medjimurjepress@gmail.com

Stožer civilne zaštite Grada Preloga – javite se, pomognite!

Stožer civilne zaštite Grada Preloga, održao je, u ponedjeljak 23. ožujka, sastanak, na kojem su sudjelovali i predstavnici mjesnih odbora Grada Preloga te predstavnici Crvenog križa Grada Preloga te Caritasa Župe sv. Jakoba Prelog.

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek kratko je izvjestio o postupanju u provođenju svih odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Sve ove odluke redovito se objavljuju na mrežnim stranicama Grada Preloga, www.prelog.hr. Redom su to posljednjih dana najvažnije, za Grad Prelog, bile Odluka o radnom vremenu trgovina, Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, Odluka o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta, Odluka o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja te ona najnovija Odluka o mjeri obustavi rada tržnica i svih objekata u sastavu tržnica u kojima se obavljaju druge djelatnosti, kao i Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Poštujući odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, članovi Stožera civilne zaštite Grada Preloga, članovi mjesnih odbora te članovi dobrovoljnih vatrogasnih društva s područja Preloga, organizirani su kao potpora policijskim službenicima te prilikom uočavanja građana koji se ne pridržavaju mjera, iste upozoravaju te ukoliko se građani ogluše na njihova upozorenja, obavještavaju policiju. Posebno priopćenje izdalo je Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom d.o.o. Kako su komunalne usluge i/ili javne usluge od posebnog značaja za sva kućanstva i pravne osobe pružati će se nadalje u punom opsegu uz poštivanje zaštitnih mjera sa što manje neposrednog kontakta. Svi građani mogu se u svakom trenutku obratiti za  sve nejasnoće i hitne informacije epidemiolozima i stručnim službama Međimurske županije:

  • Pozivni centar za sva pitanja vezana uz koronavirus (7-22h): 113
  • Županijska bolnica Čakovec (centrala 0-24h): 040/ 375–444
  • Trijažni šator Županijske bolnice Čakovec (6-22h): 099/529–8680 (Napomena: Zvati samo u slučaju neodgodive potrebe hitne bolničke skrbi).
  • Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije: Epidemiolog u pripravnosti: 098/558–811 (0-24h)  ili  040/31–337 (7–15h)

Grad Prelog poziva sve osobe starije životne dobi koji žive sami, bolesne osobe te sve one koji zbog upozorenja i trenutne situacije trebaju pomoć oko nabavke osnovnih namirnica ili lijekova da se jave na broj telefona Uprave Grada Preloga 040/645-301, u vremenu od 7 do 15 sati.

Gradske će službe, u suradnji sa Caritasom Župe sv. Jakoba Prelog i Crvenim križem Grada Preloga, organizirati volontere koji će se odazvati na poziv starijih i nemoćnih. Stoga, ovim putem pozivamo i sve one, koji se žele na ovaj način uključiti u pomoć, kao volonteri, da se jave na isti broj telefona 040/645-301, kako bi se ažurirala i uspostavila mreža volontera koji će sudjelovati u ovoj akciji.

Također, Grad Prelog, će u sljedećim danima, donijeti mjere i odluke za pomoć fizičkim i pravnim osobama, pogođenima epidemijom bolest COVID19, a koje će se odnositi na plaćanje i naplatu određenih davanja, koje su u nadležnosti Grada Preloga (komunalna naknada, porez na potrošnju, zakup prostora za uslužne djelatnosti, zakup javnih površina na području Grada Preloga). I u normalnom tijeku događaja i u normalnim uvjetima poslovanja Grad Prelog je u vrlo rijetkim slučajevima pokretao ovršne postupke radi naplate gradskih davanja, a to sigurno neće činiti niti za vrijeme ove novonastale situacije.

Željko Sokač

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*