medjimurjepress@gmail.com

U Prelogu narednih 7 dana

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 19. i 20.9.2020., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Nindža Skockani (Ternet Ninja)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Aske od ujaka Stewarta na poklon iz Tajlanda dobije plišanog nindžu za kojeg otkrije da je živ i da mu može pomoći oko problema u školi. Aske želi nindži vratiti uslugu, ali ubrzo saznaje da je skockani nindža u osvetničkoj misiji.

  • 19. i 20.9.2020., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Rat u kući (War with Grandpa)

Komedija; Uloge: Robert De Niro, Christopher Walken, Uma Thurman

Desetogodišnji Peter oduševljen je viješću da se njegov djed doseljava k njemu, no, njegovom uzbuđenju dolazi kraj kada shvati da se od njega očekuje da djedu prepusti svoju sobu, dok bi on trebao noćiti na jezivom tavanu. Iako jako voli svog djeda, Peter želi svoju sobu nazad i ne preostaje mu ništa drugo nego objaviti rat. Udružuje se s prijateljima te zajedno kuju opake planove protiv djeda, kako bi ga natjerali da preda sobu. Ipak, krv nije voda, a uskoro postaje jasno da je Peter svoju tvrdoglavost i borbene gene naslijedio, pogađate, od djeda! Prava zabava za publiku tek počinje kada se djed se ne želi predati već odlučuje suprotstaviti se malim urotnicima, smišljajući osvetu. Ova fantastična obiteljska komedija, redatelja Tima Hilla, s neponovljivim Robert De Nirom u glavnoj ulozi djeda, obećavajuće je filmsko štivo za sve generacije koje nikako ne smijete propustiti!

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • 23.9.2020., SRIJEDA U 18 SATI, PUTOPISNA SVAŠTARA SRIJEDOM

Putopisna svaštara srijedom doživjet će ove godine svoje jesensko izdanje! Ovoga puta se U Knjižnici i čitaonici Grada Preloga možete družiti s Nenadom Šajnovićem, koji će sve posjetitelje, s terase Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, povesti na putovanje kroz Camino de Santiago. Uz vedro nebo, čaj i kolačiće uživajte u pustolovini te na nekoliko trenutaka ostaviti stvarnost za sobom. Putopisna svaštara srijedom, održat će se u srijedu, 23. rujna, s početkom u 18 sati, na terasi ispred Knjižnice i čitaonice Grada Preloga. Najava nije potrebna, kapacitet terase je 30 sjedala, maska nije obavezna, pošto se radi o vanjskom prostoru te će se voditi računa o distanci. Ulaz je slobodan! U slučaju lošeg vremena predavanje će se preseliti u Multimedijsku dvoranu Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 16.9. DO 12.10.2020., IZLOŽBA SLIKA FRANJE MUSTAČA MEDAROVA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga nastavlja ciklus predstavljanja preloškog likovnog kruga okupljenog oko Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, ovog puta u Multimedijalnoj dvorani izložbom slika Franje Mustača Medarova. Otvorenje izložbe će se održati 16. rujna u 19 sati, a izložba ostaje otvorena do 12. listopada 2020. Izložba će se u tom vremenskom razdoblju prezentirati i virtualno.

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog, 2019. godine obilježila je 30 godina rada i djelovanja. Prva kolektivna izložba slika skupine slikara iz Preloga održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture. Između ostalih izlagali su Ivan Haramija Hans, Božidar Žegarac, Franjo Ružman i Dragutin Blažinčić, u suradnji s Vinkom Mlinarcom koji je tada pomagao skupini tadašnjih omladinaca. Franjo Ružman sa svojim kolegama slikarima iz donjeg Međimurja, prvenstveno Damirom Šalarijem i Franjom Mustačom, osnovao je udrugu, Likovnu udrugu Donjeg Međimurja Prelog.

Kroz djetinjstvo koje Franjo Mustač provodi u Svetoj Mariji iskazao je sklonost prema slikarstvu. Vođen željom za napredovanjem u likovnoj umjetnosti upisuje Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Tokom radnog vijeka bavi se kreativnim radom, dizajnira tekstil i stvara veliki broj djela. U slikarstvu pažnju pridaje rodnom kraju, najčešće kroz akvarel bilježi donje Međimurje, od običaja, starih zanata, mrtve prirode, pejzaža… U njegovim brojnim pejzažima pratimo bajkovite scene iz kojih izostaje potpuna interpretacija zbilje. Prepoznatljivi motivi u njegovim akvarelima su crkveni tornjevi koji se izdižu nad selom, a okruženi su nižim kućama i bogatim drvećem.

U najnovijoj seriji radova stvara brzopotezna djela koja nastaju u tek nekoliko minuta. Uz realizirano djelo autor nam želi predočiti i postupak nastajanja samog djela. Dugogodišnje slikarsko iskustvo omogućava mu kvalitetan rad koji proizlazi iz ovakve tehnike. Motivski ne izlazi iz okvira sebi svojstvenog stvaralaštva. Jednim ciklusom Franjo Mustač potvrđuje vrijedno slikarsko umijeće i doprinos likovnoj kulturi Međimurja.

DOGAĐANJA

  • 18.9.2020., PETAK U 17 SATI, PROMOCIJA KNJIGE DANIJELE KROBOT

Na privatnom posjedu u prirodi, u Otoku kraj Preloga, održat će se, u petak 17. rujna, promocija knjige Danijele Krobot, „Ja bih to drugačije“. Danijela Krobot je kineziologinja, pasionirana trkačica, učiteljica, zaljubljenica u prirodu, planinarenje, sve oblike kretanja i duhovnost. „Danijela ne piše o sebi za sebe: postavlja se u ulogu svjedoka i, gotovo da kažem, nagovaratelja na hrabrost prihvaćanja osobnog rješenja i rizika koji proizlazi iz takvig odabira jer rizik je, kako god uzeli stvari, neizbježna i jedina sigurna točka naših života. Hod neprovjerenim stazama nešto je tjeskobniji od konvencionalnih ponuda zbog nepostojanja kontrolnih točaka na njima i pomoći dionika, no upravo zato takav put nepogrešivo uzme mjeru odvažnima i nagradi ih nenadoknadivim iskustvom. O svojoj mjeri Danijela svjedoči ovom pričom“, zapisala je u predgovoru Emilija Kovač. Promocija knjige započet će u 17 sati, a u programu predstavljanja glazbenim će točkama sudjelovati autoričini bivši i sadašnji učenici, Karlo Solomun i Kiara Cenko.

 

  • 18. DO 25.9.2020., SEDMI „DANI KALMANA MESARIĆA“

Unatoč otkazivanju brojnih manifestacija i događanja, Kazališna scena Kalmana Mesarića i Dom kulture Grada Preloga ipak će i ove godine organizirati Dane Kalmana Mesarića, manifestaciju čiji je cilj promocija lika i djela Kalmana Mesarića. Voditeljica projekta je profesorica Mirjana Hržić, a cijeli se projekt odvija pod pokroviteljstvom Grada Preloga, Međimurske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Dani Kalmana Mesarića, pokrenuti su 2014. godine, a ove godine Dani Kalmana Mesarića održat će se od 18. do 25. rujna.

Program ove godine započinje prikazivanjem dječjeg filma Šegrt Hlapić, u petak, 18. rujna, u Domu kulture Grada Preloga, s početkom u 18 sati. U subotu, 19. rujna, s početkom u 14 sati, održat će se, u dvorani na katu Doma kulture, kazališna radionica za djecu „Od ideje do teksta“. Na terasi Gradske kavane Lovac, održat će se, u utorak 22. rujna, kazališna večer pod nazivom „Komedija i satira“. Početak je u 18 sati. U četvrtak, 24. rujna 2020. godine, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, s početkom u 18 sati, predavanje „Poket Baltazara Bodora – filozofija jedne obitelji“, održat će profesor Marijan Lazar. U istom prostoru, u petak, 25. rujna, u 18 sati, održat će se promocija knjige „Estera“ Kalmana Mesarića. Ulaz na sva događanja je besplatan, a sva događanja organizirat će se sukladno epidemiološkim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

  • 20.9.2020., NEDJELJA U 19,00, VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI U PRELOGU

I ove će godine Prelog i Crkva sv. Jakoba, ugostiti Varaždinske barokne večeri. Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. Prelog Varaždinske barokne večeri ugošćuje u nedjelju, 20. rujna, s početkom u 19 sati. U Prelogu će se ove godine predstaviti Hrvatski barokni ansambl uz Lauru Vadjon, solo violina i umjetničko vodstvo.

S obzirom na aktualne mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske, ovogodišnjem koncertu u Prelogu moći će prisustvovati ograničen broj posjetitelja. Stoga, sve zainteresirane za dolazak na koncert pozivamo da podignu pozivnicu – ulaznicu, u Upravi Grada Preloga, od utorka 15. rujna, od 7 do 15 sati. Bez pozivnice – ulaznice, neće biti moguće nazočiti ovom iznimnom glazbenom događaju.

Ukoliko niste u mogućnosti podići pozivnicu – ulaznicu, molimo Vas da svoj dolazak potvrdite na mail: info@prelog.hr ili na broj telefona 0995284761, do petka 18. rujna.

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina. Festival Varaždinske barokne večeri od velikog je značaja za hrvatsku glazbenu baroknu baštinu budući da potiče istraživanje, izvođenje i očuvanje djela hrvatskog baroka kako do domaćih tako i od strane inozemnih izvođača koji u sklopu festivala često nastupaju zajedno. Važan dio festivala je također i znanstveni skup s tematikom iz područja kulture i glazbe na kojem sudjeluju ponajveći kulturni i glazbeni stručnjaci iz Hrvatske i Europe naglašavajući važnost očuvanja baštine. Unatrag nekoliko godina festival svake godine ima zemlju partnera. Do sada su zemlje partneri bili Njemačka, Češka, Poljska, Slovačka, Izrael, Austrija, Ruska Federacija, Italija, Francuska, Španjolska, Mađarska, Japan i Švedska.

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha. Utemeljen je 1999. godine, i okuplja renomirane glazbenike mlađe generacije. Uz stalne koncertne cikluse u Hrvatskom glazbenom zavodu, redoviti su gosti brojnih domaćih i inozemnih festivala (Varaždinske barokne večeri, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Korkyra Baroque Festival, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Histria festival, Pasionska baština, Organum Histriae, Koncerti u Eufrazijani, Rovinjsko glazbeno ljeto, Brodsko ljeto, Osječko ljeto, Paško ljeto, Festival SEVICQ Brežice, Festival hrvatske glazbe u Beču, Festival Esteban Salas (Havana – Kuba), Međunarodni barokni festival Melk, Festival Misiones de Chiquitos (Bolivija), Festival duhovne glazbe srednjoeuropskih zemalja u Rimu, Festival Tesori musicali Toscani – Pisa i dr. Hrvatski barokni ansambl dobitnik je diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2002. godinu i nagrade Orlando za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine.

  • 23.9.2020., SRIJEDA OD 17 SATI, EDUKACIJE ŽENSKOG PODUZETNIČKOG CENTRA

Grad Prelog i Ženski poduzetnički centar, nastavljaju niz edukacija te pozivaju sve zainteresirane poduzetnice i poduzetnike, kao i sve one koji ćete to postati, na niz besplatnih edukacija iz projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva – financiranih iz proračuna Grada Preloga, a u provedbi Ženskog poduzetničkog centra. Sljedeća edukacija održat će se u srijedu, 23. rujna, od 17 do 19 sati, u Poduzetničkom centru Prelog, na adresi Hrupine 7b. Tema sljedeće edukacije biti će „Najčešće greške poduzetnika u poslovanju“, a govorit će pravnici iz Odvjetničkog ureda Petrić – Kajić iz Zagreba. Svoje sudjelovanje na edukacijama možete prijaviti na mail adresu: info@poduzetnica.hr.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*