Međimurje Press
Grad Prelog

U Prelogu od 27. 10. do 03. 11. 2021.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

30. i 31.10.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

Nesavršeni Robot Ron (Ron’s Gone Wrong)

Animirani; Uloge/Glasovi: Jan Nikola Baš, Marinko Leš, Berislav Tomičić, Mirela Brekalo-Popović, Igor Mešin, Petar Atanasoski

Ovo je priča o Barneyju, neobičnom dječaku koji se bori s vladavinom društvenih medija, i Ronu, njegovom novom digitalnom uređaju koji može hodati i razgovarati, i koji je stvoren da mu bude trenutni ‘najbolji prijatelj‘. Ronove urnebesne smetnje pokreću ih na nezaboravno putovanje u kojem se dječak i robot upoznaju s izazovima, ali i neslućenim prednostima istinskog prijateljstva.

30. i 31.10.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

Noć vještica ubija (Halloween Kills)

Horor; Uloge: Jamie Lee Curtis, Anthony Michael Hall, Judy Greer, Kyle Richards, Omar J. Dorsey

Prošle su tek minute nakon što su Laurie Strode (Curtis), njezina kćer Karen (Judy Greer) i unuka Allyson (Andi Matichak) ostavile Michaela Myersa zatvorenog u Laurienom gorućem podrumu. Laurie je odvedena u bolnicu s po život opasnim ozljedama, misleći da je napokon ubila maskirano čudovište koje ju muči cijelog života. No, Michael se uspije osloboditi iz Lauriene zamke i nastavlja svoj krvavi pohod. Laurie se usprkos ozljedama priprema obraniti od Myersa te inspirira cijeli Haddonfield da se zajedno suprostave ovom nezaustavljivom čudovištu. Laurie, njezina kćer i unuka udruže se sa žrtvama Myersovog prvog pohoda i odluče preuzeti stvar u svoje ruke, uloviti Michaela Myersa i završiti svoju borbu s njim jednom zauvijek.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

DO 5.11.2021., RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA SLIKA ĐURE MLINARCA

Slikar Đuro Mlinarec (1944., Prelog – 2005., Zagreb) preloškoj likovnoj sceni dao je veliki značaj, visokom kvalitetom radova u koje je prenosio dravske pejzaže, vizure mjesta, upečatljive ljude…motivima je uvijek bio vezan uz rodni mu Prelog. Nakon osnovne škole, životni put Đuru Mlinarca odveo je u Sloveniju kako bi izučio zidarski zanat. Međutim, osnovnoškolski učitelji koji su prepoznali njegovu sklonost ka likovnosti pomogli su mu da školovanje nastavi u Zagrebu gdje počinje njegov slikarski nauk. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, Pedagošku akademiju i studirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Radio je kao profesor likovne kulture u Osnovnoj školi u Podturnu, u Badelu, Dekoru i Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na mjestu majstora slikarske radionice. Izlagao je u domovini i inozemstvu. Prvu samostalnu izložbu imao je u Prelogu 1968. godine, nakon toga uslijedio je niz od 30-tak samostalnih i preko 40 skupnih izložbi. Bio je član LUDM-a Prelog. Bavio se restauracijom i fresko slikarstvom, a svoj trag ostavio je ponajviše na sakralnoj arhitekturi Međimurja, Podravine i Prigorja. Apstraktnoj umjetnosti bio je priklonjen za vrijeme studija, te sa grupom slikara istomišljenika osnovao udrugu. Istinska veza s prirodom obilježila je njegov slikarski opus, s naglaskom na lirske pejzaže Međimurja, Prigorja i podsljemenskih motiva s visine Graduša, na samom rubu Zagreba. U bogatom opusu rijetko će se pronaći portreti, nalazimo tek obiteljske, koji ukazuju na intimni pristup i kvalitetu njegova slikarstva.

Retrospektivna izložba slika Đure Mlinarca se može razgledati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga (Stalni postav), a ostaje otvorena do 5. studenog 2021. godine.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

10. DO 15.11.2021. MJESEC HRVATSKE KNJIGE U KIČ PRELOG

Mjesec hrvatske knjige ove će se godine održati u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. Odlučeno je da se u fokus ovogodišnje manifestacije stave hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom! Nacionalni kviz za poticanje čitanja ove godine nosi naziv 6 autora traži čitatelja, a detaljne informacije o kvizu su objavljene na mrežnoj stranici https://www.mhk.hr/kviz/. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga se uključuje u obilježavanje manifestacije svojim projektom IZVAN GRANICA te nudi pregršt raznih aktivnosti za sve dobne skupine korisnika i članova. Sve aktivnosti se odvijaju uživo. Osim za grupne posjete, prethodna najava dolaska nije potrebna.

Program manifestacije:

15.10.2021. Besplatna članarina (cijeli dan)

19.10.2021. u 10:00 Senior trivija kviz

20.10.2021. u 10:00 Mala slobodna knjižnica u Otoku – otvorenje

20.10. 2021. u 18:00 Bajkaonica s DND

03.11.2021. u 18:00 Bajkaonica s DND

05.11.2021. u 13:00 Fantastične žene – književna tribina za srednjoškolce

09.11.2021. u 10:00 Senior trivija kviz

15.10. – 15.11.2021.

Književni natječaj – Koji si ti lik?
Tematska izložba knjiga – Ajmo hrvati se s knjigom!
Grupni posjeti i nastava u knjižnici – prema dogovoru
Književna šetnja Prelogom – samostalno ili prema dogovoru

Za više informacija pratite Facebook stranice organizatora: https://www.facebook.com/kicgprelog

10. DO 31.10.2021. OBILJEŽAVANJE GLOBALNOG TJEDNA INFORMACIJSKE I MEDIJSKE PISMENOSTI

Manifestaciju Global Media and Information Literacy Week (MIL), pokrenutu 2012. godine, vodi UNESCO u suradnji s UNESCO savezom za MIL, Sveučilišnom mrežom UNESCO-UNAOC MIL i Interkulturnim dijalogom (MILID) te drugim partnerima. Manifestacija je prilika da dionici pregledaju i proslave napredak postignut prema „Medijskoj i informacijskoj pismenosti za sve“. Deseti Tjedan globalne medijske i informacijske pismenosti (MIL) obilježava se od 24. do 31. listopada 2021., a domaćin mu je Južna Afrika. U sklopu Globalnog tjedna MIL -a 2021. održat će se i jedanaesta po redu konferencija o MIL -u i međukulturnom dijalogu te šesti Forum Agende mladih. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga MIL obilježava online radionicom s temom o digitalnom otisku i sigurnosti na internetu. Radionica pod nazivom Dana Detox Kit, održat će se u četvrtak, 28. listopada, s početkom u 14 sati.

DOGAĐANJA

10.2021., SUBOTA, KESTENIJADA ROTARY CLUBA PRELOG

U subotu, 30. listopada 2021. godine, Rotary club Prelog poziva na tradicionalnu Kestenijadu: „Drage prijateljice i prijatelji Rotarijanci i svi prijatelji Rotary-a, pozivamo Vas da svojim dolaskom podržite akciju „Kestenijada 2021.“, koju Rotary club Prelog tradicionalno organizira svake godine. Članovi kluba pripremati će slasne, pečene kestene u originalnoj, rotarijanskoj pečenjari te osigurati ugodno prijateljsko druženje i pravi jesenski ugođaj te pritom nastojati skupiti sredstva za klupske humanitarne projekte“. Kestenijada Rotary cluba Prelog će se održati u subotu, 30. listopada 2021. godine, od 9 do 13 sati, na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu. Uz predstavnike prijateljskih klubova, organizatori najavljuju i zanimljivo glazbeno iznenađenje.

10.2021., SUBOTA, OBILJEŽAVANJE DANA MJESTA ČEHOVEC

Od 2017. godine, 26. listopada, u Čehovcu se, odlukom Mjesnog odbora Čehovec obilježava kao Dan mjesta Čehovec. Ove će se godine taj dan obilježiti, u subotu 30. listopada, s početkom u 14,30 sati. Uz glazbu Mirka Švenda Žige i grupe Ogenj, otvorit će se za posjetitelje objekt stare kovačnice u centru Čehovca. Rad kovača je bio jedan od prvih obrta u povijesti, koji je postao još važniji u srednjem vijeku. Kao i mnogi drugi obrti i ovaj obrt ima dugu povijest na području Grada Preloga. Grad Prelog je u svibnju mjesecu, sklopio sa obitelji Mihac Sporazum o adaptaciji i uređenju kovačnice u centru Čehovca, čija povijest seže u 19. stoljeće. Uz otvorenje kovačnice, Mjesni odbor Čehovec i Grad Prelog pripremit će i malo osvježenje te pečene kestene za sve mještane i goste Čehovca.

10.2021., NEDJELJA, OBILJEŽAVANJE BLAGDANA SVIH SVETIH

I ove će godine, prigodom blagdana Svih svetih, predstavnici Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, položiti vijence i upaliti svijeće na centralne križeve na mjesnim grobljima. Okupljanje će biti, u nedjelju, 31. listopada 2021. godine u 8:30 sati u Gradskoj kavani Lovac Prelog, odakle će se krenuti prema mjesnim grobljima prema sljedećem rasporedu:

09:00 Groblje Draškovec
09:15 Groblje Cirkovljan
09:35 Groblje Sv. Juraj u Trnju
10:00 Groblje Prelog

Predstavnici Mjesnih odbora Draškovec, Čukovec, Oporovec i Hemuševec, pozivaju se da se okupe 31. listopada 2021. godine na mjesnom groblju u Draškovcu u 09,00 sati.

U petak, 29. listopada, na groblju u Draškovcu, s početkom u 15 sati, prigodom blagdana Svih svetih, održat će se kratka komemoracija, uz paljenje svijeća i polaganje vijenaca, ispred spomen ploče na mjestu stradanja Roma u 2. svjetskom ratu – Memorijalno mjesto stradanja Roma u II. Svjetskom ratu u Draškovcu.

11.2021., SRIJEDA U 17,00 SATI, OBILJEŽAVANJE BLAGDANA SVETOG HUBERTA

U srijedu, 3. studenoga, Grad Prelog, zajedno sa članovima Lovačkog društva Prepelica,  obilježit će blagdan svetog Huberta, u njemu posvećenoj kapeli kod Otoka. Blagdan će se obilježiti svetom misom u 17 sati te druženjem nakon svete mise.

studenog, po katoličkom kalendaru, uz svetu Silviju, spomendan je i svetog Huberta, nebeskog zaštitnika lovaca, lovočuvara i zagovornika šumara. Na osobit ga način slave lovci diljem Hrvatske. No, tko je sveti Hubert i kako je on postao zaštitnik lovaca? Sve do 16. stoljeća bio je sveti Eustahije smatran zaštitnikom lovaca, a tek u 16. stoljeću prešao je taj patronat na Huberta, kasnije biskupa Tongerna u Belgiji, o kojemu postoje dvije poznate legende.

Po prvoj legendi, sveti Hubert rodio se sredinom XVII. stoljeća, te je živio na dvoru franačkog kralja Ditriha III., a kasnije na dvoru Pepina od Heristula. Jednog dana, smatra se da je to bilo na Veliki Petak, Hubert je lovio u šumama Ardena gdje mu se ukazao jelen, među čijim rogovima je bilo ukazanje Kristova lika. Istodobno s neba začuo se glas koji mu je naložio da ode do biskupa Lamberta (koji je kasnije proglašen svecem). Lambert pošalje Huberta Papi u Rim. Hubert postaje udovcem i odlazi u šumu gdje sedam godina živi pustinjačkim životom, a poslije toga ponovo odlazi u Rim. U to doba javio se Papi anđeo s viješću da je biskup Lambert ubijen, a kao znak predao mu je njegov biskupski štap s nalogom da mu za nasljednika imenuje onog pustinjaka kojeg je našao na grobu sveca. Taj pustinjak je bio sveti Hubert koji je od Svetoga Oca dobio i zlatni ključ kojim je liječio bjesnoću. Pokopan je opatiji Andin, koja se kasnije prozvala sv. Hubertus. Tijekom reformatorskih ratova, bila je ta opatija šest puta opljačkana, a pri tome je nestalo i tijelo sv. Huberta. Navodno su ga časni oci prenijeli u šumu i tamo zakopali na skrovitom mjestu. Po drugoj legendi, koja je objavljena u časopisu Chasse and Elevage broj 4 od 3.11. 1906. postao je Sveti Hubert zaštitnikom lovaca na slijedeći način: 98 godina poslije njegove smrti, a na dan 3.11.1817. izvađeno je njegovo tijelo iz dotadašnjeg počivališta u Liegeu, i preneseno u opatiju Andin. Prigodom iskapanja ustanovljeno je da je tijelo ostalo potpuno netaknuto i sačuvano. Baš za vrijeme prijenosa Hubertova tijela kroz ardenske šume, u njima je lovio kralj Ludvig. Opazivši sprovod bacili su se on i njegova pratnja na koljena. Kad je sprovod prošao mimo njih, priključili su se povorci, kao nekom silom gonjeni. Od tog trena Arden kasnije Sv. Hubertus je postao mjesto za hodočašće tisućama i tisućama lovaca koji su opatiji nosili desetinu od ulovljene odstreljene divljači. Kada je započelo hodočašće Hubertovom grobu nastala je i legenda da je svetac u mladosti bio strastven lovac.

Lovci koji radi udaljenosti nisu mogli donositi divljač sjećali su se svog zaštitnika tako da su na dan prijenosa njegova tijela polazili u lov, a kod zajedničkog stola slavili njegovu uspomenu. Opatija Sv. Hubertus stajala je pod zaštitom francuskih kraljeva kojima su morali opati svake godine donijeti sedam hrtova i jednog sokola. Donosiocu je bio predan dar od 100 talira u korist crkve St.Hubertus.

(žs)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja