovječe ne ljuti se

Prijave za radionice su obavezne, a prijaviti se možete pozivom na broj telefona 040/645-404, zatim prijavu možete poslati na mail adresu muzej@prelog.hr, a možete posjetiti i facebook stranicu Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, https://www.facebook.com/muzejgradapreloga/. Preporučena dob za sudjelovanje na radionicama jest od 6 do 15 godina. Svi materijali za radionice biti će pripremljeni u Muzeju Crata insulanus Grada Preloga.

DOGAĐANJA

  • 2.7.2018., PONEDJELJAK U 21 SAT, OPERA POD ZVIJEZDAMA

Drugog srpnja 2018. godine, budite dio spektakla u Prelogu. Prvoh srpanjskog ponedjeljka, uživajte u ovogodišnjoj Operi pod zvijezdama. Ovoga ljeta Opera pod zvijezdama u Prelog donosi filmsku glazbu, koju će izvesti četiri sjajne glazbenice, Nina Rota Ensemble! I ove godine Opera pod zvijezdama, organizirana je u suradnji sa Koncertnim uredom Varaždin. Opera pod zvijezdama 2018. održat će se na prostoru Trga Slobode u Prelogu, ispred Doma kulture, u ponedjeljak, 2. srpnja u 21 sat.

Nino Rota Ensemble nastao je 1995. godine prigodom proslave  stote obljetnice kinematografije. Ovaj atraktivni sekstet čine vrsne talijanske glazbenice povezane dvjema  zajedničkim strastima –  glazbom i filmom. Ansambl često nastupa i u formi kvarteta: Rosa Sorice (sopran), Giannina Guazzaroni (violina), Federica Torbidoni (flauta) i Deborah Vico (klavir i aranžmani). U prigodi koncerta u Prelogu violinisticu Gianninu Guazzaroni zamijenit će Angela Benelli.

Godine 2013. bila je  dvadeseta obljetnica smrti jednoga od najvećih talijanskih suvremenih redatelja, Federica Fellinija (1920.– 1993.).  Nino Rota Ensemble posvetio mu je  poseban program glazbe iz njegovih filmova. Među brojnim nastupima Ansambla u različitim dijelovima svijeta, posebno se ističu  važni koncerti na otvaranju međunarodnih filmskih festivala, poput festivala u Solunu, Annecyju, Villeruptu, Stockholmu, Luksemburgu. Članice Ansambla nagrađivane su na državnim i međunarodnim natjecanjima, usavršavale su se i pohađale seminare kod najuglednijih  profesora međunarodnog ugleda, te su poznate i cijenjene kao solistice u raznim komornim sastavima,  a kontinuirano surađuju i s najboljim talijanskim orkestrima.

Nino Rota Ensemble predstavlja specifičan repertoar, izvodeći najslavnije kompozicije nekih od najvećih talijanskih i svjetskih skladatelja filmske glazbe, kao što su Nino Rota, Ennio Morricone, Stelvio Cipriani, Riz Ortolani, Nicola Piovani, George Gershwin, Leonard Bernstein, Max Steiner i drugi, u originalnim aranžmanima koje je pijanistica Deborah Vico priredila i prilagodila za Ansambl. Prigodom obilježavanja stote obljetnice smrti Giuseppea Verdija godine 2001., održale su niz koncerata u inozemstvu kao predstavnice Italije, među kojima se ističe nastup u prestižnom Teatru Municipal u Sao Paolu( Brazil), u suradnji s nekima od najslavnijih imena talijanske vokalne lirike, poput Cecilie Gasdia, Pietra Ballo, Giorgia Merighi i Fiorenze Cossotto. Imale su čast nastupiti i na velikim događanjima vezanim uz  film, u nazočnosti slavnih režisera i skladatelja (Stelvio Cipriani, Ennio Morricone, Ettore Scola, Francesco Rosi i Marco Bellocchio). Pored brojnih diskografskih snimki, koncerte Ansambla prenosila je RAI, Radio Vatikan, Portugalska nacionalna televizija te brojne nacionalne i međunarodne mreže. Nedavno objavljen nosač zvuka  sa snimkama njihova repertoara doživljava velik uspjeh širom svijeta.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*