Tjedna događanja u Prelogu

DOM KULTURE – FILMSKI POGRAM

  • 15. I 16.9.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Tajni život mačaka (Cats)

Animirani; Uloge/Glasovi: Goran Malus, Ana Ćapalija, Zoran Pribičević, Ivana Rushaidat, Ranko Tihomirović, Sandra Hrenar

Blanket je debeo i lijen mačak koji često sjedi zamišljen na prozoru. Živi sa sinom Capeom u svom udobnom gradskom stanu gdje je rođen i u čijoj udobnosti uživa. Radi trauma iz prošlosti, vanjskog se svijeta boji i ne želi izlaziti van stana. S druge strane, iako nikad nije izašao iz stana, aktivnog i bistrog sina Capea vanjski svijet neodoljivo privlači. Ipak, jednog dana, otac i sin moraju napustiti stan i tada kreće sjajna avantura i potraga za legendarnom Breskvotopijom.

  • 15. I 16.9.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Predator: Evolucija (The Predator)

Akcija; Uloge: Boyd Holbrook, Yvonne Strahovski, Olivia Munn, Sterling K. Brown

Povratak Predatora, koji je davne 1987. godine zamalo nadmudrio tada najjačeg čovjeka na planeti – Arnolda Schwarzeneggera. Trideset godina kasnije stiže nam nova znanstveno-fantastična saga.  Dječak (Jacob Tremblay) donosi izvanzemaljska stvorenja na zemlju kada nađe daljinski upravljač svemirskog broda, za koji misli da je igračka. Ubrzo nakon toga se pojavljuju najsmrtonosniji lovci u svemiru – Predatori – sad još snažniji, inteligentniji i smrtonosniji nego ikada prije, genetski unaprijeđeni DNK-om drugih vrsta te ponovno predstavljaju prijetnju čovječanstvu. Samo će tim bivših vojnika i kemičar moći zaustaviti brisanje ljudske vrste.

MUZEJ CROATA INSULANUS

  • 14.9.2018., PETAK U 19 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE ZLATE ŠOKEC

Zlata Šokec, samouka kiparica podrijetlom iz Pitomače, 14. rujna u 19 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, predstavlja se skulpturama izrađenima od terakote kod kojih dominiraju motivi ljudi, likovi iz kulture hrvatskoga sela i životopisne kompozicije. Izradom keramike autorica se bavi gotovo trideset godina, a umjetničkom keramikom posljednjih 15 godina. U početku svoje skulpturalne prakse, posegnula je za onim što joj je emotivno i vizualno najbliže: likovima domaćih ljudi, kosaca, težaka, pralja, staraca s lulom, ili mamica s krunicom u ruci… U najnovijoj fazi odabire zahtjevnu likovnu disciplinu, portret bliskih osoba. Istaknula se i visoko pozicionirala među samoukim autorima, te je članica Hrvatskog društva naivnih umjetnika, Likovnog kluba „Nikola Trick“, Likovnog kruga „Pohižek“, Likovnog kruga „Duga“ te Hrvatskog keramičarskog društva „Kerameikon“. Redovito izlaže u zemlji i inozemstvu. Izložba ostaje otvorena do 9. listopada.

DOGAĐANJA

  • 14.9. DO 21.9.2018., DANI KALMANA MESARIĆA

Peti puta uzastopce Kazališna scena Kalmana Mesarića i Dom kulture Grada Preloga organiziraju Dane Kalmana Mesarića, manifestaciju čiji je cilj promocija lika i djela Kalmana Mesarića. Voditeljica projekta je profesorica Mirjana Hržić, a cijeli se projekt odvija pod pokroviteljstvom Grada Preloga, Međimurske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Ove godine Dani Kalmana Mesarića trajat će od 14. do 21. rujna. U sklopu manifestacije organiziraju se razna događanja, kako za odrasle tako i za djecu. Ulaz na sva događanja je besplatan. Posebno će zanimljivo biti posljednjeg dana, kada će se na znanstveno – stručnom skupu posvećenom Kalmanu Mesariću okupiti ugledna imena znanstvenika i profesora: dr. sc. Helena Peričić, prof. Maja Đurinović, dr. sc. Boris Senker, dr. sc. Ivica Matičević, dr. sc. Vladimir Lončarević, redatelj Želimir Mesarić, prof. Ivan Pranjić, prof. Marijan Lazar, prof. Dario Budimir, prof. dr.sc. Stjepan Hranjec, a znanstveni skup će voditi prof. dr. sc. Sanja Nikčević.Ulaz na sva događanja je besplatan.

Kalman Mesarić, hrvatski književnik i redatelj (Prelog, 17.9.1900. – Zagreb, 29.1.1983). Radio u Zagrebu kao činovnik, novinar i pomoćni redatelj u HNK-u, studirao dramaturgiju u Berlinu. Do kraja II. svjetskog rata režirao je i prevodio u HNK-u, poslije je bio ravnatelj drame i redatelj u nekoliko hrvatskih i bosanskih kazališta. Režirao je velik broj djela, u rasponu od klasike do suvremene drame. U početku književnog i kazališnog djelovanja blizak avangardnim umjetničkim pokretima (ekspresionistička novela Divlji ples, 1921; zbirka avangardističkih pjesama Tragigroteske, 1923; drame tiskane u knjizi Kozmički žongleri, 1925). Na prijelazu iz 1920-ih u 1930-e odredio se za »socijalnu umjetnost« (brošura Smjerovi moderne umjetnosti, 1929). U zagrebačkome HNK-u 1931. izveden mu je pučki igrokaz Joco Udmanić te potom nekoliko komedija iz zagrebačkoga društvenog života (objavljene u knjizi Među nama, 1937). Njegova komedija Gospodsko dijete, što ju je 1936. postavio u zagrebačkome HNK-u, jedna je od najboljih i najpopularnijih hrvatskih komedija između dvaju svjetskih ratova. U 1950-ima i 1960-ima objavljivao je dramaturške i teatrološke studije u tuzlanskome časopisu Pozorište. Objavio je i pučki roman Dravom zlato plovi (1973), a posmrtno mu je objavljen roman Poker Baltazara Bodora ili Dugme na Fortune kapi (2000).

5. DANI KALMANA MESARIĆA 2018

14.09.2018 – PETAK

18:00 Dom kulture Grada Preloga

Svirko svemirko – predstava za djecu (Bjelovarsko kazalište)

15.09.2018 – SUBOTA

9:00 Dvorana Vatrogasnog doma Prelog

Kazalištaonica – radionica za djecu u suradnji s- Kontrast teatrom

19:00 Kazališno književne večeri po mjesnim odborima

DOM KULTURE ČEHOVEC

Sliku tvoju ljubim – KUD „Sv. Juraj“ Draganić

DOM KULTURE HEMUŠEVEC

Skrivačkanje – Priločka amaterska scena

Književni krug Prelog

Japa bi se ženili – KUD „Seljačka sloga“ Donja Dubrava

DOM KULTURE ČUKOVEC

Mašča – Plesno scenska sekcija Udruge umirovljenika Grada Preloga

Književni krug Prelog

Dogodovščine na Hlačarovom gruntu – KUD „Katruže“ Ivanovec

17.09.2018 – PONEDJELJAK

17:00 Multimedijalna dvorana muzeja Croata insulanus Grada Preloga

Ka Mesarić u slici – likovna radionica za djecu u suradnji sa Društvom Naša djeca Prelog i Likovnom udrugom Donjeg Međimurja

19.09.2018 – SRIJEDA

19:00 Caffe bar „Marina“

KvizKa-M – tematski kviz o kazalištu i književnosti i Kalmanu Mesariću u suradnji sa Priločkom kviz ligom

20.09.2018 – ČETVRTAK

19:00 Multimedijalna dvorana muzeja Croata insulanus Grada Preloga

Noćni orkestar – promocija knjige Eve Bogomolec

21.09.2018 – PETAK

15:00 Dvorana Srednje škole Prelog

Korak preko rampe – promocija knjige Kalmana Mesarića

Predstava Mutni posli – Kazališna scena Kalmana Mesarića

17:00 Multimedijalna dvorana muzeja Croata insulanus Grada Preloga

Kalman Mesarić nekad i danas – znanstveno stručni skup

Voditeljica skupa – prof. dr. sc. Sanja Nikčević,

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*