Međimurje Press
Grad Prelog

Prva manifestacija “Fčovci pre kovačnici”!

Niz zanimljivih događanja odvijalo se, u subotu 14. svibnja, u sklopu cjelodnevne tradicijsko-zanatske i kulturne manifestacije „Fčovci pre kovačnici“.

Dan je započeo trčanjem. Sportska platforma Run, man, run je u Čehovcu pripremila cestovnu atletsku utrku dužine 3 kilometara s preprekama pod nazivom 1. Čoska potkova. Prepreke za trkače bile su bale od slame, grede, slalom i slično. Ujedno se održala i dječja utrka „Mešter čoski“ u kojoj su se djeca skupine 0-5 i 6-10 godina utrkivati u dvije sprint dužine, 100 i 350 metara. Djeca će također trčati cestovnu utrku s preprekama, pripremljenu u skladu s njihovim psihomotornim razvojem koje su odredili profesori kineziolozi. U muškoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Saša Horvat, drugi je bio Željko Mustač, a bronca je pripala Hrvoju Slavičeku. Kod žena, prva je bila Ivana Zeljko, druga Senka Grabant, a treća Lara Begović.

Natjecanje u potkivanju, na kojem su sudjelovali potkivači konja iz Hrvatske, Mađarske i Italije, održalo se na prostoru kod kovačnice, a započelo je defileom konjskih zaprega kroz selo, predstavljanjem sudionika i svečanim kucanjem čekića o potkovu, koje su ispred kovačnice izveli inicijatori ove manifestacije Siniša Cmrk i Mirko Švenda Žiga te frontman benda Ogenj Tomislav Mihac Kovačic, mladi potkivači, kao i tajnik za kulturu Veleposlanstva Republike Mađarske Zoltan Thuroczy.

Svim su se prisutnima obratili i zamjenik gradonačelnika Grada Preloga Zdravko Kvakan te predsjednik Mjesnog odbora Čehovec Matija Strahija. „Danas je veliki dan za naše Čofce. Izuzetno smo ponosni što se Prvo međunarodno natjecanje u potkivanju konja odvija Fčovci pre kovačnici. Ponosni smo ponajprije zbog toga što je ovo početak njegovanja starih zanata koji su našim čovljanima i žiteljima Međimurja u ne tako dugoj prošlosti osiguravale egzistenciju. Naravno bio je to život  koji je ljude vezao na zajedništvo i pomaganje,  bila je to ljubav  za svaki pedanj ove zemlje, ljubav prema kravama, ljubav prema  svinjama u kocu  a posebno konjima u štali“, istakao je zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan.

Na međunarodnom natjecanju konje su potkivali Guido Babić iz Barbana iz Istre, Nenad Dijanović iz Zagreba, Oleg Kardoš – Mađar iz Đurdevca, Ljudevit Došlić iz Zagreba, Talijan Gianlucca Bottai iz Trsta i Ivan Karlovčan iz Đurđevca, a prvo je mjesto osvojio Gianlucca Bottai iz Italije. Večer je u Čehovcu donijela koncert Mirka Švenda Žiga i banda Ogenj, koji su svojim nastupom začinili gutači vatre Koprivnički mušketiri i haramije.

 

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja