Međimurje Press
Grad Prelog

Tjedni događaji u Prelogu

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • I 5. 12.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI
 • Vuk (Wolf)

Animirani; Uloge/Glasovi: Iva Jerković, Goran Navojec, Dušan Bućan, Zoran Šprajc, Dražen Bratulić, Tin Rožman

Priča o 100% vuku fokusira se na Freddyja, nasljednika ponosne obiteljske loze vukodlaka. Uvjeren da će postati najstrašniji vukodlak ikad, Freddy ostane šokiran kada na svoj 14. rođendan njegovo prvo “ratovanje” pođe po zlu, pretvarajući ga u divlju … pudlicu. Starješine čopora su bacile kost, a Freddy mora do sljedećeg izlaska Mjeseca dokazati da ima pravo vučje srce ili riskirati da bude zauvijek izbačen iz čopora. Freddy mora prevladati svoju ružičastu i pahuljastu vanjštinu kako bi dokazao da je još uvijek 100% Vuk.

 • I 5.12.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI
 • Dinastija Gucci (House in Gucci)

Kriminalistički, triler; Uloge: Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Jack Huston, Salma Hayek, Al Pacino

Dinastija Gucci inspirirana je šokantnom istinitom pričom o obiteljskom carstvu talijanske modne kuće Gucci. Obuhvaća tri desetljeća ljubavi, izdaje, dekadencije, osvete i u konačnici ubojstva. Kontroverzna priča talijanske obitelji snimljena je pod redateljskom palicom Ridleyja Scotta i radnjom je smještena u 1995. godinu kada je Maurizio Gucci, unuk osnivača luksuzne kuće, na putu prema svom uredu ubijen, a njegova supruga Patrizia Reggiani bila je optužena za naručivanje atentata. Tako je i stekla nadimak “Crna udovica”. Poznata po svom over-the-top stilu i britkom jeziku na pitanje zašto ga sama nije ubila, odgovorila je, “Moj vid nije toliko dobar, a nisam htjela promašiti”.

DOM KULTURE

 • 12.2021., ČETVRTAK U 19 SATI, PLESNA PREDSTAVA „KAD RUKE ŠUTE“

U Domu kulture Grada Preloga, možete, u četvrtak 2. prosinca, pogledati plesnu predstavu “Kad ruke šute”. Predstavu izvode Sunčica Bandić i Christian nujster, a nastala je u produkciji Akademije dramskih umjetnosti i Plesnog centra TALA. “Kad ruke šute” plesna je predstava čija je dramaturško – koreografska koncepcija nastala na temelju stručno – istraživačkog teksta o partnerskim odnosima koji je napisala socijalna pedagoginja Sara Peranić. Plesač i plesačica, Sunčica Bandić i Christian Nujster služeći se pokretom, gestama, mimikom i dodirom, u koreografiji Ilone Cvitić Kanceljak i uz autorsku glazbu Silvije Grilec, prikazuju 4 razine partnerskog odnosa kroz koje svi partneri na putu izgradnje kvalitetnog odnosa na svoj jedinstveni način prolaze. 

POČETAK PREDSTAVE JE U 19 SATI. ULAZ NA PREDSTAVU JE SLOBODAN, UZ POŠTIVANJE SVIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA 

 • DO 3.12.2021., GODIŠNJA IZLOŽBA LIKOVNE UDRUGE DONJEG MEĐIMURJA PRELOG

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog tzv. LUDM-a djeluje nešto više od 30 godina, a okuplja autore s područja donjeg i gornjeg Međimurja. Članovi LUDM-e su samostalni umjetnici, likovni pedagozi, a ponajviše autori koji se bave likovnom umjetnošću kroz amaterski rad. LUDM-a je usko vezana uz Prelog, kao mjestu osnivanja i sjedišta, a također prva kolektivna izložba skupine slikara održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture u Prelogu. Na godišnjoj izložbi svoja djela predstavlja desetak aktivnih članova Udruge. Suradnja Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog i Muzeja Croata insulanus Grada Preloga započela je osnivanjem Muzeja te organizacijom godišnje izložbe članova Udruge. Već nekoliko godina članovi Udruge presjek stvaralaštva kroz godinu prikazuju široj javnosti putem izložbe koja se održava krajem godine, a izložba će se moći razgledati do 3. prosinca 2021. godine. 

 • DO 23.12.2021., IZLOŽBA MIRNE ŽERJAV „RASTAVLJENO/SASTAVLJENO“

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga postavljena je izložba umjetnice Mirne Žerjav. Dvosmjerna podjela likovno-vizualnih umjetničkih sadržaja u sklopu samostalne izložbe Mirne Žerjav pod nazivom „Rastavljeno/sastavljeno“ obuhvaća apstraktne slike i redizajnirane uporabne predmete s dominantnim elementom stakla. Autorica pretežito kombinira suvremene slikarske tehnike i tehnike hladne obrade stakla. Uništava poznate forme, rekomponira i prenamjenjuje gotove staklene objekte razbijanjem, lomljenjem i rezanjem. 

Diplomski studij Likovne pedagogije Mirna je završila na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci pod mentorstvom red. prof. art. Marijana Pongraca. Radi i djeluje u javnim ustanovama osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja. Izložba je otvorena do 23. prosinca 2021. godine. 

 • 12.2021., SRIJEDA U 18 SATI, „PUTOPISNA SVAŠTARA“

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Muzej Croata insulanus Grada Preloga i ove godine organiziraju predavanja “Putopisna svaštara”. Putopisnu svaštaru započinju u Zanzibaru s Martinom Jakšić Rodiger! 

Martina Jakšić Rodiger velika je zaljubljenica u putovanja koja svoje doživljaje i iskustvo rado dijeli s zainteresiranom publikom, uživo ili na društvenim mrežama. Sve je počelo upisom fakulteta u inozemstvu, a do sada bilježi 48 posjećenih država sa željom da oplovi svijet. Kako isplanirati putovanje u Tanzaniju, gdje kupiti avionske karte, dogovoriti smještaj i kako kreirati izlete, pa čak putovati u vrijeme pandemije, saznajte od putoholičarke Martine u srijedu, 1. prosinca u Multimedijalnoj dvorani u 18 sati. 

DOGAĐANJA

 • 12.2021., SUBOTA, PALJENJE II. ADVENTSKE SVIJEĆE
 • PALJENJE II. ADVENTSKE SVIJEĆE – 17.30 sati 

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba. U Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca, može se razgledati izložba „U susret svjetlosti“, umjetnika Ivana Andrašića.

 • 12.2021., SUBOTA OD 9 DO 12 SATI, AKCIJA „ANĐELI“ INNER WHEEL KLUBA PRELOG

Inner Wheel klub Prelog poziva da im se pridružite na njihovoj tradicionalnoj akciji pod nazivom „Anđeli“. Akcija će se održati u subotu, 4. prosinca, od 9 do 12 sati na prostoru Tržnice Prelog. Ove godine, njihovoj će se humanitarnoj akciji odazvati i Sveti Nikola te će za najmlađe biti pripremljeni slatkiši. „Zadovoljna i vesela dječja lica su naša najveća radost“, poručuju iz Inner Wheel kluba Prelog. Dođite i pridružite im se, ove subote, 4. prosinca, od 9 do 12 sati, na prostoru Tržnice Prelog.  

 

 • 12.2021., SUBOTA OD 15 SATI, POLARNA KROS LIGA 

Nakon godinu dana pauze zbog korona krize starta jubilarna 10. po redu Polarna liga Prelog, u organizaciji Biciklističkog kluba Prelog. Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa. Organizator zadržava pravo promjene podloge trčanja prema trenutnim vremenskim prilikama, tj. neprilikama. 

START I CILJ: Prelog, kod mostića na nasip akumulacijskog jezera HE Dubrava; preko puta DG Sporta.

DATUMI ODRŽAVANJA: 10 zimskih SUBOTA u prosincu 2021, siječnju i veljači 2022. 

 1. kolo – 04.12.2021.
 2. kolo – 11.12.2021.
 3. kolo – 18.12.2021.
 4. kolo – 08.01.2022.
 5. kolo – 15.01.2022.
 6. kolo – 22.01.2022.
 7. kolo – 29.01.2022.
 8. kolo – 05.02.2022.
 9. kolo – 12.02.2022.
 10. kolo – 19.02.2022. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se) 

 • 12.2021., NEDJELJA U 15,00 SATI, DOČEK SVETOG NIKOLE 

Sveti Nikola svetac je Katoličke crkve i priča o njemu vezana je uz crkvu. Upravo u Župnoj crkvi sv. Jakoba priredit će se doček Svetom Nikoli. Dočekat će ga mališani uz molitvu i pjesmu, a on će se odužiti malim poklonima. Tijekom svog života, Nikola se susretao s brojnim putnicima, trgovcima, moreplovcima i siromašnima. Upravo je njima i posvećivao najviše pažnje i darivao ih. Zaštitništvo sv. Nikole razlikuje se od mjesta do mjesta, a najčešće se spominju: djeca, siromašni, moreplovci i brodovi, trgovci, kradljivci pokajnici i prostitutke, pa čak i pekari, parfumeri i zalagaoničari. U prigodnom programu će sudjelovati Dramska skupina Misijske zajednice „Sv. Male Terezije“ te mali pjevači Ribari sv. Jakoba. Mališani Preloga Svetog Nikolu čekaju u nedjelju, 5. prosinca, s početkom u 15 sati, u Župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu. Prije nego što stigne do crkve u Prelogu, Sveti Nikola će kočijom proći ulicama Preloga.

 • 12.2021., PONEDJELJAK, PROSLAVA DANA GRADA PRELOGA

Ime Preloga prvi se put u pisanom obliku spominje 1264. godine, u povelji bana Rolanda od Ratolda. U spomen na to prvo spominjanje imena, Preložani svake godine 6. prosinca obilježavaju Dan grada.

Program obilježavanja Dana Grada Preloga:  

 • 00. Polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred centralnog križa na groblju u Prelogu
 • 00. Posjet Svetog Nikole dječjim vrtićima „Fijolica“ i „Vesela loptica“ uz poklone Radia Kaj
 • 00. Otvorenje Reciklažnog dvorišta za građevinski otpad – GKP Pre-kom d.o.o.
 • 00. – 13.00. Druženje u centru Preloga (Trg sv. Jakoba) za sve građane uz kobasice i kuhano vino
 • 30. Sveta misa povodom Dana Grada Preloga u Župnoj crkvi sv. Jakoba
 • 45. Polaganje vijenaca na Spomen ploču znamenitim Hrvatima priločke Župe uz prijavak Zrinske garde Čakovec
 • 00. Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga u Domu kulture Grada Preloga 

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga, održat će se sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te će sudjelovanje biti moguće samo sa EU digitalnom COVID potvrdom, uz obvezno korištenje medicinske maske ili maske za lice i održavanje potrebnog fizičkog razmaka.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja