medjimurjepress@gmail.com

Što, gdje i kada u Prelogu do 15.srpnja 2020.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 11. I 12.7.2020., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

 • Veliko putovanje (Big Trip)

Animirani; Uloge/Glasovi: Vedran Mlikota, Luka Petrušić, Edvin Liverić, Dušan Bućan, Mile Kekin, Enes Vejzović

Nevjerojatna priča počinje kada roda zabunom dostavi bebu pandu na krivu adresu. Roda jednostavno zamjeni adresu obitelji pandi s obitelji medvjeda. I tada medo koji sve u životu radi na ispravan način, odluči organizirati ekspediciju kako bi bebu dostavio njezinoj pravoj obitelji. Njegov se neumorni susjed uputi s njim kako bi mu radio društvo na toj avanturi. Na putu susreću brbljavog pelikana, strašljivog vuka, romantičnog tigra…suočavaju se s puno izazova i kušnji, ali na kraju dostave bebu njezinoj obitelji.

 • 11. I 12.7.2020., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

 • Špijun lavljeg srca (Le Lion)

Komedija; Uloge: Dany Boon, Philippe Katerine, Anne Serra

Film prati Romaina, psihologa koji je fasciniran svojim pacijentom Leom Milanom, koji tvrdi da je visoko obučeni međunarodni špijun, kodnog naziva Lav. Kada je Romainova zaručnica oteta, baš kao što je to Lav predvidio, Romain shvaća da je Leo jedini koji zna što se događa i jedini koji ima sposobnost pronaći i spasiti nestalu ženu. U očaju, Romain mu se pridružuje u žestokoj potjeri preko cijelog Pariza kako bi spasio svoju dragu Louise i usput zaštitio francusku središnju banku od pljačke stoljeća. Romain nije više siguran da li je Leo, odnosno Lav, zaista tajni agent ili velika prevara?

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • LJETO U KNJIŽNICI I ČITAONICI I MUZEJU GRADA PRELOGA

I ovoga ljeta Knjižnica i Muzej organiziraju ljetne radionice za djecu u dobi od 6 – 12 godina. Broj polaznika je strogo ograničen na 15 te se prijave odvijaju online i telefonski. Radionice će se održati u šest termina i trajat će 60 minuta: Obrazac za prijavu će biti dostupan do popunjenja kapaciteta. Naknadne dolaske i prijave nakon popunjenja kapaciteta ne prihvaćamo. Aktivnosti će se održavati ISKLJUČIVO NA OTVORENOM. Svi sudionici se moraju pridržavati pravila i epidemioloških preporuka. Organizator zadržava pravo otkazivanja događanja zbog vremenskih prilika.

PRIJAVE NA RADIONICE: https://forms.gle/xZ5Fokdh5WuYVcJa7

SRPANJ:

 • srijeda 01.07.2020. u 10:00 – 11:00 Likovna radionica u suradnji s Muzejom – papirnati zmajevi

 • srijeda 08.07.2020. u 10:00 – 11:00 Likovna radionica u suradnji s Muzejom – kartonska skulptura

 • srijeda 15.07.2020. u 10:00 – 11:00 Kviz s izazovima – potreban vlastiti mobitel

 • srijeda 22.07.2020. u 10:00 – 11:00 Digitalni lov na blago – potreban vlastiti mobitel

MULTIMEDIJSKE RADIONICE

Izrada stop-motion videa

Stop Motion je tehnika izrada video uradaka gdje se ručno upravlja objektima i fotografira ih se u više kratkih sekvenci. Spajanjem tih fotografija u video, stječe se dojam kao da se objekti pomiču prostorom. Za izradu Stop Motion video uradaka potrebno je strpljenje, dobra ideja, objekti s kojima će se prenijeti priča i program za izradu videa. Stop Motion Studio jedan je od mnogobrojnih alata za izradu stop motion videa, a odlikuje ga jednostavnost i lako snalaženje za korisnike početnike. Dostupan je za Android, Windows i iOS operativne sustave.

 • Trajanje radionice: 2 dana (vezana edukacija)

 • Uzrast: 10 – 13 godina

 • Predavač Dario Šincek, učitelj informatike

KOLOVOZ:

 • ponedjeljak 31.08.2020. 17:00 – 18:00 Stop Motion 1 – potreban vlastiti mobitel (dvodnevna radionica)

RUJAN:

 • utorak 01.09.2020. 17:00 – 18:00 Stop Motion 2 – potreban vlastiti mobitel (dvodnevna radionica)

LJETNO RADNO VRIJEME KNJIŽNICE I ČITAONICE GRADA PRELOGA

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u periodu od 04.05.2020. – 07.09.2020. radi po objavljenom, LJETNOM radnom vremenu:


Ponedjeljak i utorak 13:30 – 19:00


Srijeda, četvrtak i petak 9:30 – 15:00

LITERARNI nagradni natječaj: Pismo iz budućnosti – datum objave 5.9.2020.
Napiši pismo sebi s temom želja i nade za blisku budućnost. Pismo upiši u sustav na priloženoj poveznici i odaberi datum objave 05.09.2020. te ga podijeli s nama putem email adrese knjiznica.prelog@gmail.com Nagrađujemo najbolji uradak prigodnim poklonom, a sve pristigle radove izlažemo na našem drvu želja.

POVEZNICA ZA UPIS PISMA: https://www.futureme.org/

Sve aktivnosti provode stručne osobe. Radionice su besplatne za sve prijavljene sudionike. Aktivnosti se odvijaju na terasi ispred zgrade KIM na adresi Glavna 33, 40323 Prelog. Za informacije nazovite KIČ Prelog 040/646-753 ili se javite mailom na knjiznica.prelog@gmail.com.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • VIRTUALNA IZLOŽBA DAMIRA ŠALARIJA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga nastavlja ciklus predstavljanja preloškog likovnog kruga okupljenog oko Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, putem virtualnih izložbi članova Udruge.

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog, 2019. godine obilježila je 30 godina rada i djelovanja. Prva kolektivna izložba slika skupine slikara iz Preloga održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture. Između ostalih izlagali su Ivan Haramija Hans, Božidar Žegarac, Franjo Ružman i Dragutin Blažinčić, u suradnji s Vinkom Mlinarcom koji je tada pomagao skupini tadašnjih omladinaca. Franjo Ružman sa svojim kolegama slikarima iz donjeg Međimurja, prvenstveno Damirom Šalarijem i Franjom Mustačom, osnovao je udrugu, Likovnu udrugu Donjeg Međimurja Prelog.

Damir Šalari rođen je 23. rujna 1953. godine u Murskom Središću. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Šibeniku, a 1975. diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu. Djelovao je kao likovni pedagog u Osnovnoj školi Prelogu, stvarajući nove generacije mladih umjetnika. Likovnim stvaralaštvom bavi se dugi niz godina, pretežno u tehnici ulja na platnu. Od 1981. godine je član LUV-a (Likovnog udruženja Varaždin) i jedan od osnivača LUM-a (Likovnog udruženja Međimurja). Također je jedan od utemeljitelja LUDM-a (Likovnog udruženja Donjeg Međimurja). Izlagao je na mnogim izložbama, skupnim i samostalnim. Sudjelovao je na niz likovnih kolonija. Odlazi u mirovinu 2017. godine i nastavlja sa slikarskim radom.

Djela Damira Šalarija na godišnjim izložbama LUDM Prelog prepoznatljiva su svojim likovnim jezikom. Iako tematski bliska kolegama iz Udruge njegov slikarski rukopis ne proizlazi iz naivnog slikarstva već je prožet duhom realizma. U portretima, prikazima konja i detaljnim prikazima arhitekture prepoznatljiva je crtačka snaga koja se krije u vjernom prikazu anatomije kako čovjeka tako i životinja te istančan osjećaj za ujednačene proporcije. Spoj realizma s magijskim i romantičnim elementima stvaraju smirenost kojom odišu Šalarijeva djela. Damir Šalari taj spokoj u svojim djelima uspijeva prenijeti u svakoj likovnoj tehnici u kojoj se izražava. (Kristina Jančec, prof.)

 • LJETO U MUZEJU CROATA INSULANUS GRADA PRELOG

Grupna izložba „Četiri + jedan“ autora Ivane Mrčele, Ana-Marije Kralj, Kristine Pongrac, Nede Madjar i Matije Bajca predstavlja preloškoj publici likovnu produkciju nekih međimurskih autora mlađe generacije. Izložba autore ne okuplja tematski već javnosti daje uvid u raznolikost njihovih interesa od komentara i doživljaja svakodnevice, propitkivanja osobnog razvoja unutar vlastitih okvira, utjecaju spontanosti i emocije na realizaciju samih radova do realizacije slike kroz nadmetanje geometrijske i organske apstrakcije. Izložba je realizirana u suradnji sa Centrom za kulturu Čakovec. Izložba će biti otvorena 10. srpnja, s početkom u 19 sati, a ostaje otvorena za sve posjetitelje do 31. kolovoza.

Radionice za djecu:

KiM / Knjižnica i Muzej – SRPANJ:

srijeda 01.07.2020. u 10:00 – 11:00 – papirnati zmajevi

srijeda 08.07.2020. u 10:00 – 11:00 – kartonska skulptura

Muzej – KOLOVOZ:

utorak 04.08.2020. u 10:00 – 11:00- Tko je taj Picasso?

utorak 11.08.2020. u 10:00 – 11:00 – Mobili

utorak 18.08.2020. u 10:00 – 11:00 – Egipatski faraoni

utorak 25.08.2020. u 10:00 – 11:00- Od plaže do papira

Prijave na radionice:

Muzej – kolovoz:

Radionice za djecu od 6 do 12 godina

Maximalni broj polaznika je 15!

Prijave na: 0993483009, 645-404, muzej@prelog.hr

Naknadne dolaske i prijave nakon popunjenja kapaciteta ne prihvaćamo

Rok prijave od 01.07.2020. do popunjenja kapaciteta.

DOGAĐANJA

 • 11. i 12.07.2020., SUBOTA I NEDJELJA, „LOV NA LABUĐE PERO“

Sportsko rekreacijska zona Marina dom je Nautičkog kluba Labud iz Prelog, koji djeluje na svom prostoru, nazvanom tradicionalnim „priločkim“ imenom Vrbica. Površina akumulacijskog jezera Hidroelektrane Dubrava mirna je i tiha i kao stvorena za starinske dravske lađice. Upravo se u takvim „drofskim čonima“ natječu natjecatelji ‘Lova na labuđe pero’, koje organizira Nautički klub Labud. Tradicionalni drveni čamci ili “čoni”, tradicija je koju Nautički klub Labud želi očuvati od zaborava i kroz svoje aktivnosti revitalizirati njegovu upotrebu. Ove će se godine Lov na labuđe pero održati dvadeseti puta i to u nedjelju 12. srpnja, u jutarnjim satima. Početak je manifestacije u 9 sati, a start Lova na labuđe pero u 10,30. Uz utrku, organizira se i natjecanje u pračkanju te natjecanje u kajaku za parove. Neće nedostajati ni bogata ponuda jela i pića. U subotu, 11. srpnja, kao uvod u Lov na labuđe pero, Nautički klub Labud organizira amaterski tunir u odbojci na vodi.

 • 15. DO 19.07.2020., OD SRIJEDE DO NEDJELJE, LJETNE NOĆI I „TURNIR“

I ove godine Nogometni klub Mladost Komet iz Preloga organizira, 40. po redu, tradicionalni Malonogometni noćni turnir te usporedo s njim Ljetne noći Grada Preloga. I ove godine priprema se bogat zabavni program, a 17. srpnja u Parku Mladosti, čeka nas i nastup „4 tenora“.

Zbog situacije oko nas, a vezano uz pandemiju koronavirusa, ove se godine turnir održava u skraćenom obliku. Igrat će se od srijede do nedjelje, od 15. do 19. srpnja. Nogometni dio turnira, ove će se godine igrati kroz kategoriju Med Vulicama i u mlađim dobnim kategorijama. Pozivaju se ekipe koje se žele prijaviti i dobro zabaviti da se prijave na broj telefona 099/528-4761. Uz turnir Med Vulicama, igrat će i mlađi pioniri (rođeni 2009. i mlađi) i stariji pioniri (rođeni 2005. godine i mlađi). Kotizacija nema ni u jednoj kategoriji. U svakoj konkurenciji nagrađuju se najbolji golman, igrač i strijelac. Ekipe se mogu prijaviti svakodnevno do 14. srpnja u City baru u Prelogu ili na broj telefona 099/528-4761, gdje se mogu dobiti i sve potrebne informacije. Izvlačenje je predviđeno za utorak 14. srpnja, u Parku Mladosti u Prelogu.

Uz mali nogomet i ove će se godine organizirati turnir u odbojci na pijesku. Radi se o amaterskom turniru gdje je uz pokazivanje odbojkaškog znanja najvažnije druženje i dobra zabava. Ovdje je prijava za ekipu sto kuna u muškoj i ženskoj konkurenciji, a prijave su moguće na broj telefona 099/528-4761. Svakodnevno sve posjetitelje očekuje bogata ponuda jela i pića te naravno, puno dobre glazbe. Dođite i uživajte u vrućim ljetnim noćima, mali nogomet i odbojku na pijesku u Prelogu, u Parku Mladosti, od 15. do 19. srpnja.

Kako bi se izbjegle eventualne nejasnoće, organizator, Nogometni klub Mladost Komet, upozorava na određena pravila kod prijava ekipa za turnir Med Vulicama:

  1. Igrači koji se natječu ne smiju biti mlađi od 15 godina.

  1. Ekipu mogu činiti igrači sastavljeni iz jedne ili dvije susjedne ulice Preloga ili igrači iz nekog od naselja koje čine Grad Prelog (Cirkovljan, Čehovec, Čukovec, Draškovec, Hemuševec, Oporovec, Otok). Kod prigradskih naselja, igrači mogu nastupiti iz cijelog mjesta koje se prijavljuje.

  1. Isto tako, jedna ulica/mjesto može prijaviti i dvije ekipe ukoliko sve raspoložive igrače ne mogu smjestiti u jednu ekipu.

  1. Pripadnost ekipi određuje se adresom stanovanja, porijeklom rođenja u određenoj ulici ili mjestu ili na tradicionalni međimurski način: „tam si otkud ti je žena“.

  1. Svaka ekipa koja se prijavljuje smije imati najviše tri registrirana igrača seniora – organizator uzima pravo provjeriti aktivne registracije u sustavu COMET Hrvatskog nogometnog saveza.

Ukoliko neka od ekipa neće poštovati pravila te će pokušavati pravila izigrati na bilo koji način, slijedi automatska diskvalifikacija. Za sva ostala pitanja o načinu igranja, bodovanju, rangiranju slijedit će se standardne Propozicije malonogometnog turnira Memorijala ing. Vladimira Skoka u malom nogometu.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*