Međimurje Press
Grad Prelog

Proslavljen blagdan sv. Jakoba

Centralnim misnim slavljem, koje je predvodio župnik u Banja Luci, Vladislav Žarko Ošap, proslavljen je u Prelogu, blagdan sv. Jakoba. Župna crkva sv. Jakoba Starijeg apostola bila je najprije posvećena sv. Lovri mučeniku, na što podsjeća današnja crkva sv. Lovre u Cirkovljanu.

Od 1650. godine župna crkva u Prelogu spominje se pod titularom sv. Jakoba Starijeg apostola. Apostol Jakob stariji zaštitnik je Preloga, ali je i Apostol Jakob stariji zaštitnik, naprimjer, Španjolske. Njegove relikvije čuvaju se u španjolskom gradu Santiagu de Compostela (Sant Yago znači sveti Jakov), koji se smatra trećim najsvetijim gradom Rimokatoličke Crkve, poslije Jeruzalema i Rima. Tradicionalno hodočašće na Jakovljev grob naziva se “Put Svetog Jakova”. Tijekom cijelog srednjeg vijeka, Santiago de Compostela je bilo vrlo popularno hodočasničko odredište, no kasnije je zanimanje oslabilo.

I ove godine brojna su bila vjerska događanja vezana uz blagdan Župe sv. Jakoba Prelog. Duhovna priprema za proslavu blagdana „zaštitnika župe priločke“ trajala je od ponedjeljka, 22. srpnja, do srijede 24. srpnja, a u svakodnevim misnim slavljima sudjelovali su Pjevački zbor Grada Preloga, Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog te Ribari sv. Jakoba.

(ž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja