Međimurje Press
Grad Prelog

Svečano obilježen 6. prosinac, Dan Grada Preloga!

Nizom događanja Grad Prelog obilježio je svoj dan, Dan Grada Preloga, 06. prosinac. U prijepodnevnim satima obilježen je završetak radova na izgradnji komunalne infrastrukture Gospodarske zone Sjever, otvoreno je reciklažno dvorište za građevinski otpad Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom. U Domu kulture Grada Preloga, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga. Prije svečane sjednice služena je sveta misa u Župnoj crkvi sv. Jakoba, a prijavak Zrinske garde Čakovec predan je ministru obrane Mariu Banožiću. Upaljene su svijeće i položeni vijenci ispred centralnog križa na groblju u Prelogu te na Spomen ploču znamenitim Hrvatima priločke župe.

 

 

 

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, koju je otvorio Đuro Ujlaki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga, nazočio je niz gostiju i uzvanika. Svim su se prisutnima obratili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Siniša Jenkač, ministar obrane u Vladi Republike Hrvatske Mario Banožić, zamjenik međimurskog župana Josip Girvec, a u ime prijateljskih međimurskih općina načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković.

Uz njih, svojim su dolaskom Prelogu Dan Grada Preloga čestitali i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Uprave Hamag Bicro Vjeran Vrbanec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnik Općine Pušća Filip Bernardić, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić, načelnik Občine Puconci iz Slovenije Ludvik Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, brojni načelnici susjednih međimurskih općina, predstavnici institucija i javnih poduzeća s područja Grada Preloga i Međimurske županije.

U svom je obraćanju gradonačelnik Kolarek istakao: „Želim Vam iskazati dobrodošlicu u našem Gradu Prelogu. Gradu čija povijest seže u daleku 1264. godinu. I tada je Prelog bio mjesto susreta gospodarstvenika, tada obrtnika i trgovaca. Na tim temeljima gradimo naš grad i danas. Želim zahvaliti na suradnji vijećnicima Gradskog vijeća Grada Preloga, predsjedniku Ujlakiju, mom zamjeniku Kvakanu, svim zaposlenicima Grada Preloga, kao i tvrtki i ustanova kojima je Grad Prelog vlasnik. Zahvaljujem na suradnji svim javnim tvrtkama, institucijama s područja Preloga i Međimurske županije. Zahvaljujem na suradnji i Međimurskoj županiji, a posebno zahvaljujem na suradnji Vladi Republike Hrvatske, ministarstvima, državnim institucijama i tvrtkama“.

Posebno je priznanje, kao zahvalu za dugogodišnju uspješnju suradnju, gradonačelniku Ljubomiru Kolareku, predao Alojzije Šestan, vlasnik tvrtke Šestan – Busch d.o.o. iz Preloga, koja ove godine obilježava 25 godina uspješnog rada.

Dodjeljena su javna priznanja Grada Preloga za 2021. godinu. Tako su Grb Grada Preloga primili  Ivan Gradečak i Josip Posavec iz Preloga, a plakete Grada Preloga Ivanka Crnković iz Donjeg Vidovca, Zlata Tisaj iz Preloga, Đuro Mikec iz Draškovca, Nikola Kvakan iz Čehovca te Vladimir Šalković iz Preloga. Nagrade su predali predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, gradonačelnik Ljubomir Kolarek te njegov zamjenik Zdravko Kvakan.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su mlade glazbenice Nives Hažić i Doroteja Hegeduš, uz pratnju profesora Marka Biškupa i Vedrana Janjanin, kroz program je vodio Željko Sokač, a čestitku je Gradu Prelogu uputio Matija Švenda, kao predstavnik Društva Naša djeca iz Preloga. Prikazan je i „Priločki Dnevnik“ kojeg je pripremio Studio Vipro iz Preloga, a koji je prikazao slikom i riječima život Grada Preloga u 2021. godini.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja