Međimurje Press
Grad Prelog

Programi i događanja u Gradu Prelogu do 20. listopada 2021.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 16. i 17.10.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI
 • Psići u ophodnii (Paw Patrol: The Movie)

Animirani; Uloge/Glasovi: Vesna Ravenšćak Lozić, Ana Stunić, Kristina Krepela, Gregor Klarić

Psići prvi put napuštaju Adventure Bay – uvodeći nas u novi svijet Adventure Cityja. Kad psići saznaju da je Humdinger postao gradonačelnik prometne metropole, kreću u akciju kako bi spasili grad od njegove sebičnosti. Uz nove lokacije, smiješne, nove likove, ludu akciju, ova poznata CG animacija je savršen film za zajedničko uživanje najmlađih, ali i cijele obitelji.

 • 16. i 17.10.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI
 • Venom 2(Venom: Let There Be Carnage)

Akcija, triler; Uloge: Tom Hardy, Michelle Williams, Naomie Harris, Reid Scott, Stephen Graham, Woody Harrelson

Tom Hardy vraća se na veliko platno kao ubojiti zaštitnik Venom, jedan od najvećih i najkompleksnijih MARVEL-ovih likova. U režiji Andyja Serkisa u filmu glume i Michelle Williams, Naomie Harris te Woody Harrelson u ulozi negativca Cletusa Kasadya / Carnagea.

DOM KULTURE

 • 10.2021., PETAK U 19 SATI, „RENDEZ VOUS AU CINÉMA“ U DOMU KULTURE

Već tradicionalno u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Kino mrežom i Francuskim institutom, u nezavisnim kinima širom Hrvatske, tijekom rujna i listopada, prikazuju se francuski filmovi u programu nazvanom Rendez-vous au cinéma. U program se uključuju brojna kina širom Hrvatske projekcijama odabranih klasičnih i suvremenih naslova francuske filmske produkcije kojima se pokušava filmoljupcima približiti tu veliku europsku kinematografiju. Programu Rendez-vous au cinéma, priključuje i Dom kulture Grada Preloga. Tako će se svakoga petka u Domu kulture Grada Preloga moći pogledati neki od filmova iz francuske kinematografije. Nakon filmova „Osam žena“ i „Avantura na sjeveru“, u petak 15. listopada, s početkom u 19,00 sati, prikazat će se film „Amélie“.  Ulaz je besplatan.

Amélie živi u svom vlastitom svijetu u Parizu i radi kao konobarica u malom caffe baru “Dva Mlina”. Traumatizirana je majčinom iznenadnom smrću, a niti s ocem nema posebno dobre odnose. Amélie se oduševljava raznim sitnicama, i jednoga dana u svom stanu pronalazi staru kutiju sa suvenirima iz nečijeg djetinjstva. Želi naći vlasnika kutije, a nakon dužeg lutanja, jedan ekscentrični slikar upućuje je na pravi trag i ona anonimno vraća kutiju vlasniku. To mijenja njegov život i Amélie odlučuje potražiti i druge živote koje bi trebalo uljepšati i oplemeniti. Pokušavajući osloboditi emocije svog oca, ukrade njegovog vrtnog patuljka, nagovara susjedu Philomene, stjuardesu, da njenom ocu šalje fotografije s “puta oko svijeta”, piše lažna ljubavna pisma svojoj kućepaziteljici potpisujući se kao njen pokojni suprug, pronalazi ljubavne partnere svojim poznanicima, ali, tko će popraviti i uljepšati njen vlastiti život? 

Film je imao 5 nominacija za Oscara, a osvojio je 2 BAFTA nagrade, 4 Cezar nagrade te 4 nagrade Europske filmske akademije među kojima su i one za najbolji europski film i redatelja. Film „Amelie“ je osvojio još 46 filmskih nagrada širom svijeta.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA  

 • DO 5.11.2021., RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA SLIKA ĐURE MLINARCA 

Slikar Đuro Mlinarec (1944., Prelog – 2005., Zagreb) preloškoj likovnoj sceni dao je veliki značaj, visokom kvalitetom radova u koje je prenosio dravske pejzaže, vizure mjesta, upečatljive ljude…motivima je uvijek bio vezan uz rodni mu Prelog. Nakon osnovne škole, životni put Đuru Mlinarca odveo je u Sloveniju kako bi izučio zidarski zanat. Međutim, osnovnoškolski učitelji koji su prepoznali njegovu sklonost ka likovnosti pomogli su mu da školovanje nastavi u Zagrebu gdje počinje njegov slikarski nauk. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, Pedagošku akademiju i studirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Radio je kao profesor likovne kulture u Osnovnoj školi u Podturnu, u Badelu, Dekoru i Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na mjestu majstora slikarske radionice. Izlagao je u domovini i inozemstvu. Prvu samostalnu izložbu imao je u Prelogu 1968. godine, nakon toga uslijedio je niz od 30-tak samostalnih i preko 40 skupnih izložbi. Bio je član LUDM-a Prelog. Bavio se restauracijom i fresko slikarstvom, a svoj trag ostavio je ponajviše na sakralnoj arhitekturi Međimurja, Podravine i Prigorja. Apstraktnoj umjetnosti bio je priklonjen za vrijeme studija, te sa grupom slikara istomišljenika osnovao udrugu. Istinska veza s prirodom obilježila je njegov slikarski opus, s naglaskom na lirske pejzaže Međimurja, Prigorja i podsljemenskih motiva s visine Graduša, na samom rubu Zagreba. U bogatom opusu rijetko će se pronaći portreti, nalazimo tek obiteljske, koji ukazuju na intimni pristup i kvalitetu njegova slikarstva.

Retrospektivna izložba slika Đure Mlinarca se može razgledati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga (Stalni postav), a ostaje otvorena do 5. studenog 2021. godine.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • 10. DO 16.10.2021. DANI ERASMUSA U KIČ PRELOG

Dani Erasmusa (Erasmus Days), prigodna godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, održava se 14., 15. i 16. listopada 2021. #ErasmusDays će ove godine doživjeti svoje peto izdanje, a prvi put su održani 2017. godine na inicijativu francuske nacionalne agencije za program Erasmus+. Dani Erasmusa u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga odvijat će se u obliku radionice za osnovnoškolce u sklopu projekta “The Old Tortoise’s Treasure Tales”. Tijekom dvodnevne radionice naučit će kako izraditi dječje mekane slikovnice, a potom će radovi biti izloženi. Radionica će se održati u fizičkom i online okruženju. 

 • 10. DO 15.11.2021. MJESEC HRVATSKE KNJIGE U KIČ PRELOG

Mjesec hrvatske knjige ove će se godine održati u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. Odlučeno je da se u fokus ovogodišnje manifestacije stave hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom! Nacionalni kviz za poticanje čitanja ove godine nosi naziv 6 autora traži čitatelja, a detaljne informacije o kvizu su objavljene na mrežnoj stranici https://www.mhk.hr/kviz/. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga se uključuje u obilježavanje manifestacije svojim projektom IZVAN GRANICA te nudi pregršt raznih aktivnosti za sve dobne skupine korisnika i članova. Sve aktivnosti se odvijaju uživo. Osim za grupne posjete, prethodna najava dolaska nije potrebna. 

Program manifestacije:

15.10.2021. Besplatna članarina (cijeli dan)

19.10.2021. u 10:00 Senior trivija kviz

20.10.2021. u 10:00 Mala slobodna knjižnica u Otoku – otvorenje

20.10. 2021. u 18:00 Bajkaonica s DND

03.11.2021. u 18:00 Bajkaonica s DND

05.11.2021. u 13:00 Fantastične žene – književna tribina za srednjoškolce

09.11.2021. u 10:00 Senior trivija kviz

15.10. – 15.11.2021. 

 • Književni natječaj – Koji si ti lik?
 • Tematska izložba knjiga – Ajmo hrvati se s knjigom!
 • Grupni posjeti i nastava u knjižnici – prema dogovoru
 • Književna šetnja Prelogom – samostalno ili prema dogovoru 

Za više informacija pratite Facebook stranice organizatora: https://www.facebook.com/kicgprelog

DOGAĐANJA 

 • 10.2021. SUBOTA U 10 SATI, PRVO REVIJALNO NATJECANJE U ORANJU SJEVEROZAPADNE HRVATSKE

Najbolji orači iz Koprivničko – križevačke, Varaždinske, Krapinsko – zagorske i Međimurske županije, odmjerit će snage na Prvom revijalnom natjecanju u oranju Sjeverozapadne Hrvatske. Sudjelovat će prvaci iz ove četiri županije u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka, a natjecanje će se održati u subotu, 16. listopada, s početkom u 10 sati. Mjesto natjecanja, tj. natjecateljska parcela, nalazi se u Gospodarskoj zoni Prelog Sjever – Hrupine. Proglašenje najboljih i svečana dodjela nagrada predviđeno je za 14,30 minuta. Organizatori ovog natjecanja su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, suorganizatori Udruga natjecatelja u oranju Krapinsko – zagorske županije, Udruga natjecatelja u oranju Koprivničko – križevačke županije i Udruga natjecatelja u oranju Varaždinske županije, uz pokroviteljstvo Međimurske županije, Krapinsko – zagorske županije, Koprivničko – križevačke županije, Varaždinske županije  i Grada Preloga. 

NAJAVE

 • DO 24.10.2021., PETI DANI SMIJEHA U DOMU KULTURE GRADA PRELOGA 

Već petu godinu zaredom, Kerekesh Teatar, u suradnji sa Gradom Prelogom, poziva na Dane smijeha. Ove će se godine Dani smijeha održati od 22. do 24. listopada. Evo i programa ovogodišnjih Dana smijeha: 

22.10.2021. PETAK U 20 SATI, „JA, TATA“ 

Tekst: Bjarni Haukur Thorsson; Režija: Boris Kovačević

Igra: Rakan Rushaidat

JA, TATA! – urnebesna je i dirljiva ispovijed čovjeka bačenog u avanturu donošenja novog života na svijet. Kada ga jednog zimskog dana žena, mašući mu testom za trudnoću ispred nosa, upita: “Dragi, koje je boje trudnoća?”, njegov savršeno uređeni život okreće se naglavačke.Ako ne znate: “Što to danas znači biti tata?” i “Zašto uopće imamo djecu?”, ako niste sigurni “Kakav porod želite?” ili “Kako izgleda nijemi vrući seks nakon poroda?”, JA, TATA! dat će vam odgovore na sva ta i mnoga druga pitanja.Predstava je namijenjena svima koji tek planiraju postati roditelji, onima koji to ni pod koju cijenu ne žele biti, ali i onima koji roditelji već jesu. 

23.10.2021. SUBOTA U 20 SATI, „JA, TRUDNICA“ 

Tekst: Đina Jakir; Režija: Jan Kerekeš

Igraju: Ana Begić Tahiri, Jan Kerekeš 

“I, kad će djeca?” , “Jeste trudni? Radite uopće na tome?”, “Gdje je zapelo?”. Tu su samo neka od pitanja koja se ne bi trebala pitat, a naša Ivona Ljubić sluša ih svakodnevno. U ovoj komediji s trudovima ispričat ćemo vam neobičnu ljubavnu priču koja počinje pišanjem na tester, zahuktava se pogrešnim riječima podrške apsolutno svih drugih likova, no uz velike napore ipak ima sretan završetak. Upravo zbog onoga što dolazi na kraju sve drugo postaje manje važno. To može potvrditi svaka majka. No onaj koji tvrdi da je trudnoća blaženo stanje, sigurno nije bio žena. 

24.10.2021. NEDJELJA U 20 SATI, „SUSJEDI” 

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš

Igraju: Ljubomir Kerekeš, Darko Janeš, Tamara Šoletić, Antonija Stanišić Šperanda

Najpoznatiji susjedi došli su na kazališne daske i za vas su pripremili nešto gotovo izvedivo kao nemoguća misija, a to je – realizirati dvije ženidbe u isto vrijeme. Na putu punom prečaca i zavrzlama, još će nekoliko puta provjeriti i odanost tj. vjeru u pravu ljubav kod svojih “boljih polovica”. Poznato je da prava ljubav ne treba provjeru, a još je poznatije da su žene inteligentnija bića od muškaraca. Pogotovo od našeg dvojca. Ferdo, Jura, Lili i Bela nasmijat će vas do suza, podsjetiti vas na najbolja vremena i ostaviti trag u vašim srcima – zauvijek. 

Cijena ulaznice: 50 kuna za svaku od predstava 

BROJ MJESTA OGRANIČEN!

PRETPRODAJA ULAZNICA: OD 13. LISTOPADA, BLAGAJNA DOMA KULTURE, SVAKOG DANA OD 8 DO 11 I OD 17 DO 19 SATI!

(žs)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja