medjimurjepress@gmail.com

Tradicionalno obilježen blagdan Svih svetih na području Grada Preloga

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na centralne križeve groblja na području Grada Preloga, u Cirkovljanu, Draškovcu, Prelogu i Svetom Jurju u Trnju, uoči blagdana Svih svetih, u subotu 31. listopada, obilježen je blagdan Svih svetih na području Grada Preloga.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća, nazočili su predstavnici Grada Preloga, predvođeni saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Ljubomir Kolarek, predstavnici mjesnih odbora s područja Preloga, predstavnici braniteljskih udruga te udruga s područja Preloga. Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavi se blagdan Svih svetih. Tog dana slave se oni sveci i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.

Kako se ne znaju poimence svi koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate. Riječ je o onom beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači nenormalnost, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti. Stoga su na svetost pozvani svi kršćani, svih razdoblja i svih životnih okolnosti. Kao što je lijepo rekao papa Benedikt XVI., „da bi mogli biti sveti, nije potrebno činiti izvanredne pothvate i djela niti posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenutcima. Samo s njegovom pomoći možemo postati svetima.“

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*