Proslavljen blagdan Gospe Snježne u Oporovcu, Seoske igre u Cirkovljanu

Blagdan Gospe Snježne u Oporovcu

Svoj je dan proslavio Oporovec. Kao svoje mjesno proštenje, Oporovec slavi blagdan Gospe Snježne. Gospa Snježna, Gospa od Sni(je)ga ili Ledena Gospa, katolički je blagdan koji se slavi 5. kolovoza.

Blagdan nosi ovaj naziv prema legendi nastaloj u 13. stoljeću, po kojoj se u noći 3. kolovoza 352. Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu. U tom ukazanju naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Papa Liberije je osobno obilježio granice buduće bazilike, te po njemu nosi i naziv Liberijanska bazilika. To je slavna rimska bazilika, jedna od četiri tzv. “velike bazilike”.

Proštenje je proslavljeno misnim slavljima u kapeli u Oporovcu, a prisustvovali su i predstavnici Grada Preloga, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan te predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki i predsjednik Mjesnog odbora Oporovec Damir Dominić.

Proštenje je obilježeno i druženjem mještana Oporovca i njihovih gostiju, dok je u poslijepodnevnim satim odigrana nogometna utakmica između ekipa Galeba iz Oporovca i Dinama iz Žiškovca. Utakmica je odigrana u sklopu 1. kola Kupa Međimurskog nogometnog saveza. Uvjerljivom pobjedom 9:1 nogometaši Galeba izborili su drugo kolo kupa u kojem će sljedeće nedjelje gostovati u Hodošanu kod istoimenog domaćina.

Seoske igre u Cirkovljanu

Nogometni klub Naprijed iz Cirkovljana proteklog je vikenda bio domaćin Seoskih igara u Cirkovljanu. Vjerojatno nema obitelji u Cirkovljanu iz koje se barem netko nije natjecao u pucanju penala, odboci, visećoj kuglani, potezanju užeta, piljenju trupaca, skakanju u vreći, košarci, bacanju kamena s ramena i drugim zanimljivim disciplinama.

Uoči blagdana sv. Lovre, igre su, sada već tradicionalno organizirane na prostoru Sportskog parka Zdenci. Nije izostala ni bogata ugostiteljska ponuda, a Nogometni klub Naprijed, sa svojim predsjednikom Antom Žvorcom, pokazao se kao odličan domaćin.

Iako poredak na kraju i nije bio najvažniji, prvo mjesto izborila je ekipa Zdenci, a iza njih su se poredali Trg Dravska Nova, Cvjetna, Donja i Gornja ulica iz Cirkovljana.

Nogometni klub Naprijed zahvaljuje svima onima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji Seoskih igara.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*