Sveti Rok proslavljen i u Čehovcu

Osim u Draškovcu, na području Grada Preloga, blagdan sv. Roka, kao mjesni blagdan, proštenje, obilježava se i u Čehovcu. Blagdan sv. Roka, u Čehovcu je obilježen u nedjelju, 19. kolovoza 2018. godine.

Uz tradicionalno druženje mještana Čehovca i njihovih gostiju, u kapeli sv. Roka služila su se misna slavlja, kojima su nazočili, uz brojne vjernike, predstavnici Grada Preloga i Mjesnog odbora Čehovec. Ispred Grada Preloga, slavlju u Čehovcu nazočili su gradonačelnik Ljubomir Kolarek, njegov zamjenik Zdravko Kvakan te predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki.

Mjesto Čehovec se do 1789. godine nalazilo u sastavu župe Prelog, a onda je preustrojem župa Zagrebačke biskupije pripalo župi Sveti Juraj u Trnju. Kapela sv. Roka u Čehovcu sagrađena je 1822. godine, a 1845. godine kapela je pregrađena i povećana. Novi svod podigao je Mihael Steinklauber 1870. godine, a sva nova oltara (sv. Roka i sv. Florijana) podignuta se 1892. godine. 1915. godine B. Škarda iz Brna u Češkoj izradio je nove prozore od obojenog stakla, od kojih se posebno ističe onaj kraj glavnog oltara koji prikazuje sv. Roka.(žs)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*