Tjedna događanja u Prelogu

 • 5.4.2019., PETAK U 19 SATI, PREMIJERA FILMA UFURAJ SE I PUKNI

 • Ufuraj se i pukni

Komedija; Uloge: Ljubomir Kerekeš, Zoran Pribičević, Jan Kerekeš

Krešo je stariji brat koji ima grbu i višak samopouzdanja, a Kruno je brat koji ne može normalno izgovoriti č,ž,š, upravo je saznao da nije prošao prijemni ispit za šumarstvo i ostavila ga je njegova žabica. Kao supervizora za pripremu za studij glume odabiru susjeda Črčeka koji živi u njihovoj zgradi. Črček je jedan od onih likova koji ne može ni skinuti zavjesu s karniše, a da mu karniša ne padne na glavu, no istovremeno je simpatičan, brbljav i spreman pomoći. Predstavnica stanara, Dragica Švorc, ne podnosi Črčeka i ne može mu odoljeti, a frizerka Manuela je toliko dobra da joj na frizuru ne dolaze ni stanari. Caffe bar “Savanna” je mjesto gdje sva pitanja dobivaju odgovore, a Akademija dramske umjetnosti je mjesto gdje katarza dolazi na sistematski pregled.

Prije same kino projekcije, u Trattorii Rossa u Prelogu možete se družiti sa glumcima iz ovog filma. Cijena ulaznice je 20 kuna. Pretprodaja ulaznica (od 13. ožujka): Turistička zajednica Grada Preloga, Trattoria Rossa. Sve dodatne informacije potražite na brojevima telefona: 099/3344-417 ili 040/638-694.

 • 6. I 7.4.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

 • Hrabri mališan 2 (Minuscule 2 – Les Mandibules du Bout du Monde)

Animirani, avantura, komedija; Uloge: Bruno Salomone, Thierry Frémont, Stéphane Coulon

Kada u dolini padne prvi snijeg, jako je bitno pripremiti zalihe za zimu. Nažalost, tijekom operacije zimnica, mala bubamara ostane zarobljena u kutiji koja putuje na Karibe.

 • 6. I 7.4.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

 • Groblje kućnih ljubimaca (Pat Sematary)

Horor, triler; Uloge: Jason Clarke, Amy Seimetz, John Lithgow

Film prati dr. Louisa Creeda, koji nakon preseljenja iz Bostona u idilični Maine, sa svojom ženom Rachel i njihovo dvoje djece, otkriva misterioznu grobnicu skrivenu duboko u šumi blizu njihovog novog doma. Kada ih zadesi nesreća, Louise potraži pomoć neobičnog susjeda, Juda Crandalla, što izazove opasnu lančanu reakciju, koja će osloboditi neizrecivo zlo s užasnim posljedicama.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • 9.4. DO 11.4.2019., DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U KIČ PRELOG

Svako četvrto dijete i mlada osoba od 15 do 30 godina osobno su doživjeli nasilje i govor mržnje na društvenim mrežama, pokazalo je istraživanje koje je za Agenciju za elektroničke medije i UNICEF proveo IPSOS puls. U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 8. do 12. travnja 2019. održat će se drugi Dani Medijske pismenosti 2019.. Tema koja se ove godine želi posebno naglasiti je poštovanje prema sebi i drugima u medijima. Cilj dana medijske pismenosti je osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih vještinama medijske pismenosti te podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga ove godine po prvi put aktivno obilježava Dane medijske pismenosti edukacijskim programom MuMa kojeg sufinancira Ministarstvo kulture RH. Radionice multimedijske pismenosti “KAKO POSTATI YOUTUBER” održavat će se u prostorima studijske čitaonice od utorka 09.04. do četvrtka 11.04.2019. u terminu od 16:00 – 19:00 sati. Radionice su prigodne za djecu u dobi od 11 – 13 godina, dolazak na sva tri termina je obavezan jer se radionice tematski nastavljaju, a vodit će ih dipl.uč. informatike, Dario Šincek koji ima bogato iskustvo u radu s multimedijom, modernim kanalima komunikacije kao i s nadarenim učenicima. Radionice su besplatne, a polaznici će naučiti razne tehnike snimanja i uređivanja video sadržaja, manipulaciju zvukovima i slikama te na kraju radionice montirati i objaviti svoj vlastiti YouTube video. Pozivamo vas da svoje kreativce prijavite na MuMu javljanjem na email adresu: knjiznica.prelog@gmail.com ali požurite s prijavama jer je broj polaznika ograničen.

DOGAĐANJA

 • 6.4.2019., SUBOTA OD 10 DO 18 SATI, SAJAM „JEDEN GRUNT“

Drugu godinu zaredom, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zadravec, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hunjadi, Holera d.o.o., Udruga pčelara „Nektar“, OPG Mustač te OPG Dominić zajedničkim snagama organiziraju kućni sajam pod nazivom „Jeden grunt“. Sajam će se održati na „gruntu“ Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Zadravec, na adresi Oporovec 138. Uz prezentaciju svojih proizvoda, organizatori su pripremili i izložbu starih fotografija, izložbu starinskog poljoprivrednog alata, igraonice za djecu, razne radionice. Sajam će se održati u subotu, 6. travnja, od 10 do 18 sati.      

 • 6.4.2019., SUBOTA U 18,00 SATI, KORIZMENI KONCERT U CRKVI SV. JAKOBA

U subotu, 6. travnja, korizmeni će koncert u Prelogu održati članovi Ansambla Jubilate trio. Ovaj ansambl čini troje profesionalnih varaždinskih glazbenika s bogatim internacionalnim iskustvom – sopranistica Antonija Švogor, violinist Marko Jerbić i orguljaš Varaždinske katedrale Višeslav Jaklin. Iako iza sebe imaju više stotina koncerata, pod nazivom Jubilate trio, ovo troje sjajnih glazbenika prvi puta su se predstavili krajem prošle godine koncertom u Uršulinskoj crkvi u Varaždinu. Koncert će se održati u subotu, 6. travnja 2019. godine, s početkom u 18 sati.

Mlada sopranistica Antonija Švogor rođena je u Varaždinu gdje je paralelno završila osnovnu i glazbenu školu s harmonikom kao glavnim predmetom, te gimnaziju. 2015. godine diplomirala je glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, dok 2014. godine upisuje prvu godinu preddiplomskog studija Solo pjevanja u klasi prof. art. Dunje Vejzović, također na Muzičkoj akademiji u Puli. 2014. godine kao dio Dua dolce, uz harmonikašicu Mariju Vukoja Plavčak, osvojila je prvo mjesto na Međunarodnom natjecanju u Murskoj Soboti, te drugo mjesto na Svjetskom natjecanju harmonikaša u Klingethalu. Od dirigenata surađivala je s brojnim poznatim umjetnicima poput maestra Ottavia Dantea, Domenika Briškog, Denisa Modrušana, Anđelka Igreca, Marka Vatovca, Roberta Homena te Miroslava Homena.

Violinist Marko Jerbić stekao je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u Varaždinu, paralelno na Glazbenoj školi i Gimnaziji. Po završetku srednje odlazi na studij violine u Zagreb na Muzičku akademiju. Za vrijeme studija postaje članom Simfonijskog orkestra HRT-a, te Varaždinskog komornog orkestra. Godine 1999. osniva Varaždinski kvartet, s kojim redovito održava koncerte u Varaždinu i širom Hrvatske, ali i Slovenije i Austrije. Godine 2000. postaje zamjenik koncertog majstora u orkestru opere i baleta u Mariboru. Redovito je prisutan u glazbenom životu grada Varaždina, gdje osim s ansamblima u kojima je član redovito sudjeluje u crkvenom životu grada i biskupije. Često nastupa kao solist s orkestrom, te kao koncertni majstor u Varaždinskom komornom orkestru te orkestru katedrale Varaždinske biskupije.

Varaždinski katedralni orguljaš Višeslav Jaklin magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu, te magistrirao koncertantni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi svjetski priznatog profesora Michaela Radulescu. Pohađao je privatne satove orgulja i improvizacije u Weimaru i Parizu. Nositelj je prvih nagrada na internacionalnim orguljaškim natjecanjima u Švicarskoj i Austriji. Od 2001. – 2008. bio je orguljaš franjevačke crkve u Grazu, a 2008.g. postaje orguljaš varaždinske katedrale. Kao solist i komorni glazbenik redovito koncertira u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama, te u Izraelu i Kanadi. 2005. svirao je na čuvenim orguljama katedrale Notre Dame u Parizu. Od 2015. godine Povjerenik je za zaštitu orgulja Varaždinske biskupije.

 • 7.4.2019., NEDJELJA U 14,00 SATI, HUMANITARNA BICIKLIJADA UDRUGE LAGANINI

Udruga Laganini Prelog poziva sve ljubitelje bicikla i kretanja na Humanitarnu biciklijadu. Biciklijada će se održati u nedjelju, 7. travnja, u 14 sati. Start je predviđen iz centra Preloga, ispred crkve sv. Jakoba, a cilj je predviđen u Parku Mladosti u Prelogu, gdje će se održati i prigodno druženje. Sav prihod s biciklijade uplatit će se za pomoć obitelji Sabol iz Preloga, koja je nedavno ostala bez svoje novosagrađene kuće, izgorjele u požaru. Biciklijada će proći Prelogom, Oporovcem, Draškovcem i Cirkovljanom. Dođite se i pridružite se ovoj hvalevrijednoj akciji Udruge Laganini iz Preloga.

NAJAVE

 • 26.4. DO 28.4.2019., PETAK, SUBOTA, NEDJELJA, 20. SAJAM CVIJEĆA

Turistička zajednica Grada Preloga i ove je godine organizator tradicionalnog 20. Sajma cvijeća u Prelogu. Sajam cvijeća će se održati 26. – 28. travnja 2019. godine. Dvadeseti je rođendan manifestacije, kojom je Prelog postao prepoznatljiv u cijeloj Međimurskoj županiji, i šire. Niz je izlagača prisutan na Sajmu cvijeća kroz svih dvadeset godina te im ovom prilikom Turistička zajednica Grada Preloga posebno zahvaljuje na svih dvadeset godina vjernosti Sajmu cvijeća. Želja je obilježiti dvadesetu godišnjicu na poseban način, bogatim i ispunjenim izlagačkim prostorom i bogatim kulturno – zabavnim programom. Cilj Sajma cvijeća je potaknuti ljude i animirati ih na uređenje svojih okućnica i balkona, dvorišta, vrtića i škola. Cilj je također stvoriti kulturu uređenja mjesta, privući što više posjetitelja te pružiti zanimljiv popratni zabavni program. Sajam traje tri dana kroz koja se isprepliće bogat kulturno – umjetnički program, etno program i običaji, gostujuće kulturne udruge i glazbeni izvođači. Na pozornici Sajma cvijeća izmijenit će se i ove godine mališani iz dječjih vrtića, brojne udruge s područja Grada Preloga te brojni glazbeni gosti. Sajam cvijeća je i ove godine dio obilježavanja Dana Međimurske županije. Želja je okupiti uzgajivače cvijeća sadnica, proizvođače alata, strojeva  i ostalih pomagala vezana za uređenje vrtova, parkova i okućnica. Izlagači Sajma cvijeća mogu biti  cvjećari, tvrtke koje se bave cvijećem i hortikulturom, odnosno sve što je vezano za uređenje vrtova i okoliša. Sajam cvijeća nema samo lokalni karakter, već je tu uključeno preko četrdesetak izlagača koji uključuju čitavo Međimurje, izlagače iz Podravine i Zagorja, okolice Zagreba, Varaždinske županije te susjednih zemalja Mađarske i Slovenije. Sajam ima izložbeno – prodajni karakter te će i izlagači, izgledom svojih prostora doprinijeti ukupnom izgledu Sajma cvijeća. Mole se svi zainteresirani da se jave i rezerviraju svoj prostor.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*