medjimurjepress@gmail.com

Jedna zona kretanja Mursko Središe-Selnica-Vratišinec-Sveti Martin na Muri?

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske odbio je inicijativu da cijela Međimurska županija bude jedan prostor kretanja te je predloženo sklapanje sporazuma  prema teritorijalnoj nadležnosti policijskih postaja. Obzirom na specifičnost i potrebe pojedinih općina sporazumi se mogu sklopiti i drugačije pa su tako Općina Gornji Mihaljevec, Štrigova i Podturen izrazili želju da budu s gradom Čakovcem te će s njima pokušati sklopiti sporazum.

Na Uskrsni ponedjeljak, 13. travnja 2020. godine održane su sjednice Gradskog vijeća Grada Mursko Središće te Općinskih vijeća Općina Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec, a vijećnici su se izjašnjavali putem telefonskog poziva ili putem elektroničke pošte.

Sjednice su održane na takav način sukladno uputama Ministarstva uprave za postupanje u izvanrednim okolnostima.  Na Dnevnom redu bila je samo jedna točka, a to je prijedlog Odluke o zajedničkom organiziranju poslova civilne zaštite – zajedničko koordiniranje poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite na području grada Mursko Središće te općina Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec. U tu svrhu osniva se koordinacija Stožera civilne zaštite koja objedinjava postojeće Stožere civilne zaštite Grada Mursko Središće i općina potpisnica Sporazuma, a koordinaciju čine načelnici i zamjenici načelnika postojećih Stožera civilne zaštite. Mjere civilne zaštite koje se odnose na građane s područja djelovanja koordinacije iz prethodnog stavka odnose se jedinstveno na sve građane uključivši i mogućnost slobodnog kretanja unutar granice područja koordinacije bez izdavanja propusnica. Gradsko vijeće i Općinska vijeća Selnice i Vratišinca su većinom glasova spomenutu Odluku prihvatili dok je Općinsko vijeće Općine Sveti Martin na Muri Odluku prihvatilo jednoglasno te su vijeća ovlastila gradonačelnika i načelnike za potpisivanje spomenutog Sporazuma.

Danas, u popodnevnim satima gradonačelnik Dražen Srpak i načelnici Dražen Crnčec, Ervin Vičević i Zdravko Mlinarić su potpisali Sporazum o zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite na području grada Mursko Središće i općina Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec te je nakon toga isti poslan Županijskom stožeru civilne zaštite na daljnje postupanje i odobrenje. Ako i kad sporazum bude prihvaćen područje grada Mursko Središće i općina Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec postaje jedna zona kretanja te se svi koji tu žive unutar nje mogu slobodno kretati bez propusnica.

Nadamo se da će epidemiološka situacija biti dobra ili još bolja te da neće doći do vraćanja na staro kada je bilo dozvoljeno kretanje samo na području jedne jedinice lokalne samouprave već sasvim suprotno te da će se mjere zaštite građanstva od zaraze koronavirusom moći još i više popustiti – priopćuju iz koordinacije.

Tekst i foto:  Grad Mursko Središće

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*